7. 4. 2016 | 5 minut čtení

Udělat praktický rozhovor s tak zaměstnaným člověkem, jakým Honza Kasl opravdu je, je dost složité... Otázky posíláte do Alp, a když máte štěstí, dostanete odpovědi ze zcela jiné části světa a korektury v Čechách jen vyjímečně. Ale podařilo se.

Přinášíme vám zajímavý rozhovor s předním českým nejenom sportovním fotografem Janem Kaslem.

JAN KASL

Jeho vášeň pro akční sporty spojená s fotografováním ho přivedla do světa profesionálních sportovců, úchvatných představení, inspirativních lidí a úžasných míst po celém světě.
Je velmi hrdý na to, že se stal součástí rodin Nikon, Red Bull a Vans, které mu nabízí úžasné příležitosti progresivního rozvoje. 

Jakou techniku používá Jan Kasl

Fotoaparáty: Nikon D4, Nikon D810
Objektivy: Nikkor 16 mm/f2,8, 14-24/f2,8, 50/f1,4, 24-70/2,8, 70-200/f2,8, Lensbaby
Blesky: Tři bateriové blesky Fomei S600DC

  • Honzo, jak se ti daří, na čem momentálně pracuješ?

Daří se mi skvěle. V současné době pracuji na katalogu firmy Ghost bikes product 2016. Právě jsem se vrátil z rakouského Erzbergu, kde
jsem s naším úspěšným bikerem Tomášem Sla- víkem fotil nová kola v rámci katalogu. Jedná se o unikátní místo, kde se pořádají závody motorek Enduro do vrchu. Jedná se o stále fungující lom, který se jednou za rok uzavře pro tyhle
závody. Startuje tam několik stovek strojů, ale do cíle dorazí pouhý zlomek závodníků. I když mě po celou dobu focení katalogu pronásleduje mlha, déšť a sníh, snažím se nepřízeň počasí obrátit v náš prospěch a fotky dostávají úplně nový rozměr a zajímavou atmosféru.

  • Testoval jsi při fotografování kol v Rakousku nové odpalovače Fomei HSS. Jak to dopadlo? 

Již dlouho používám různé odpalovače, díky kterým jsem schopný svítit a zachycovat akci časy kratšími, než je 1/250 s. Stálo mě to hodně úsilí při programování odpalovačů stylem pokus/omyl. Neexistuje návod, jak nastavit odpalovač, protože je to vždy souhra tří atributů, tělo fotoaparátu, blesk a odpalovač. I když jsem dosahoval skvělých výsledků, nikdy se mi nepodařilo vykrýt celý záběr stejnou intenzitou světla. V minulosti jsem sklidil spoustu posměchu od ostatních fotografů za to, že jsem fotografoval otočeným tělem aparátu spouští k zemi. Většinou komponuji záběr do horní části políčka. A toto byl jediný způsob, jak dosáhnout světlejší části v horní polovině. A proto jsem byl příjemně překvapen, že odpalovače Fomei HSS vykryly celé políčko stejným osvětlením jen po zasunutí vysílače do kolejničky fotoaparátu.

  • Proč rád používáš vysokorychlostní synchronizaci? 

Jelikož se specializuji na focení akčních sportů, často se dostávám do situace, kdy svítím akci za denního světla. Jen díky HSS jsem schopný dokonale zmrazit pohyb a pořídit tak ostrou fotografii při použití záblesku.

  • Jaké fotografické projekty tě čekají v blízké budoucnosti? 

Nedávno jsem si pořídil podvodní housing a začal se více věnovat vodním sportům, mám v plánu i přes zimu tuto svou nově nalezenou vášeň rozšiřovat. Vodní housing je voděodolný kryt na fotoaparát s výměnnými porty na jednotlivé objektivy. A plánuji několik dobrodružných cest na sever, do Skandinávie a dál. V brzké době mě čeká Arctic Surfing. Dále bych se rád ponořil do objevování kořenů kajaku. Čeká mě projekt v Grónsku, kam se vydám po stopách starých Inuitů a společně s Vavřincem Hradilkem se pokusíme najít kořeny kayakingu.

  • Co bys poradil začínajícím fotografům?

Foťte to, co vás baví, čemu rozumíte, a snažte se v tom být nejlepší!
Díky za rozhovor, ať se daří! 

Rozhovor s Janem Kaslem nám poskytl René Tomaides, který je produktovým managerem ve společnosti Fomei.

Domovské stránky Jana Kasla.

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-

Související články

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

FESTivalová soutěž na Instagramu

FESTivalová soutěž na Instagramu

Další Rozhovory

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...