19. 7. 2016 | 4 minuty čtení

Může se zdát, že je focení portrétů hračka. Zachytit výraz tak, aby vynikla osobnost fotografovaného, ale není úplně jednoduché. Koho by nebavilo fotit lidi? Většina z nás proto fotí ty, které má stále po ruce – své blízké. Často se ale výsledné snímky nelíbí ani jim a vlastně ani fotografovi. Poradíme vám, jak vyfotit portrét, abyste svojí fotkou už nikdy nikoho nezarmoutili!

Vytvořte příjemnou atmosféru

"Nechci se fotit, na fotkách vypadám hrozně. Jsem prostě nefotogenická!" Něco vám to připomíná? Lidé tak moc myslí na větší zuby, malé oči či vrásky, až se jejich obličej před objektivem zdeformuje. Strach ze špatné fotky dělá špatnou fotku. Pánem situace je fotograf – musí svůj model uvolnit. Sdílejte své myšlenky, sdělujte své fotografické záměry, mluvte společně o tom, co má dotyčný rád. Myšlenka na záhon růží, kurz vaření nebo třeba na oblíbenou běžeckou trasu povolí napětí a obličej získá uvolněný výraz.

Vyberte si správné místo

Pro povedenou portrétní fotografii je důležité správné pozadí. Ideální je jednolitá, nevýrazná plocha bez kontrastů a rušivých prvků. Pokud postavíte fotografovanou osobu před pokroucený vlnitý plech, nečekejte, že si fotku hrdě vystaví na Facebook. Vhodným pozadím je struktura, která jednolitě zaplní celý prostor za objektem např. stromy, trávník, schodiště, skála.

Tip: Na dovolené se fotí (nejen portréty) jedna báseň. Fotoaparát budete mít určitě stále u sebe, neváhejte proto s pojištěním techniky. Vyplatí se to!

Odstupte dál. A klidně ještě dál.

Fotografovaná osoba by měla být od pozadí vzdálená 3–10 m, pak bude obličej ostrý a pozadí rozmazané. Věřte, že portrét bude vypadat plastičtěji. Tuto hloubku ostrosti (tzn. co bude ostré a co už rozmazané) můžete regulovat také nastavením clony. Čím vyšší clona, tím nižší hloubka ostrosti. Správný odstup by měl mít i fotograf – vyhněte se fotografování zblízka. 

Velkou a častou chybou je umístit fotografovaného před bílou stěnu. Dojem, že bude výsledek připomínat fotku z ateliéru je mylný. Na amatérské fotce vytvoří stín kolem obličeje a postavy rušivou „auru“, která snímek zkazí. Profesionálové mají ve studiu hned několik zdrojů světla, které jim umožňují se stíny pracovat.

Tip: Máte fotoaparát s vyměnitelnými objektivy? Pro portrétní fotografii se vám bude nejlépe hodit objektiv s ohniskovou vzdáleností cca 70–100 mm

Úhel pohledu aneb nebojte se pohnout!

Správně zvolený úhel zdůrazní přednosti tváře a potlačí případné nedostatky. Obličej s větším nosem je lepší fotit zepředu, kulatější tváři bude více lichotit poloprofil. Celá postava působí na fotografii nejlépe v tzv. kontrapostu, kdy je váha těla na jedné noze. Vyzkoušejte si, jak v hledáčku vypadá fotografovaná tvář z mírného nadhledu, z levé a pravé strany, s pohledem do objektivu i mimo něj. Buďte v pohybu. Odstupujte, ukračujte do stran, poklekněte nebo si naopak stoupněte na schod. Jedině tak objevíte ten nejlepší úhel.

Světlo a zase světlo

Pro focení portrétu je nejlepší rozptýlené denní světlo. Pokud vás postihne až moc prudké slunce, můžete si pomoci vestavěným, nebo externím bleskem, který umí zjemnit ostré stíny. Další užitečnou pomůckou je odrazná deska, pomocí které si namíříte světlo do obličeje podle potřeby. Kromě profesionálních odrazek vám dobře poslouží i polystyrenová deska nebo kus světlého kartonu.

Tip: Chcete se dozvědět ještě víc a stát se skvělým portrétním fotografem? V odborných publikacích od věhlasných autorů najdete hromady rad, jak na věc. Nebo by vás spíš zajímal nějaký tematický kurz?

chci si vyvolat fotografie

potřebuji nový fotoaparát

Foto na kapa desce s laminací

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 70 x 100 cm

170,-
FUJIFILM Instax MINI 99 obal černý

Pouzdro pro Fujifilm Instax Mini 99, Zabraňuje poškození objektivu a těla, Chrání před prachem a poškrábáním

599,-
TAMRON 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2 pro Nikon Z

Objektiv pro full-frame snímač s bajonetem Nikon Z, Všestranný rozsah zoomu, Nejlepší kvalita obrazu ve třídě standardních objektivů se zoomem

23 990,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...