Fototipy

FOTOvýlet: S foťákem po Berlíně

FOTOvýlet: S foťákem po Berlíně
3. 10. 2018 | 9 minut čtení

Berlín je moje srdcovka. Nejen proto, že je to město s hodně pohnutou historií, kterou jsem v dobách hodin dějepisu nadšeně hltala, ale hlavně kvůli jedinečné atmosféře, která bude můj cestovatelský kompas pravděpodobně dost často stáčet svým směrem.

Jeden a půl dne v německém hlavním městě

Hlavní "památky" jsem v Berlíně viděla už před několika lety, když jsem tam byla poprvé. Letos jsem se za nimi už nevydávala, přesto můžu rozhodně doporučit vyhlídku ze střechy Bundestagu (kam se mimochodem dostanete zadarmo, stačí si předem zamluvit místo a na místě projít bezpečnostním skenerem), obzvlášť v noci, když je celé město osvětlené. Takhle blízko se z dostupného místa na kvadrigu seshora nejspíš nepodíváte. Skvělý je i ostrov muzeí s Pergamonem a Ištařinou bránou, která je opravdu impozantní. Mimochodem kousek od Museuminsel najdete sousoší Marxe s Engelsem. Je tam toho spousta a většinu najdete i v turistických průvodcích.

V tomhle článku vám ale nechci vykládat o tom, které všechny památky byste měli stihnout. Tentokrát jsme totiž s přítelem prozkoumali i další ne příliš masově navštěvovaná místa, která ale rozhodně stojí za to.

Turistické taháky

Ne že bych se turistickým místům úplně vyhnula. Chtěla jsem vidět East Side Gallery a minule jsem vynechala hodiny na Alexanderplatzu, kde se teď velmi příhodně konal veganský festival. Jako už tolikrát předtím se mi potvrdilo, že to, na co narazím úplně náhodou, mi udělá největší radost. Těšila jsem se na výborné jídlo, ale těšila jsem se na něj tak moc, že realita zdaleka nedosáhla mých očekávání. Navíc se kromě obvyklých davů (na které jsem byla připravená) místo pro chodící lidi zredukovalo o stojící stánky. Nicméně je ale potřeba říct, že to tam pořád nevypadalo jako na Staromáku a tlačenice vznikaly jenom na několika místech, byť byl konec prázdnin.

Alexanderplatz (strana u televizní věže)

Hodiny jsou hodně fotogenické, stejně jako televizní věž, která za nimi vykukuje. Ale stejně jako u většiny ostatních významných památek jenom těžko najdete úhel, který před vámi nevyzkoušel už někdo jiný. Odvezete si tak hezkou fotku do alba a na Instagram, kde se pochlubíte, že jste vyrazili na dovolenou a jak se tam máte báječně, originální fotka z toho ale vznikne jenom tehdy, když se budete mnohem víc snažit. A ND filtr se stativem jsem si s sebou do Berlína nebrala, abych si vykouzlila zalidněné místo bez lidí. À propos - protože jsme cestovali opravdu nalehko, neměla jsem s sebou ani moc techniky. Všechno jsem nafotila Canonem 5D Mark III a manuálním Voigtländerem 28 mm f/2.8.

East Side Gallery je hodně inspirativní, pokrytá humanistickými a demokratickými nápisy a malbami. Krásný příklad toho, jak z připomínky krvavé a nespravedlivé minulosti vytvořit něco hezkého. Zcela zaslouženě přitahuje davy turistů se selfie náladou, díky čemuž se ale procházka kolem svěžího uměleckého díla stává martyriem. Pokud stejně jako já nemáte rádi davy, zajděte si tam třeba brzy ráno nebo v noci, kdy bude většina turistů pokojně spát (je to pouhý předpoklad, kterým se při příští návštěvě budu řídit).

East Side Gallery

Za turistickou fasádou

Asi už jste pochopili, že z těchto míst jsem si domů neodvezla nezapomenutelné zážitky. Pokud ale budete mít oči na stopkách a budete se procházet pěšky, můžete narazit na fantastická místa, která vám v žádném průvodci nedoporučí. My jsme takhle našli třeba zastrčenou kavárnu ve stylu DIY s úžasným bujícím veřejným prostorem, ze které jsem si odnesla víc pozitivních dojmů a vjemů než z celé East Side Gallery.

A vůbec - East Side Gallery rozhodně není jediným bujícím uměleckým prostorem, ve velké zkratce by se dalo říct, že takový je celý Berlín. Na skutečně povedené malby narazíte na zdi kousek od stanice metra, kavárny na břehu Sprévy ověšené jednoduchými žárovkami lákají k posezení i v chladném počasí (a jsou opravdu kousek od hlavní třídy) a tady mě nadchla i industriální architektura. Železné mostní políře pod S-Bahnem v sobě zkrátka mají něco výtvarného.

Jannowitzbrücke

Dokonce i kanálové poklopy jsou natolik estetické, že se staly výnosným byznysem v podobě potisků na trička (a nikoliv pouze vzory navržené v počítači, všechno hezky obtisknuté přímo z kanálového poklopu potřeného barvou) a najdete je i na zdech u stavenišť.

Spali jsme v hostelu na severu (stále v bývalé východní části) a jak jsme první den využívali berlínské MHD na maximum (objeli jsme si dokonce S-Bahn Ring kolem dokola a věřte, že vyjma centra se vlastně není moc na co koukat), druhý den jsme obcházeli město jen po svých, po linii značící berlínskou zeď. Tak jsme narazili hned na několik blešáků / trhů, které tam v neděli zřejmě opravdu frčí, z nichž ten největší (a první) nabízel nové, retro i skutečně vetešnické kousky připomínající časy DDR. A byly to předměty nejrůznějšího ranku, od LPček a analogových foťáků a Polaroidů, přes kožené zápisníky a nábytek až po dětské i dospělácké oblečení. Přesně takovéhle objevy pro mě dělají Berlín naprosto kouzelný.

"Bleší" trh Mauersegler v severní části Berlína

Není velkoměsto jako velkoměsto

Berlín se v lecčems podobá Praze. Má spoustu parků izolovaných od ruchu velkoměsta (vřele doporučuju do některého z nich zaplout, je to opravdu fajn relax jak od lidí, tak od dopravy), je v ní hned několik klíčových vládních institucí a spousta muzeí.

Zahrady u prezidentského paláce

V několika zásadních aspektech se ale liší: Zaprvé, Němci umějí výborně a důstojně zacházet se svou historií a na každém rohu narazíte na nějakou připomínku rozdělení na východní a západní blok (nebo holocaustu, jemu věnovaný památník je opravdu působivý) , ať už je to skvěle a inovativně zpracovaný památník berlínské zdi, nebo upomínkové předměty s kousky betonu či publikace k tématu. Pravda, v Praze se po takovýchto známkách dívám mnohem méně, mám ale přesto pocit, že se ke své historii umějí mnohem lépe postavit. Alespoň turistům jako suvenýry nevnucují ruské ušanky a matrjošky.

Památník berlínské zdi

Zadruhé: zatímco Praha se dynamicky rozvíjela ve středověku a čerpá z těchto kořenů dodnes, Berlín zažívá svůj rozkvět právě teď. Jet dnes do Berlína znamená být svědkem toho, jak vzniká historie. To je jeden z hlavních důvodů, proč se mi Berlín dostal tak hluboko pod kůži, ve zdejší atmosféře je cítit neuvěřitelná svoboda, kreativita a chuť přispět svou vlastní troškou do mlýna při tvorbě svého města.

S tím souvisí ještě jedna zásadní (a pro návštěvníky velmi příznivá) věc: berlínské ulice jsou široké. Možná následkem bombardování za války, možná takhle byly vystavěné už předtím, to nedokážu říct, ale zatímco se v pražských úzkých středověkých (a skutečně malebných, když v nich jdete sami!) uličkách v centru prodíráte tělo na tělo s tisíci dalších lidí, berlínské ulice jich pojmou stejný počet, a přesto se nikdo netlačí do vašeho osobního prostoru.

Tohle všechno cítím, když procházím bývalým sovětským Berlínem. Míchá se tam stará architektura s novou, všechno je ještě pořád mladické a nadšené. Naopak západní Berlín je už usedlý, plný prosklených moderních budov, pro mě o dost méně zajímavý a s mnohem slabší duší. Je ale důležité zdůraznit, že takový dojem udělal na mě, milovníci moderní architektury by dost možná byli nadšenější zase v bývalé západní zóně. Tak se tam třeba někdy potkáme!

Jannowitzbrücke

Autorka textu a fotografií: Anna Jirásková

Zajímá Vás další FOTOvýlet? 

Vašek vyrazil na krásné pobřeží Irska

V lednu na Mallorcu?

Zimní Anglie okem cestovaletele

Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

FOTOvýlet: S foťákem po Berlíně

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...