9. 10. 2020 | 12 minut čtení

Než se začnete rozhodovat pro konkrétní model, měli byste si ujasnit, co od foťáku vlastně čekáte. Tedy co chcete fotit, jaké plánujete výstupy, jak jste na tom se samotným fotografováním, totiž jak dokážete využít jednotlivých funkcí, ale také jakou částku chcete investovat. Tento průvodce vám pomůže zvolit fotoaparát, který bude přesně odpovídat vašim představám a se kterým se vám bude dobře fotit.

Odpovězte si na nejdůležitější otázky

Jestli si dokážete na následujících pár otázek odpovědět, výběr fotoaparátu vám to zjednoduší a pravděpodobně také dost ušetříte.


Co budu fotit

Jak vybrat fotoaparát - kompaktBěžné statické fotky z dovolené - Západy sluníčka, záběry z navštívených míst a podobně zvládne prakticky každý přístroj.

Vhodný typ fototoaparátu: 

 

 

 

 

Jak vybrat fotoaparát - zrcadlovky na focení pohybuPohyb a rychlé akce, špatné světlo, momentky - Potřebujete přístroj (a objektiv) s velice rychlým zaostřováním, který zvládne spolehlivě zaostřovat i v horších světelných podmínkách. Pozornost věnujte světelnosti objektivu, ta má na rychlost autofokusu značný vliv. Focení a zaostřování vám usnadní i vyšší počet zaostřovacích bodů, nebo schopnost foťáku sledovat pohybující se objekt.

Vhodný typ fototoaparátu:

 

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovky na focení portrétuPortrétyFocení portrétu je hlavně o objektivu. Měl by být světelný a spíše s užším úhlem záběru, se širokoúhlým objektivem nevypadají portréty moc dobře. Výhodou je větší snímač, díky tomu snáze rozostříte pozadí záběru.

Vhodný typ fototoaparátu:

 

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovky na focení krajinyKrajinySvětelnost objektivu ani velikost snímače nehrají velkou roli. Využijete spíše vyšší rozlišení a určitě se vám bude hodit stativ.

Vhodný typ fototoaparátu:

 

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovky na noční foceníNoční snímkyV noci bez stativu ani ránu! Váš foťák bude potřebovat ještě dálkovou spoušť pro použití dlouhých expozičních časů. Světelnost objektivu v tomto případě není tak důležitá, lepších výsledků dosáhnete s přístrojem, který má větší snímač.

Vhodný typ fototoaparátu:

 

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovky na focení zvířatZvířataFocení zvířat je dost podobné jako focení pohybu. Budete ale potřebovat dlouhý objektiv. Výhodné jsou přístroje s menším snímačem, jejich výměnné objektivy jsou menší a lehčí, což při toulkách přírodou rozhodně oceníte.


Jak budu fotky nejčastěji prohlížet

Hlavní roli zde hraje rozlišení snímače (viz níže), které určuje, jak velkou fotku můžete vytisknout.

Jak vybrat fotoaparát - fotky prohlížím jen na počítačiNa internetu nebo v počítačiPro tento způsob použití nehraje rozlišení žádnou roli, fotky budete pravděpodobně ještě zmenšovat.

Vhodný typ fototoaparátu:

 

 

 

Jak vybrat fotoaparát - tisknu fotky a fotoknihyTisknu fotky do alba, vytvářím fotoknihy
Rozlišení cca 16 až 24 Mpx je až až. Kromě fotek do rodinného alba nebo fotoknih budete moci tisknout i zvětšeniny například 30x45 cm v perfektní kvalitě.

Vhodný typ fototoaparátu:

 

 

 

Jak vybrat fotoaparát - tisknu zvětšeninyTisknu velké zvětšeninyVelké fotoobrazy, výstavní fotografie, publikace v časopisech a podobně musí být ve špičkové kvalitě. Rozhodně využijete vysokého rozlišení snímače, ale také kvalitních objektivů. Nejlepší službu udělají středoformátové přístroje, nebo foťáky s tzv. full frame snímačem.

Vhodný typ fototoaparátu:


Jak umím fotit

Jak vybrat fotoaparát - kompakt pro nenáročnéFotím jen občas, nechávám to na foťákuAutomatikou je vybaven každý běžně dostupný přístroj. Určitě budete spokojeni s kvalitním kompaktem, který vše vyřeší za vás. Výkonnější přístroj nejspíš nebudete potřebovat.

 

Začínám a chci se naučit fotitIdeální pro vás bude zrcadlovka nebo bezzrcadlovka. Klidně může mít i menší snímač a střední rozlišení. Dobré je začít s nějakým výhodným setem (foťák + objektiv), na kterém vyzkoušíte, jestli v budoucnu budete potřebovat výkonnější objektivy, nebo tělo. Na učení ideál, tyto přístroje jsou vybaveny téměř stejnými funkcemi jako profi přístroje, liší se především ovládáním, odolností, nebo také rychlostí.

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovky pro mírně pokročilé

Vhodný typ fototoaparátu:

 

 

Fotit už umím, chci výkonnější přístroj Pravděpodobně už víte, co od foťáku očekávat, protože vás váš předchozí přístroj v nějakém ohledu omezoval.

Jak vybrat fotoaparát - zrcadlovky pro zkušené

Vhodný typ fototoaparátu:

 


Kolik mohu investovat


Základní rozdělení fotoaparátů

Jak vybrat fotoaparát - zrcadlovkyZrcadlovky

Nejuniverzálnější přístroje. Můžete u nich měnit objektivy podle toho, co se chystáte fotit. Jsou rychlé, nabízejí špičkovou kvalitu výstupu, kterou můžete ještě pozvednout vhodným zpracováním v počítači. Vyžadují více zkušeností, ale jsou ideální, pokud se chcete učit.

 

Výhody Nevýhody

skvělá kvalita fotek díky kvalitním snímačům

větší rozměry

široká nabídka výměnných objektivů a příslušenství

větší hmotnost

maximální kontrola nad expozicí

 

rychlé zaostřování

 

vynikající výdrž baterky

 
v nabídce jsou samostatná těla i sety s objektivy  


Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovkyBezzrcadlovky

Obdoba zrcadlovek. Jedná se o modernější konstrukci, také můžete měnit objektivy a fotit s nimi to stejné, co se zrcadlovkami. Mají většinou propracovanější systém automatického zaostřování (třeba ostření na oko). Nejen díky elektronickému hledáčku jsou náročnější na spotřebu energie.

 

Výhody Nevýhody
skvělá kvalita fotek díky kvalitním snímačům menší výdrž baterky oproti zrcadlovkám
maximální kontrola nad expozicí nemají optický hledáček, jen elektronický
rychlé zaostřování  
menší rozměry a hmotnost oproti zrcadlovkám  
v nabídce jsou samostatná těla i sety s objektivy  
vynikající na video  

 

Jak vybrat fotoaparát - kompaktyKompakty 

Kompaktní znamená jednolitý, nemůžete tedy měnit objektivy. Objektiv je ale téměř vždy se zoomem, takže můžete přibližovat. Kompakt není tak rychlý a nabízí spoustu automatických režimů, takže se hodí pro méně zkušené fotografy.

 

Výhody Nevýhody
velice malé rozměry a hmotnost mají pevně vestavěný objektiv, který nelze měnit
jsou levnější než bezzrcadlovky nebo zrcadlovky většinou pomalejší ostření
jednoduché ovládání nejsou moc vhodné na focení rychlých akcí
automatické režimy  

Další kategorie fotoaparátů

  • Středoformátové fotoaparáty - mají největší snímač, nabízejí nejvyšší kvalitu fotek. Tahle kategorie je především pro profíky, kteří přesně vědí co chtějí a počítají s větší investicí, která se jim ale bohatě vyplatí.
  • Fotoaparáty Leica - legenda mezi fotoaparáty. Speciální kategorie špičkových přístrojů především pro ty, kteří vyžadují luxus a bezkonkurenční kvalitu, za kterou jsou ochotni přiměřeně zaplatit. Máte v garáži Rolls Royce? Váš foťák může být jedině Leica!
  • Fotopasti - plně automatické přístroje. Focení zvířat bez přítomnosti fotografa, nebo ostraha důležitých objektů, to je parketa pro fotopasti.
  • LOMO fotoaparáty - zábava nade vše. Přístroje na film pro kreativní fotografy, kteří vyžadují vždy originální výsledek bez ohledu na jeho technickou kvalitu.
  • Instantní fotoaparáty - fotka ihned. Plně automatické přístroje, které vytisknou fotku hned po jejím vyfocení. Ideální na párty a oslavy.

Důležité parametry pro výběr fotoaparátu

Velikost snímačeJak vybrat fotoaparát - velikost snímače

Velikost snímače určuje především velikost a hmotnost samotného přístroje a výměnných objektivů, ale také to, jak budou vypadat výsledné fotky. Čím větší snímač, tím snáze dosáhnete prostorového vjemu fotky a rozostřeného pozadí snímku. Naopak malé snímače umožňují snadno zachytit snímek proostřený od popředí až po pozadí záběru.

  • Střední formát - velikost cca 33x44 mm, ale i větší. Největší, nejtěžší, ale také nejkvalitnější objektivy i samotná těla. Střední formát je určen především profíkům.
  • Full frame, FX - velikost cca 24x36 mm, zrcadlovky a bezzrcadlovky. Mnohými fotografy je tzv. fullframe snímač považován skoro za svatý grál. Je to kompromis mezi středním formátem (kvalita) a menšími snímači (menší rozměry a hmotnost výbavy). Fullframe přístroje potřebují stále ještě relativně velké a těžké objektivy, ale s vhodnou optikou jste schopni fotit prakticky cokoliv ve vynikající kvalitě. Zdaleka nejširší nabídka objektivů. 
  • APS-C, DX - velikost cca 24x16 mm, zrcadlovky, bezzrcadlovky. Menší snímač, menší tělo přístroje i objektivy a také jejich hmotnost. Spíše pro začínající, nebo méně náročné fotografy, kteří upřednostňují dostupnější výbavu. 
  • Micro 4/3 - velikost cca 17x13 mm, bezzrcadlovky, některé kompakty. Malé rozměry a nízká hmotnost na prvním místě. Stále ještě výměnné objektivy a poměrně slušný výkon. Ideální třeba na cestování, nebo focení divoké přírody.
  • 1” - velikost cca 13x9 mm, výkonné kompakty. Foťáky do kapsy a výkon skoro jako ze zrcadlovky.
  • ⅔” a menší - kompakty. Díky malým rozměrům i malý foťák, ale také kompromisy, pokud jde o kvalitu fotek. Vhodné pro nenáročné.

Rozlišení snímače

Udává, z kolika bodů bude složen výsledný snímek. Například 6000 x 4000 px (pixelů) = 24 000 000 px, tedy 24 Mpx. Čím větší rozlišení, tím více detailů ve snímku a tím větší fotku můžete vytisknout. 

Rozlišení snímače (Mpx)

Velikost snímku (v obrazových bodech)

poměr stran 3:2

Rozměry výsledného snímku (v cm)

12 Mpx

4 242 x 2 828

35,9 x 24,0

16 Mpx

4 898 x 3 265

41,5 x 27,6

24 Mpx

6 000 x 4 000

50,8 x 33,9

36 Mpx

7 348 x 4 899

62,2 x 41,5

50 Mpx

8 660 x 5 773

73,3 x 48,9

 

 

 

 

 

 

 

Odolnost proti vnějším vlivům

Utěsnění proti prachu a stékající vodě vám umožní používat přístroj i podmínkách, které by neutěsněný foťák zničily. Je výsadou především výkonnějších a profesionálních fotoaparátů a aby opravdu fungovalo, je potřeba, aby byl stejně kvalitně utěsněný i použitý objektiv.

Stabilizátor obrazu

Stabilizátorem je vybavena většina přístrojů, buď je stabilizovaný snímač, nebo objektiv. Stabilizátor vám pomůže při focení statických fotek, aby snímek nebyl pohybově rozmazán, když nemáte po ruce stativ. Ale pomůže jen do určité míry, kvalitní stativ se nahradit nedá.

Video

Kvalita videa závisí na několika parametrech, zde jsou ty nejdůležitější:

  • rozlišení videa - 4K, full HD, HD. Je to stejné jako s rozlišením snímače, čím vyšší, tím více detailů

  • snímková frekvence (sn/s) - 24, 25, 30, 50, 60, 100, 120, 240. Přehrávače v PC běžně používají snímkovou frekvenci 30 sn/s. Záběry zachycené s vyšší snímkovou frekvencí je tedy možno zpomalit, což působí velice efektně a profesionálně.

 

WANDRD PRVKE 21L Black Photo Bundel V3

přístup možný i z boku, moderní rolovací design, boční výsuvná přihrádka na láhev či stativ

7 390,-
WANDRD PRVKE 21L Blue Photo Bundel V3

přístup možný i z boku, moderní rolovací design, boční výsuvná přihrádka na láhev či stativ

7 390,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...