20. 7. 2016 | 3 minuty čtení

Po sto letech se vrací objektiv, u kterého označení za legendární není žádným klišé. Jeho původní varianta se v aukcích prodává i za několik desetitisíců. Není tomu dlouho, kdy se německý Meyer-Görlitz rozhodl oživit jeden z objektivů, který ho proslavil a zajímá spoustu nadšených fotografů. Je jím nový Trioplan 100mm f/2.8.

Meyer Optic Trioplan 100 mm f/2,8

Nový Trioplan 100mm f/2.8 je velmi specifický a jasně odkazuje na svého slavného předchůdce. Konstrukce těla i materiál (hliník) je nefalšované fotografické retro z dob, kdy fotografování bylo výsadou vyvolených majetných gentlemanů. Stejně jako originál je i novinka vybavená optickou soustavou se třemi členy a nejkratší zaostřitelnou vzdáleností - 110 cm. Samozřejmostí je manuální ostření a především optický charakter, který z těchto objektivů tvoří ty pravé unikáty i po sto letech.

Přes jednoduchou optickou konstrukci má optický výstup velmi nízkou chromatickou aberaci a na druhé straně velmi citelnou otvorovou vadu. V praxi to znamená, že snímek vyfocený na f/2.8 je v rovině ostrosti prostý zelených / fialových lemů chromatické aberace, zároveň je kresba v rámci možností ostrá a přes ni jakoby ležela mlhavá světelná záře, „glow“ efekt, zkrátka důsledek výrazné otvorové vady. K tomu se přidává velmi specifický bokeh. Na f/2.8 je tvořen velmi výraznými „dutými“ kroužky, naopak po zaclonění na f/4-f/5 je opravdu velmi hladký, gaussovský.

Meyer Optic Trioplan 100 mm f/2,8Objektiv je velmi specifický, a tak názory na něho jsou u široké fotografické veřejnosti poněkud rozdílné. Existují dva tábory, jedni ho vychvalují a vynášejí přímo do nebes. Je pro ně uměleckým objektivem, se kterým se dají vytvořit efektní fotografie, které každého zaujmou. Druzí, ti kteří s ním obvykle nemají dost zkušeností, ho nazývají špatně fungujícím sklem, které je napadeno množstvím vad a kazí realičnost scény. Ke kterému táboru se přidáte vy, je jen na vás. Jedno je jasné, Trioplan 100mm f/2.8 ať v původní nebo nové variantě, nenechává nikoho chladným. 

U nás máme tyto objektivy ve většině bajonetů skladem!

 
 

Vyobrazené fotografie byly pořízeny těmito fotografy:

  • Benedikt Hartmann
  • Ines Monton
  • Jim Speth
  • Patrik Oberlin
  • René Coburger
  • Tamara Skudies
LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
ROLLEI Sportsline Fun bílý

Stylový kompaktní fotoaparát, Fotografie v rozlišení až 7680 × 5760 px, Nahrávání videa v rozlišení Full HD

2 290,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Další Recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...