Výstavy

Dana Kyndrová – "S nimi a bez nich..."

Termín: 24. 6. - 4. 9. 2016
Dana Kyndrová – "S nimi a bez nich..."
29. 6. 2016 | 3 minuty čtení

K příležitosti výročí 25 let od odchodu sovětských vojsk se v pražské galerii Leica koná výstava "S nimi a bez nich...". Autorkou výstavy je světoznámá česká dokumentární fotografka Dana Kyndrová. A to je jméno, které musí každému milovníkovi dokumentární fotografie něco říkat! Fotografie budou k vidění až do 4.9. 2016. Leica Gallery Prague, Školská 28.

Výstava zahrnuje fotografie z autorčina nejznámějšího projektu z let 1990–1991, kdy se autorka několik měsíců věnovala zachycení přelomové etapy novodobých českých a slovenských dějin – ukončení tzv. dočasného pobytu sovětských vojsk na území Československa. Po 25 letech se vypravila na místa zdokumentovaná na jejích fotografiích z 90. let a soubor obohatila o záběry, které i dnes připomínají sovětskou misi na našem území.

Čtvrtstoletí od konce sovětské okupace

V roce 2016 si připomínáme výročí dvaceti pěti let, které uběhly od okamžiku odchodu posledního okupačního vojáka z československého území. Tragické období zahájil věrolomný vpád „spojeneckých“ vojsk pěti států Varšavské smlouvy, která měla ukončit demokratizační pokus, známý jako pražské jaro.... Více než dvacet let okupace si vyžádalo nevyčíslitelné škody v podobě více než čtyř set občanů usmrcených v důsledku bezohledného a protiprávního chování okupantů... Ukončení pobytu sovětských jednotek tak mělo zcela zásadní vliv pro další demokratický vývoj, nastoupený v listopadu 1989. Nad českými ani slovenskými obyvateli již nikdy nevisel Damoklův meč v podobě cizí a nevyzpytatelné vojenské síly.

řekl historik Ivo Pejčoch


© Dana Kyndrová, Polní kuchyně v nákladním vlaku před odjezdem do Sovětského svazu, Milovice, 1991 

Dana Kyndrová (*1955)

Patří mezi nejvýznamnější české dokumentární fotografky. Vždy se věnovala černobílé humanistické fotografii. Do povědomí veřejnosti vstoupila souborem fotografií z Toga. Společně s fotografem Karlem Cudlínem zachytila atmosféru prvních uprchlických táborů v Československu a odchod sovětských vojsk. Čtyřicet let sledování ruského národa vyústilo k fotografické publikaci Rusové… jejich ikony a touhy. Na dráhu profesionální fotografky se vydala roku 1992 poté, co obdržela půlroční grant na dokumentaci života švýcarských žen. Projekt završila autorskou publikací a výstavou Žena mezi vdechnutím a vydechnutím. Mnoho let se věnovala i zachycení atmosféry tzv. normalizace, což v roce 2011 završila vydáním autorské publikace Rituály normalizace / Československo 70.–80. let. Na tento projekt volně navazuje i další téma – odchod sovětských vojsk z Československa.

(Zdroj: www.lgp.cz)

Vyvolání diapozitivních filmů + digitalizace

vyvolání barevných diapozitivních filmů 135 a 120 procesem E-6 + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...