Produktové novinkyRecenze

Panasonic Lumix G Leica DG Nocticron 42,5 mm F1,2 ASPH.

Panasonic Lumix G Leica DG Nocticron 42,5 mm F1,2 ASPH.
6. 1. 2014 | 3 minuty čtení

Přestože není objektiv za „lidovou“ cenu, ten, kdo si jej pořídí, získá solidní „sklo“ s ostrou kresbou a rychlým zaostřováním.

Monofokální objektiv Panasonic Lumix G Leica DG Nocticron 42,5 mm F1,2 ASPH. (H-NS043E) jsem otestoval během prvního víkendu v novém roce a nutno říci, že jsem z něj měl i přes nepříznivé počasí velmi dobrý pocit.

Jedná se o objektiv, který se již na první ohmatání jeví solidním. Příjemně těžký objektiv s kovovým tělem je opatřen prstencem pro manuální zaostření i clonovým kroužkem (začínajícím na hodnotě 1,2). Objektiv je určen pro Micro 4/3 formát, a proto se ohnisková vzdálenost násobí dvojnásobným ořezovým faktorem. Výsledným ohniskem je 85 mm, tedy ideální „portréťák“ (dodatečně děkuji modelce Belle za její trpělivost).

Objektiv jsem použil na těle fotoaparátu Panasonic Lumix DMC- G5, který mi umožňoval fotografovat přes hledáček i displej. Využil jsem obojího. Fotografování přes hledáček je pohotovější a displej, s ohledem na vlhkou a chladnou zem, zase příjemnější.

Fotografování při plném odclonění představuje u vysoce světelných objektivů prubířský kámen. Optické vady se vyskytují výrazněji než při zaclonění na optimální clonové číslo, jež se vyskytuje přibližně uprostřed clonového rozsahu. Objektiv obstál na výbornou a kromě místy se vyskytující drobné chromatické aberace (viditelné na snímku stromu fotografovaného v parku) jsem nepozoroval jisté rušivé vady. S ohledem na schopnosti současných grafických editorů, které si dokáží s uvedenou aberací poradit, bych ani ji nepovažoval za výrazné mínus. Chvílemi jsem měl problém s přeostřováním, obzvláště při fotografování skrze okno se síťovou roletou, ale to bych kladl spíše na vrub fotoaparátu, než objektivu. Jak je ze snímků patrné, zaujala mne a to velmi, malá hloubka ostrosti a s ní související bokeh. Ostatně je to jedna z předností světelného objektivu. Nadchlo mě obojí. Kresba je perfektní a bokeh okouzlující.

Hodnocení
+ solidní konstrukce
+ rychlé AF zaostření
+ přesné manuální ostření
+ vysoká světelnost/ malá hloubka ostrosti/výtečný bokeh
- místy patrná chromatická aberace při f/1,2

Na závěr bych chtěl uvést, že mé veskrze kladné hodnocení si neklade za cíl být objektivní recenzi, a proto jej prosím vnímejte pouze jako jedno z mnoha uživatelských hodnocení, které se na adresu tohoto objektivu jistě snesou.

S přáním „dobrého světla“
Jakub Škraban
 

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
NIKON Z 28-400 mm f/4-8 VR

Pro full frame senzor / 28-400 mm / clona f/4,0 – 8,0, Širokorozsahový s 14,2× optickým zoomem, Krokový motor automatického ostření STM

39 990,-

Související články

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

Další Recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...