Aktuality z fotosvěta

Festival Jeden svět 2016

Termín: 7. 3. - 16. 3. 2016
Festival Jeden svět 2016
7. 3. 2016 | 3 minuty čtení

Nenechte si ujít filmový festival zaměřený na lidská práva. Jeden svět se koná od 7. do 16. března 2016 na více než deseti místech v Praze, následně navštíví 33 dalších měst v ČR a Brusel. Součástí festivalu budou již tradičně dopolední projekce pro základní a střední školy. Letos bez akreditací, zato s levnějším vstupným. Festival #jedensvet žije!

Hledáme domov a s ním vlastní identitu

Tematické směřování festivalu letos vyplynulo z aktuálních událostí kolem příchodu uprchlíků do Evropy. Kvůli úrovni veřejné debaty jsme se však rozhodli nezaměřit pozornost na migranty, ale na nás samotné, kteří máme svůj domov a máme v něm nově příchozí přivítat.  

„Takzvaná migrační krize nám ukázala hodně především o nás samotných. Tímto směrem se letos vydáme i na Jednom světě a prozkoumáme domov z mnoha úhlů pohledu. Během sledování stovek filmů a přípravy kampaně jsme si například uvědomili, že domov nelze zobrazit. Je to komplex řady hodnot, a ne jen oblíbené bačkory,“ 

uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Kategorie

Hledání domova je také název hlavní tematické kategorie, která představí 13 filmů. Nabídnou pohled na různé aspekty migrace. Novinkami jsou kategorie Neklidná Ukrajina a Kdo je tady normální?, což je kategorie zaměřená na touhu lidí se znevýhodněním zapadnout do většinové společnosti. Perličkou ročníku je kategorie Mezi druhy o komunikaci se subjekty, které nejsou lidmi – roboty, mimozemšťany, virtuálními identitami či zvířaty. Tradičně festival nabídne kategorie Cesty ke svobodě, Moc médií, Panorama, Takzvaná civilizace a Český pohled, soutěžní filmy najdete v Hlavní soutěži a kategorii Máte právo vědět. Krátké studentské filmy budou uvedeny v kategorii iShorts – hledání domova.

Ceny a poroty

  • Hlavní porota uděluje Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii v kategorii Hlavní soutěž a zasedají v ní významní filmoví profesionálové.
  • Porota Václava Havla uděluje v kategorii Máte právo vědět Cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Zasedají v ní významní obránci lidských práv, světoví představitelé neziskového sektoru a institucí.
  • Porota Českého rozhlasu uděluje Cenu Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu.
  • Studentská porota uděluje cenu nejlepšímu filmu z kolekce filmů pro studenty. Porotu tvoří převážně středoškoláci a středoškolačky z řad organizátorů Studentských filmových klubů Jednoho světa na školách.
  • Divácká cena Nadačního fondu AVAST – návštěvníci a návštěvnice festivalu budou již tradičně rozhodovat o divácké ceně festivalu.

Součástí festivalu je i rozsáhlý doprovodný program, který naleznete zde!

Jeden svět 2016

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-
Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...