5. 12. 2019 | 4 minuty čtení

Víte, co je to urbex a jakými pravidly se řídí? Naši kolegové z fotomateriálů vyzkoušeli na vlastní kůži a my vám z této jejich výpravy přinášíme menší tutorial focením urbexu a především ukázku jejich skvělých fotek, abyste se mohli na místo sami přenést a jeho atmosféru okusit. Přejeme inspirativní čtení!

Co je to urbex?

Ačkoliv je tento fenomén čím dál rozšířenější a populárnější, jistě ne všichni vědí, co se pod tímto názvem skrývá. Jedná se o zkratku z anglického "urban exploration", kdy objevujete zpravidla běžně nedostupné a opuštěné obytné a industriální lokace. A samozřejmě je dokumentujete.

Ti, kteří urbex fotí, najdou dobrodružství a nahlédnou do zajímavé historie stavby a lidí, kteří ji obývali. Dá se na něj také pohlížet jako na trochu jiné focení architektury, které je co do práce se světlem hodně kreativní a které nespočívá jenom ve focení budovy z vnějšku, ale především v prozkoumávání celku.

© Dušan VybíralDJI Mavic 2 Pro, EXIF: ISO 100, f/4.5, 1/160 s © Dušan Vybíral

Jak se fotí urbex

I když se často jedná o "ruiny", neznamená to, že náš zásah do místa nemůže nic pokazit. I když nevznikne žádná materiální škoda, zničíme autentičnost místa pro ostatní příznivce urbexu, kteří by rádi místo našli přesně takové, jak jsme si ho užívali my - a proto je zásadou urbexu nic nikam nepřemisťovat, úmyslně neničit a nic po sobě nenechávat. Zkrátka jako bychom se tam nikdy neobjevili.

A jak se o zajímavém místu dozvíte? Rozhodně nehledejte na Instagramu nebo první stránce Google obrázků, urbex je svou podstatou obestřen tajemstvím, a pokud nevíte, co přesně hledáte, budete muset chvíli pátrat. Lokace se totiž nikde veřejně nesdělují, aby se zachovala opuštěnost místa - pokud si na daném chcete udělat fotku, budete si ho muset také sami vypátrat. Což je v době Google Earth jednodušší, než se na první pohled zdá.

© Filip HolleschNikon FM, Kodak Ektar 100 © Filip Hollesch

Přesto existuje jakýsi archiv pro urbexově zajímavá místa - prazdnedomy.cz, můžete jít i na místo, které vám někdo doporučí. Vzhledem k naší historii je pravděpodobné, že na nějaké zajímavé lokace narazíte třeba v pohraničí. Pokud se můžete na focení domluvit předem, udělejte to - vám to neublíží a možná vás to zachrání před blikáním modrých majáků a vysvětlováním, co děláte na pozemku, který vám nepatří. :)

© Kristýna SteinbachováNikon D750, EXIF: ISO 800, f/2.8, 1/30 s © Kristýna Steinbachová

Na závěr ještě pár základních pravidel, které se s focením urbexu pojí - pro případ, že byste se do něj sami chtěli pustit:

  • Buďte obezřetní: Budova, do které jdete, může mít ztrouchnivělé stropy a podlahy a nestabilní zdi. I v tom tkví onen dobrodružný duch, který urbex obestírá, nicméně za úraz to rozhodně nestojí. Proto na lokalitu ani nejezděte sami, nebo alespoň někomu řekněte, kam jedete a kdy máte v plánu se vrátit.
  • Mějte s sebou vždy světlo: Nejen pro případ, že v zápalu focení zapomenete na čas a setmí se. Můžete narazit na tmavší kout či chodbu a rozhodně budete chtít vědět, kam šlapete. Nebo se naskytne zajímavý objekt k focení, ale budete si muset nasvítit.
  • Do základního vybavení urbex fotografa nepatří jenom fototechnika (fotoaparát s manuálním nastavením a možností focení na delší čas, širokoúhlý objektiv, stativ, blesk / trvalé světlo, dálková spoušť, karta a baterie), ale i svítilna, lano, sada první pomoci, GPS, mapa s kompasem pro případ, že se ocitnete mimo signál, kvalitní boty a oblečení, aby vás nemusel znepokojovat zbloudilý hřebík nebo střep. K zahození není ani kurz první pomoci.

A teď už dost mluvení a pojďme se podívat na více fotek, které kolegové pořídili na dvou lokacích nedaleko Nepomuku. Pokud se tam budete chtít podívat, zapátrejte. :)

© Ladislava VybíralováNikon Z7, EXIF: ISO 1400, f/8, 1/25 s © Ladislava Vybíralová

© Michael FrischCanon EOS 80D © Michael Frisch

© Kateřina MrózkováKodak Daylight 800 © Kateřina Mrózková

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-
SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

FOTOVÝLET: Po stopách historie aneb Jak se fotí urbex

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...