Výstavy

Karel Cudlín – "Fotografie"

Termín: 1. 7. - 28. 8. 2016
Karel Cudlín – "Fotografie"
27. 7. 2016 | 3 minuty čtení

Přijďte se podívat do pražské Galerie Václava Špály na výstavu známého českého fotografa Karla Cudlína. Výstava, která je průřezem autorovy tvorby, nese jednoduchý název – Fotografie. Pokud patříte mezi milovníky dokumentární fotografie, neměli byste o výstavu v žádném případě přijít. V krásných prostorách galerie na Národní 30 ji můžete vidět ještě do 28. 8. 2016!

Vidění, které nepřestává být slavností

Karel Cudlín patří mezi fotografy, kteří nosí svůj fotoaparát stále u sebe. Na svých cestách tak vytváří snímky, pro které je charakteristická snaha o maximálně pravdivý pohled. Jeho fotograficky čisté záběry jsou dokonalým odrazem doby, opravdovým zobrazením našeho světa bez přetvářky a kašírování.

Koncem éry reálného socialismu sledoval fotograf ze Žižkova především Prahu, často v těch méně výstavných čtvrtích. Pro jejich sociální skutečnost měl podobný cit, jaký prokazoval do svého vyhnanství Vlasta Třešňák, soused z Karlína, holdující fotografování spolu psaním a koncertováním. Oba jako by navazovali na Egona Erwina Kische, který se svého času protloukal týmž městem. Spolu s Jaroslavem Haškem a Franzem Kafkou se vyznal ve stejných ulicích a také on upozorňoval současníky na přehlížené stránky doby, kterou žijí. Podívaná na rub věcí, na lidskou chudobu, na zašlá zákoutí anebo noční scenérie zšeřelé Prahy nepůsobí samoúčelně, nýbrž jako projev kritického ducha. Podněcuje spíše k realistickému zamyšlení než k povrchním záchvěvům sentimentu nad takřečeným koloritem všednosti,

napsal o Karlu Cudlínovi teoretik fotografie Josef Moucha.

© Karel Cudlín

Karel Cudlín (*1960)

Český fotograf zabývající se dokumentární fotografií. Studoval FAMU, kde v roce 1987 absolvoval katedru umělecké fotografie. Cudlín se nejprve věnoval romské problematice, po komerčním fotografování svateb, pohřbů a promocí nafotografoval cyklus Maturanti. Později se stal známý jako oficiální fotograf Václava Havla. Většina jeho fotografií ale vzniká na cestách (Praha, New York, Slovensko, Ukrajina, Polsko, Rusko, Rumunsko, Moldavsko, Kavkaz, Izrael). Karel Cudlín byl šestnáctkrát oceněn ve fotografické soutěži Czech Press Photo. 

(Zdroj: www.wikipedia.org, www.galerievaclavaspaly.cz)

Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-
AI ART obrazy

Každý vytvořený obrázek je originální, Žádné dovednosti v umění nebo grafickém designu nejsou potřeba, Naše AI může generovat obrázky v různých stylech

160,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...