Aktuality z fotosvěta

Výsledky Czech Press Photo 2017 byly vyhlášeny

Výsledky Czech Press Photo 2017 byly vyhlášeny
22. 11. 2017 | 3 minuty čtení

V Brožíkově síni Staroměstské radnice byly včera vyhlášeny vítězné snímky a videa 23. ročníku soutěže Czech Press Photo. Fotografií roku se stal snímek Martina Bandžáka z agentury Magna Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem. Mezinárodní porota hodnotila tentokrát práce více než 500 fotografů a dokumentaristů s celkovým počtem 7333 snímků a videí.

Letošní vítězná fotografie zachycuje chlapce stojícího na ramenou davu na manifestaci Hizballáhu v Libanonu. Šlo o jednu ze dvou fotografií vybraných z černobílé série. Přestože nemohl fotograf pořídit snímek klasickou profesionální technikou ale mobilním telefonem, podařilo se mu docílit toho, že je snímek dostatečně vypovídající a působivý,“ řekl Petr Josek, předseda foto poroty soutěže Czech Press Photo 2017.

Dohromady se letos v rámci Czech Press Photo 2017 soutěžilo v devíti různých foto a třech video kategoriích. Jednotlivé fotografie a videa se do soutěže podruhé přihlašovaly již pouze elektronicky. Mezinárodní porota hodnotila práce 482 fotografů, kteří do soutěže poskytli 7 277 fotografií. Videosekce se zúčastnilo 26 autorů s celkovým počtem 56 videí. Soutěž byla všem přispěvatelům otevřena od začátku do konce září.

Součástí slavnostního večera vyhlášení výsledků Czech Press Photo byla aukce fotografií na podporu Centra Paraple, které pomáhá lidem po poškození míchy zvládnout těžkou životní situaci a zlepšit jejich fyzický i psychický stav. Ceny oceněným fotografům předávaly osobnosti spjaté s Centrem Paraple. Na závěr večera se dražilo pět fotografií, jež soutěžily také v Czech Press Photo 2017.

Součástí soutěže, jakousi další hlavní cenou, je již tradiční Grant Prahy - roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města, které na doporučení mezinárodní poroty osobně uděluje pražský primátor. Postupně tak vzniká obsáhlá sbírka souborů fotografií, které dokumentují Prahu a její vývoj. V historii cenu získali například Jaroslav Kučera a Karel Cudlín. Letošním držitelem grantu je Matěj Dereck Hard, umělecký fotograf z nastupující generace. Na Grant Prahy byl nominován s portréty osobností žijících v pražských bytech.

Na vyhlášení výsledků navazuje výstava vítězných a dalších vybraných fotografií a videí 23. ročníku soutěže Czech Press Photo, která na Staroměstské radnici potrvá od 22. listopadu až do 30. ledna. Výstava bude otevřena každý den od 10.00 do 19.00 hodin.

 

Další informace a jednotlivé fotografie na www.czechpressphoto.cz

LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-
Nejrychlejší fotokniha

automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, ručně vázaná lay-flat vazba pro otevření bez záhybů, obálka s vaší fotografií

270,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...