17. 3. 2016 | 8 minut čtení

Denis Klero je v Rusku znám jako sportovní fotograf, který dostává od klientů prestižní fotografické zakázky. Patří mezi klíčové fotografy Red Bull Russia a je součástí mezinárodní rodiny fotografů Red Bull Photography. Začal spolupracovat se značkou Fomei a stal se jejím ambasadorem, delší čas spolupracuje také se značkou The North Face.

Přinášíme vám zajimavý rozhovor s předním ruským sportovním fotografem Denisem Klerem.

  • Denisi, jak se ti daří? Na čem momentálně pracuješ?

Právě jsem dokončil dvě velká focení a teď mám kratší dovolenou. První zakázka byl firemní kalendář pro jednu z největších svatebních společností v Rusku, další je focení akčních záběrů reklamní kampaně pro začku Reebok. Teď se připravuji na fotky, které pošlu do soutěže Red Bull Illume.

  • Tento rok jsi měl možnost vytvořit projekt Perfect World pro Red Bull Photography. Mohl bys ho popsat a prozradit, jak bylo složité své vize zrealizovat?

Byl to opravdu můj největší projekt v životě, byl jsem hlavním mozkem a vizionářem. Příprava a realizace nám zabrali asi šest měsíců. Projektu se zůčastnilo 35 lidí. Během prvních dvou měsíců bylo nakresleno 60 stránek návrhů - bylo důležité vyobrazit a jasně vysvětlit ostatním ten nesmysl, který jsem měl zrovna v hlavě. (Denis se začal smát - pozn. autora) Vytvořili jsme vlastní svět úplně od nuly, nepoužili žádné místo s pozadím, ale vytvořili jsme si vlastní scénu: vlastně to byl fotografický pavilon.

Náš projekt byl jednou z těch záležitostní, kdy se perfektní obrázek, který se ti zrodí v hlavě, podaří zrealizovat. Rozdělili jsme ho na dvě části: reálnou a imaginární. Snažili jsme se co nejvěrněji přenést na fotografii to, co jsme si právě představovali. Pro hlavní záběry jsem použil: Hasselblad 4, objektiv 85 mm a blesky Fomei Digitalis Pro - S600 DC HSS.

 Výsledné fotky, detailní video a backstage. 

  • Pocházíš z Krasnojarsku, města s dlouhou historií, které se nachází na jihu Sibiře. Jak se ti podařilo pracovně přesunout do Moskvy a prosadit se?

V roce 2007 jsem začal spolupracovat s pobočkou Red Bullu v Krasnojarsku. O rok později jsem byl pozván hlavní ruskou pobočkou, abych fotil na jedné události FMX, což jsem zvládl úspěšně. Od té doby jsem byl pravidelně zván na nejrůznější akce a za dva roky jsem se přestěhoval do Moskvy. Hlavním důvodem byla moje kreativita. Jednoduše jsem byl pro klienty, se kterými jsem spolupracoval v Krasnojarsku, na nejvyšší úrovni a chtěl jsem se pořád zlepšovat, být lepší a zajímavější. Moji klienti to ale nepotřebovali.
Když mluvíme o extrémních sportech, úroveň sportovců na Sibiři je mnohem nižší než v Moskvě. Určitě se mnou souhlasíš - abys pořídil dobrý snímek, nepotřebuješ jen dobrého fotografa, ale i velmi dobrého sportovce. A jen z této kombinace může něco vzejít, něco pozoruhodného a nezapomenutelného. Nechci mluvit o úspěchu. Ať ostatní posoudí, kdo je úspěšný a kdo ne. Můžu říct jen jednu věc: pracuji tvrdě a miluju to, co dělám. Je to můj život.

  • Fotografuješ hlavně v Rusku, nebo máš zakázky i v jiných zemích? 

Samozřejmě nejčasteji v Rusku. V zahraničí pak s Red Bullem, nebo ruskými mezinárodními společnostmi. Někdy se ale stane, že fotím nějaké reklamní kampaně pro stejnou značku v Rusku a zároveň i v jiných zemích.
Jasně, fotit doma je mnohem pohodlnější, odpadají problémy s přepravou a omezeními, co se vybavení týče.

  • Co chystáš do budoucna? 

Učit se fotografovat a pronikat do toho ještě hlouběji a hlouběji, jak z filozofického hlediska, tak i technického. Vždycky bys měl pochopit, co a proč děláš a když to děláš, musíš to dělat co nejlépe! Proto by proces učení nikdy neměl přestat.
A když se bavíme o práci, v roce 2016 mám naplánované focení závodu na kole skoro přes celé Rusko z Moskvy do Vladivostoku, jedná se o Red Bull Transsiberian Extreme. Je to ten nejdelší závod na světě (9 500 km neboli 23 dnů cesty). Dále také projekt BASE jumpingu na Kavkazu. Toto budou dvě nejdešlí focení v roce 2016, o kterých zatím vím. Také se v dubnu zúčastním soutěže Red Bull Illume. Mám již několik předpřipravených fotek a nápadů, které zkusím použít.

  • Jakým způsobem odpočíváš? 

Můj život je plný různorodých aktivit... Díkybohu! Během svých dovolených však nejradši nedělám nic. Prostě jsem někde sám v malé chatce v divokém lese, nebo vyrazím lézt do hor. Tam můžu přemýšlet, zůstat jen sám se sebou bez okolního ruchu velkoměsta a koukat na hvězdy na obloze.

  • Jakou fotografickou techniku používáš a proč?

Už od dob v Krasnojarsku používám vybavení Canon, někdy také Hasselblad, studiové blesky Fomei Digitalis Pro - S600 DC a spoustu dalšího příslušenství. Nyní mám dva foťáky - Canon 5D Mark III, Canon 5D Mark II (infrared) - a Canon 5DS právě dorazil a dále spoustu objektivů. Pro reportážní fotografii používám Canon 5D Mark III a pro reklamní focení Canon 5DS, někdy Hasselblad (vypůjčený).
Výkonný bateriový HSS blesk má mnoho výhod oproti klasickým studiovým bleskům a umožňuje ti provádět věci, které by bez něj nebyly možné. Jednoduché použití - žádný zmatek a žádné překážející kabely v záběru. 
Dále pak možnost fotit tam, kde není elektřina, a během slunečného dne (díky velkému výkonu). Pomocí režimu Strobe pak můžu kompletně zmrazit pohyb, nebo na silném slunci úplně otevřít clonu a čas závěrky snížit na 18000 s - toto vše rozšiřuje možnosti a kreativitu. 

  • Co jsi fotil na neobvyklých místech? 

Některé projekty s ruským BASE jumperem Valerym Rozovem, ty byly pro mě opravdu nevšední. Některé z nich se odehrávaly ve velmi těžkých podmínkách, jako třeba focení na Mount Everestu. Valery skočil z výšky 7 200 metrů a já na něj čekal při přistání ve výšce 6 000 metrů  - zde nebylo obtížné jen správně zacházet s těžkým vybavením, ale vůbec se v takové výšce pohybovat. Jen tak pro zajímavost: Valery pro výšlap nahoru se svým týmem použili kyslíkové bomby. S Valerym jsem byl dvakrát v Himalájích a na Kilimandžáru. letěl jsem armádní helikoptérou vystrčený ven ze dvěří ve výšce 4500 metrů. To by jen tak někdo nedal. Aspoň budeme mít co vyprávět vnoučatům.

  • Co bys poradil začínajícím fotografům?

Hlavně musí pochopit, proč fotí, proč to dělají, jestli fotí jen krátce, nebo se tomu budou věnovat celý život. Naprosto se oddat tomu, co děláš, je k nezaplacení. Dát ze sebe maximum, žít tím, nikdy o tom nepřestávat přemýšlet. Dokonce i na dovolené vymýšlet nové věci a pak je realizovat. Nikdy nebýt namyšlený, zároveň být ambiciozní.
Učit se, učit se a učit se! 
Učit se z děl známých mistrů, pozorovat, jak to bylo tvořeno. Jakékoli prostředky použité při focení se vám mohou hodit. A zeptejte se vždy sami sebe: "Proč se mi to líbí?" Hlavně nikdy nefoťte selfie! Jen autoportréty.

Rozhovor s Denisem Klerem nám poskytl René Tomaides, který je produktovým managerem ve společnosti Fomei.

Domovské stránky Denise Klero.

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
SONY CFexpress 480GB TOUGH Typ B

Úložná kapacita karty 480 GB, Max. rychlost čtení: 1850 MB/s, Max. rychlost zápisu: 1750 MB/s

9 590,-
FUJIFILM Instax MINI 99

Tiskne fotografie o rozměru 5,08 × 7,62 cm, 5 režimů s automatickou expozicí, 6 barevných efektů

4 999,-

Související články

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých...

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

Další Rozhovory

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...