Fototipy

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Panasonic

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Panasonic
7. 5. 2019 | 5 minut čtení

Panasonic udělal za poslední roky na poli digitální fotografie hodně práce. To potvrzují jak jeho fotoaparáty Lumix, tak velmi komplexní spolupráce s Leicou. V loňském roce navíc všechny překvapil, když oznámil vývoj fotoaparátů Lumix S s full frame snímačem a aliance bajonetu L. V letošním roce jsme se dočkali hned dvou modelů Lumix S1 a S1R.

Bajonet

Panasonic nyní v našem eshopu nabízí 42 objektivů. 3 z nich jsou pro výše zmíněné fotoaparáty Lumix S a nesou bajonet Leica L. Zbylých 39 objektivů nese bajonet standardu Micro 4/3, který využívá i konkurenční společnost Olympus. To přináší další možnosti. 

  • LEICA L - O alianci, která vznikla společným úsilím značek Panasonic, Leica a Sigma jsme vás informovali už v loňském roce. Vybrané objektivy a fotoaparáty těchto značek sdílí bajonet L a letos jsme viděli již hodně novinek, které všechny těší. Celé spojení otevírá nové možnosti. Jak již bylo řečeno, bajonet se točí kolem full frame snímačů a objektivy proto nejsou kompatibilní s předešlými fotoaparáty s menším snímačem. Adaptéry zavedených výrobců jsou ale jasné.
  • Micro 4/3 - Je bajonet, který využívají značky Panasonic a Olympus. Díky spojení s fotoaparáty s rozměrově 4x menším snímačem (krop faktor 2x), než je full frame, jsou tyto objektivy kompaktnější. To jim ale nikterak neubralo na kvalitě.

Ohnisková vzdálenost

Jak již bylo řečeno v našem pilotním článku. Na přední části, nebo tubusu objektivu najdete vždy číselný údaj v mm, který popisuje ohniskovou vzdálenost objektivu. Ta určuje úhel záběru vzhledem k velikosti obrazového snímače. Pokud je toto číslo jen jedno, je to tzv. pevný objektiv, který má neměnný úhel záběru. Když jsou tato čísla dvě, jedná se o objektiv zoomovací a rozsah ohnisek je proměnlivý, tudíž je proměnlivý i úhel záběru.

Světelnost objektivu

Je hodnota uvedená za ohniskovou vzdáleností. (Často formou zápisu 1:4 , f/4, f/4 - 5.6 apod.) Zkrátka kolik maximálně světla pustí clona objektivem do fotoaparátu, světelnost objektivu tedy označuje nejnižší clonové číslo, jaké jde nastavit. Světelnost může být fixní, nebo proměnlivá podobně, jako ohnisková vzdálenost objektivu. Clonové číslo ale můžete zvyšovat  dle potřeby hloubky ostrosti. Platí zde. 

  • Nižší hodnota = lepší, propustí více světla do fotoaparátu, fotí vě větší tmě a dosáhnete malé hloubky ostrosti (rozostřené pozadí)
  • Vyšší hodnota = propouští méně  světla, ale dosáhnete větší hloubky ostrosti (ostré může být i pozadí záběru)

Pozor na uplatnění objektivu. Objektivy s nižší maximální clonou (f/1.4, f/1.2) bývají obvykle pro své jedinečné vlastnosti (propouští maximum světla a umožňují dosáhnout krásně rozostřeného pozadí) dražší. To platí i pro zoom objektivy s pevnou clonou (f/2.8, f/2), které jsou i díky konstrukci těžší a větší. Před tím, než vyberete objektiv na konkrétní žánr, poraďte se s naším specialistou.

Stabilizátor obrazu

Pro objektivy, které mají optickou stabilizaci obrazu, se zapisuje v označení Power O.I.S což je novější a pokročilejší verze systému Mega O.I.S.

S pětiosým stabilizátorem můžete potlačovat chvění přístroje (měření a vyhodnocení zajišťuje nejen gyroskopický senzor, ale i snímač samotný a akcelerometr) a pořizovat snímky z ruky s časem až o 5,5 EV delším než bez stabilizátoru.

Účinnost stabilizace můžete ještě zvýšit kombinací s dvouosým optickým stabilizátorem v nově představených objektivech pro řadu Lumix S, a to až na 6 EV. Pokud chcete odhalit a odstranit příčinu vibrací, je vám k dispozici speciální režim I.S. Status Scope.

POZOR! Přítomnost optické stabilizace v objektivu, nebo v snímačové stabilizace v těle fotoaparátu, v žádném případě nezastaví pohybující se objekt ve fotografované scéně, ale může pomoci s focením statických scén ve zhoršených světelných podmínkách. Umožní tak snížení hodnoty ISO ve fotoaparátu a používání delších expozičních časů.

Ostřící motorek

Není v názvu nijak více popisován, je ale dobré vědět, že Panasonic využívá tzv. 240 FPS drive, což je motorek, který zvládne kvalitně focení a video i v podobě slow motion.

Vysvětlení jednotlivých označení

Tyto zkratky se mohou objevit v názvu objektivu a znamenají další přidanou vlastnost v objektivu. 

  • APSH - Jsou objektivy, které mají ve své optické soustavě aférické členy. Ty se starají o odtranění optických vad jako je chromatická aberace. 
  • Leica Certified - Je označení, které zaručuje kvalitu a výkon daného objektivu. Celý proces výroby je tak přísně kontrolován vývojáři německého výrobce.
  • Mega O.I.S - je starší verzí Power O.I.S, jedná se tedy o optickou stabilizaci v objektivu
  • Vario - znamená, že je objektiv zoomovací. 
  • HD - objektiv je připraven pro natáčení videa a skvěle se hodí jako sklo pro fotoaparáty GH5 či GH5s.

V příštím díle se podíváme na detailnější popis a označení u objektivů Olympus. 

Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
Fotokniha 15 x 15 v měkké vazbě - AKCE

Lay-flat vazba, Měkká vazba, Fotografický papír Fujifilm 230g/m2 - MAT

189,-
LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Panasonic

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...