18. 3. 2016 | 5 minut čtení

Vite, kdo poprvé pronesl „Vy stisknete tlačítko, my zařídíme zbytek“? George Eastman, zakladatel společnosti Eastman Kodak Company, s tímto sloganem odstartoval éru amatérské fotografie. Stalo se tak díky cenově dostupným Kodak Brownie, které ve své době stály pouhý dolar… Z pestré sbírky, která se v těchto dnech nachází v outletu CFŠ, si vyberete i vy.

Kodak Brownie — přístroje, jež stály u zrodu fotografické momentky, připomínají, že i s jednoduchým fotoaparátem lze udělat velké divy.

Slavný fotograf magazínu Picture Post Bert Hardy napsal ve 40. letech článek pro amatérské fotografy, kde se zmiňoval, že pro kvalitní fotografie je drahý fotoaparát zcela zbytečný. Sám používal fotoaparát Brownie, se kterým pořídil pečlivě komponované momentky dvou mladých žen sedících na zábradlí promenády Blackpool. (Uvádí Wikipedia).

 

Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie Koddak Brownie

Kodak Brownie v e-bazaru

 

Kousek vlastní historie v ruce
Je možné, že váš Brownie kdysi patřil vašim příbuzným a třeba jste jím byli fotografováni jako malé děcko. Ale i kdyby se tak nestalo, vězte, že někdy v minulosti s ním bylo fotografováno a svému majiteli napomáhal zaznamenat osudové okamžiky. Možná, že právě váš kus pořídil snímky, které se zapsaly do historie. Přemýšlejte o tom, když budete používat Brownie. Může to změnit způsob, s jakým budete přistupovat k fotografování.

„Vy stisknete tlačítko, my zařídíme zbytek“
Fotoaparáty typu „Box“ byly vyvinuty koncem 19. století a prodávány pod různými jmény. Nejúspěšnějším výrobcem byla společnost Eastman Kodak Co., která ve své reklamní kampani kombinovala nízkou cenu výrobku s poskytnutím plného servisu a na svých jednodolarových fotoaparátech vydělala miliony.

Podoben oku
Základní funkce se neliší od jiných fotoaparátů – skrze objektiv a otevřenou závěrku dopadají světelné paprsky na plochu světlocitlivého materiálu. Fotoaparát lze přirovnat k lidskému oku, kde je objektiv čočkou, závěrka víčkem a film sítnicí. V případě, že má Brownie vícero clon, lze je přirovnat k oční duhovce, která reguluje průtok světla na sítnici.

I když se do kvalit „boxů“ promítly nízké výrobní náklady, na svou dobu se jednalo o poměrně kvalitní přístroje, s nimiž lze fotografovat i dnes. Objektiv zpočátku fixní meniskový, později dubletový, poskytuje relativně ostrý obraz v rozmezí cca 2,4 m–nekonečno. Některé modely byly s „Diway“ objektivem, který dovoloval posunem páčky přepínání mezi 5 a 8 stopami (150–240 cm). Fixní clona byla nahrazena zásuvnými clonami různých průměrů pro odlišné světelné podmínky. Závěrka má zpravidla jediný moment, a sice variabilní „B“, pozdější modely měly možnost nastavení časových expozic (1/25–1/50 sek.). Spouštěna byla nejdříve uvolňovací páčkou a poté spouští.

Hledáček
Většina Brownies měla zrcátkový hledáček, který měl jedno okno vpředu, druhé okno v horní části a šikmé zrcadlo uvnitř, které spojovalo obě okna. Aby bylo možné komponovat záběr, bylo nutné držet fotoaparát v úrovni pasu a dívat se dolů do hledáčku. V závislosti na formátu snímku, který fotoaparát produkoval (6×6 nebo 6×9 cm) byl vybaven jedním nebo dvěma hledáčky – pro snazší fotografování na výšku a na šířku.

Tělo fotoaparátu
Již brzy od zahájení výroby byla těla kovová s lepenkovým polepem. Později, s rozvojem bakelitu a ostatních plastů, bylo na výrobu použito těchto nových materiálů, a to jak uvnitř i venku. Výjimkou byla čočka objektivu a vnitřní mechanismus závěrky.

Film
Počáteční zmatek způsobený příliš velkou nabídkou filmových materiálů byl potlačen standardizací buď na 116 nebo 120 svitkový film. Předchozí modifikace byly přizpůsobeny pro 616 a 620 filmy (od novějších 116 a 120 se liší tvarem cívky). Eastman Kodak a ostatní výrobci ukončili výrobu 616 a 620 filmů v roce 1980. Nicméně i nadále lze použít box pro 620 film s tím, že je třeba převinout 120 film na 620 cívku. Na jeden svitkový film se vešlo 8 obdélníkových snímků nebo 12 čtvercových snímků. Číslo snímku lze spatřit v červeném okénku na zadní straně fotoaparátu.

Postřehy z praxe

  • Před samotným fotografováním se s fotoaparátem blíže seznamte.
  • Držte fotoaparát v úrovni pasu a během expozice zadržte dech.
  • Červené okénko pro zamezení nechtěného osvitu přelepte černou elektrikářskou páskou.
  • Fotografování s boxovým fotoaparátem vám umožní hlubší procítění samotného procesu.
  • Fotografujte v různých světelných podmínkách.
  • Nezbavujte se 616 a 620 cívek – neshánějí se příliš snadno.

PS: pokud by vás zajímalo, proč se Kodak Brownie jmenuje právě Brownie, pak vězte, že fotoaparáty jsou pojmenovány po populárním kresleném příběhu The Brownies karikaturisty Palmera Coxe.

DJI Action 2 Power Combo 128G

Inovativní magnetický design, Skvělá interní paměť 128 GB (původní DJI Action 2 měla pouze 32 GB), Lehké, ale zároveň elegantní kovové tělo

6 990,-
LEICA USB-C Dual Charger BC-SCL6

Duální nabíječka pro Leica SL/Q, Určena pro akumulátory BP-SCL, Pojme až 2 li-ion baterie

3 990,-
JJC spoušť rádiová JM-B (MC-30) pro Nikon D500/810/D5, Z8/9

eliminuje chvění fotoaparátu při fotografování s dlouhou expozicí, dosah až 30 metrů, 16 dostupných kanálů

990,-

Související články

Tamron 28-75 mm F/2.8 Di III VXD G2 – nově pro Nikon Z

Tamron 28-75 mm F/2.8 Di III VXD G2 – nově pro Nikon Z

Nový Nikon Z 28-400 mm f/4-8 VR - objektiv pro všechny příležitosti

Nový Nikon Z 28-400 mm f/4-8 VR - objektiv pro všechny...

SIGMA 50 mm F1,2 DG DN - kompaktní a lehká novinka s krásným bokehem

SIGMA 50 mm F1,2 DG DN - kompaktní a lehká novinka s...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...