Česká fotka
18. 5. 2016 | 3 minuty čtení

Jak vzniká rozhodnutí „něco vyfotit“? Co je fotografie schopna vypovědět o životě jedinců a společnosti? I těmto otázkám se bude věnovat nový dokumentární cyklus Česká fotka, na který se diváci ČT art mohou těšit od neděle 15. května, a to vždy ve dvou dílech po sobě, od 20.20 hod.

O seriálu

Seriál ve třinácti částech, v samostatných a výrazných autorských dokumentech, mapuje témata, která charakterizují estetickou, myšlenkovou nebo žánrovou pestrost české fotografie převážně dvacátého století.

 „Cyklus Česká fotka má ambici vyklouznout z běžné škatulky pořadů o historii daného žánru. O to byla jeho realizace náročnější. Objevilo se v něm množství fotografů a fotek, v rámci natáčení se podařila nevídaná kombinace výrobních technik i materiálů. Divák tak bude mít možnost poprvé vidět známé persony české fotografie, ale i ty, jejichž dílo nikdy zaznamenáno nebylo. Dohromady tak cyklus vytváří netradiční vhled do daných žánrů fotografie,“

říká kreativní producentka Martina Šantavá.

Na co se můžete těšit? Přehled vybraných dílů.

Kronikáři – režie Adam Oľha 
Viktor Kolář v Ostravě, Karel Cudlín v Praze a Jiří Hanke v Kladně. Tři svědkové doby, tři fotografové, tři rozdílné cesty i odlišné metody práce. Muži, kteří svůj zásadní „cyklus“ fotografují celý svůj život. 

Extrémní okamžiky – režie Jiří Zykmund 
O umění zachytit vyhrocenou situaci obrazem. Co ale vede člověka k tomu, že s kamerou přináší svědectví z míst, kde jemu samotnému jde o život?

Blízká setkání – režie David Jařab 
Zobrazovat blízké lidi je jednou z nejpřirozenějších funkcí fotografie. Fotit je pravidelně, znamená podávat o nich zprávu v čase, vytvářet jejich komponovaný obraz. Nakolik jsou ale „setkání“ ve fotografii subjektivní a nakolik objektivní?

Posedlost fotoaparátem – režie David Cysař a Pavel Berkovič 
Fotografové jsou od počátku své disciplíny v područí techniky, která určuje jejich pohled i výrazové možnosti. Dějiny fotografie jsou tak dějinami snahy popřít omezení, nebo naopak využít možnosti soudobé technologie.

Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal bílý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...