Výstavy

Vojtěch Duchoslav - "Trabantem až do posledního cvaku"

Termín: 25. 4. - 7. 5. 2016| Místo: Minigalerie
22. 4. 2016 | 3 minuty čtení

Výstava představuje malý výběr z půlroční cesty Austrálií a tichomořskými ostrovy s kolonou žlutých vehiklů, které nejspíš není třeba představovat. Ač byla celá cesta z velké části o opravách, handrkování v přístavech a čekání na kde co, za půl roku člověk beztak nasbírá spoustu záběrů přírody, krajinek i lokálních tradic. A to je hlavní téma tohoto výběru. Ke každé fotografii se dá vyprávět dlouhý příběh, ale to už sem nepatří, to si budete muset zajít do kina na film. Vernisáž výstavy proběhne 25. dubna od 17:00 hodin.

Vojtěch Duchoslav (1989)

  • Pocházím z Nového Boru.
  • Jsem studentem na katedře ekologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze, kde se zabývám geomikrobiologií a ekologií mikroorganismů.
  • Fotografovat jsem začínal se Zenitem po dědečkovi, ale na základní škole mě víc lákal film, než fotografie. Později na gymnáziu mi došlo, že fotografie představuje pro rekreačního tvůrce daleko volnější žánr, neboť člověk může vyrazit odpoledne ven a vrátit se s dobrou fotkou. Něco takového u filmu moc nejde. Tam je daleko důležitější původní myšlenka a příběh.
  • První digitální fotoaparát jsem si pořídil před sedmi lety. Půl roku jsem sledoval internetové bazary, abych za svoje úspory dostal co nejlepší stroj. Tehdy to byl Canon 30D. Setový objektiv mi brzy přestal stačit, a tak jsem musel začít brát i nějaké kšefty, abych si vydělal na další vybavení. Fotil jsem cokoli se naskytlo - svatby, taneční, koncerty i obrazy, nicméně v srdci jsem stále zůstal nejvěrnější přírodě a cestovatelské fotografii.
  • A jak jsem se dostal k trabantům? Jako slepej k houslím!
  • Jsem od začátku samoukem a jakékoli kurzy mi vždy přišly příliš drahé. Pak jsem ale s fotkou zasněžených Lužických hor vyhrál poloviční slevu na kurz, který vedl kamarád a kolega z Přírodovědy Petr Juračka, tak jsem jel. A to se mi stalo osudným. S Petrem jsme si padli do oka a on mě občas nechal hrát nějakou tu menší úlohu v jeho velkých projektech. Dělal jsem zvukaře, kameramana, poskoka, stativ i modela. Tyto náznaky spolupráce jsme definitivně zpečetili v roce 2014 v Ugandě, tudíž když Petr musel kvůli rodině a dětem odmítnout nabídku Dana Přibáně na cestu do Austrálie, převexloval to na mě.
  • A co já? Nejdřív jsem se zalekl odpovědnosti. Cože? Mám zvládnout nafotit věci, ke kterým jsem nikdy ani nepřičuch? Ale pak jsem si zjistil, co je ten Přibáň zač a že s oblibou říká: "Svět patří těm, co se neposerou." Tak jsem se neposral a jel.
  • Nyní fotím hlavně na Canon 5D Mark III s Magic Lantern, objektivy Canon, Samyang, Sigma, Tokina. Fotím časosběry s motorizovaným sliderem, pilotuji vrtulník a z něj fotím Nikonem Coolpix A. Občas se znovu vracím k videu. Plánů mám spoustu. Rozhodně víc než času."

Vojtěch Duchoslav, autor výstavy

 

Ruční černobílé zvětšeniny

zvětšujeme do formátů 18 × 24 cm, 24 × 30 cm, 30 × 40 cm, 50 × 60 cm, používáme kvalitní fotopapíry Ilford několika typů, pečlivé ruční zpracování

160,-
Nejrychlejší fotokniha

automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, ručně vázaná lay-flat vazba pro otevření bez záhybů, obálka s vaší fotografií

270,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...