6. 4. 2016 | 6 minut čtení

Systém Peak Design se neustále rozšiřuje o nové prvky, které dohromady tvoří velmi ucelenou skupinu příslušenství, kterou využijete nejenom na DSLR, CSC nebo kompaktech, ale i s takzvanými akčními kamerami. Pojďme si vysvětlit, z čeho se, obvykle patentované, součásti skládají a které z nich opravdu využijete a zpříjemní vám čas strávený fotografováním nebo natáčením videí. Druhá část průvodce patentovaným systémem Peak Design.

peak design popruhDržákem nekončí, ale začíná

Naopak je to základní kámen chytrého nošení a používání foto a video techniky. Je jen na vás, s jakou technikou ho budete využívat.

Popruhy

Peak design má nejenom propracované držáky a jejich přímé součásti, ale i popruhy, které mají jednoho společného a opět patentovaného jmenovatele, a tím jsou kotvičky Micro Anchor®, na nichž je celý popruhový systém založen. Ač se to nezdá, tak kotvičky jsou velmi pevné. Každá má nosnost minimálně 80 kg (micro Anchor – 45 kg), takže není důvod jim plně nedůvěřovat, i když drží mnohdy statisícové vybavení. Stejně jako u všech produktů Peak Design, tak i zde je kladen maximální důraz na kvalitu materiálů a co nejednoduší zacházení a manipulování s jejich výrobky. Tyto kotvičkou jsou toho důkazem. Kotvička je připevněna na úchytných bodech fotoaparátu, kamer, a během několika vteřin může být bezpečně spojena, rozpojena s kompatibilním Peak Design popruhem.

PEAK DESIGN CuffPEAK DESIGN Cuff

Je nejmenším popruhem značky. Jedná se o zápěstní popruh či přesněji řečeno řemínek, jehož součástí jsou výše zmiňované Micro Anchor® kotvičky. U lehčích přístrojů je možné zavěšení fotoaparátu kamery na zápěstí, a to bez jejího držení, dlaň tak máte zcela volnou. U lehkých, ale i prakticky neomezeně těžkých zařízení slouží zejména jako jistící bod, takže v případě vyklouznutí přístroje z ruky nedochází k nekontrolovatelnému pádu na zem, ale ke zhoupnutí a následnému zastavení pohybu, a to díky pevnému přichycení k zápěstí.

PEAK DESIGN Clutch - popruh na rukuPEAK DESIGN Clutch

Clutch je jistící popruh s pěnovou vložkou kolem dlaně určený pro DSLR. Díky rychle nastavitelnému popruhu si můžete DSLR doslova přilepit ke dlani, a získat tak potřebnou jistotu držení. Současně jej však lze velmi rychle povolit pro lepší dosah na ovládací prvky fotoaparátu.

PEAK DESIGN Leash

PEAK DESIGN Leash - popruh

Leash je popruh klasického vzhledu, který ovšem není tak obyčejný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jeho základní část je vyrobena z materiálu podobného bezpečnostnímu pásu z automobilů. Díky tomu je extrémně pevný a zároveň velmi příjemný i na holé pokožce. Samozřejmostí je jeho rychlé a dostatečně variabilní nastavení, stejně tak jako kompatibilita s Micro Anchor® kotvičkami. Díky nim lze popruh extrémně rychle odepnout z fotoaparátu a schovat ho do brašny, až bude opět potřeba.

PEAK DESIGN Slide TallacPEAK DESIGN Slide 

Pravým univerzálem ve světě popruhů je model Tallac, který se nabízí ve dvou barevných variantách – modré a cihlové. Lze ho použít jako popruh přes rameno, přes tělo nebo kolem krku. Materiál a systém upínání kotviček je velmi podobný modelu Leash, v čem se ovšem zásadně liší, jsou dvě duralové nastavovací přezky, které přímo vybízejí k častému ladění velikosti a měnění stylů nošení. Na jedné straně popruhu jsou silikonové proužky, díky kterým popruh s fotoaparátem drží na svém místě. Druhá strana je hladká, aby bylo možné rychle změnit pozici fotoaparátu z kompoziční na pozici vhodnou na delší přesun mezi místy fotografování.

PEAK DESIGN Slide LitePEAK DESIGN Slide Lite

Verze Lite je subtilnější verzí Tallacu. Subtilnější proto, že je určena pro mnohem lehčí zařízení, než jsou DSLR. Vhodná je pro CSC nebo výkonné kompaktní fotoaparáty. Vše ostatní zůstalo zachováno.

Brašny a pouzdra

V současné době Peak Design nabízí 2 typy brašen ve dvou barevných provedeních.

PEAK DESIGN The Everyday MessengerEveryday Messenger

High-end fotobrašna doslova nabitá moderními technologiemi. Zaujme hned na první pohled a to mimo jiné postranními popruhy, které jsou určeny pro připevnění Capture držáků. Brašna je rozměrná, ale zároveň velmi lehká. Špičkovým materiálem použitým na této brašně je pěna s vysokou hustotou, která i při minimální tloušťce pohltí velké množství energie. V neposlední řadě jsou užitečné promyšlené přepážky inspirované origami a přídavný popruh, díky němuž je i lehký běh s taškou možný a příjemný.

PEAK DESIGN The Field PouchField Pouch

Stylová brašna velikosti menší kabelky. Určená je zejména na kompaktní CSC fotoaparáty a drobnější foto příslušenství. Samozřejmostí je místo pro upevnění držáku Capture a možnost vyměnit popruh tašky za jakýkoliv jiný z produkce Peak Design.

 

PEAK DESIGN ShellPláštěnky na fotoaparáty

Jsou v nabídce tři, jedná se o tři velikosti (S, M, L) téhož typu Shell. Unikátní u tohoto produktu je, že kombinuje pláštěnku společně s pouzdrem. Její funkce není tedy omezena pouze na nevlídné počasí, ale i na každodenní ochranu drahocenného CSC nebo DSLR.

Domovské stránky výrobce

LOWEPRO Trekker LT SLX 120 - šedá

Kapacita: 1 bezzrcadlovka s objektivem + 1-2 objektivy, 10'' tablet, Několik kapes na drobnosti a příslušenství, Možno nosit jako sling na zádech nebo na boku

1 890,-
Foto na kapa desce s laminací

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 70 x 100 cm

170,-

Související články

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

Další Recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...