9. 8. 2016 | 5 minut čtení

V prvním díle seriálu věnovaném paměťovým médiím se budeme věnovat formátu pro tvůrce fotografie a videa nejrozšířenějším a to paměťovým kartám standardu Secure Digital neboli SD. Portfolio karet Sony je opravdu široké a je hned několik možností, jak SD karty rozlišit. Pojďme si je proto projít popořadě.

Prvním hlediskem, které se nabízí je kapacita, respektive kapacitní možnosti jednotlivých historicky daných typů. Kapacita karty nám určuje, kolik snímků respektive minut videosekvencí na ní můžeme nahrát. Když vezmeme v potaz vysoké rozlišení dnešních fotoaparátů, nároky můžou být opravdu vysoké. Proto vždy kapacitu karty určujeme podle přístroje, se kterým pracujeme. Prvním formátem, který dnes již v obchodech nenajdete, byl standard zvaný SDSC (Standard Capacity), který nabízel maximální kapacitu 2 GB. Dnes je základem formát SDHC (High Capacity) od 4 do 32 GB pro použití například v kompaktním fotoaparátu DSC-HX90, kde jsou nároky na kapacitu vcelku malé. SDXC (eXtreme/eXtended capacity) s teoretickými možnostmi od 64 GB do 2 TB jsou karty určené pro ty, kteří potřebují ukládat velké množství dat. Například majitelé nejvyššího modelu řady Alpha A7RM2, který má 42 milionu obrazových bodů, což v případě, že fotíme do nekomprimovaného RAWu a zároveň JPEGu, nám dává až 100MB na jeden snímek - zde se místo navíc určitě hodí.

sony s  Druhá věc, která je pro fotografy, video kameramany mnohem důležitější je rychlost – nejenom čtení, ale hlavně zápisu. Zápis je hledisko pro hladký průběh fotografování mnohem důležitější a to hlavně z toho důvodu, že nás limituje v naší práci. Jednak nám určuje rychlost vyprázdnění mezipaměti fotoaparátu, například při sériovém snímání velkého množství snímků. Čím rychleji se obsah tzv. bufferu fotoaparátu přenese na kartu, tím rychleji můžeme opět fotografovat.  Když nahráváme 4K video s datovým tokem 100 Mbit/s, fotoaparát nás ani nenechá zmáčknout spoušť v případě, že rychlost karty není dostatečná.  Rychlosti, kterých karta dosahuje, zjistíme podle znaků a čísel vytištěných přímo na kartě. Prvním ukazatelem je číslice v kolečku, která označuje tzv. Class a určuje minimální rychlost zápisu. Class 4 zajišťuje zápis minimálně 4 MB/s, Class 10 pak minimálně 10 MB/s. Druhým ukazatelem pak tzv. UHS (Ultra High Speed) standard, který je důležitý primárně pro záznam videa. UHS-1 je schopen zajistit nahrávání Full HD v té nejvyšší dostupné kvalitě (při snímkové frekvenci od 25 do 60 snímků a datovém toku 50 Mbit/s), UHS-2 pak Full HD video při 120 snímcích a 4K při snímkové frekvenci 24/25/30 – obojí pak s datovým tokem až 100 Mbit/s. Maximální rychlost zápisu u modelové řady Extra Pro UHS-2 je pak 100 MB/s. Pro sportovní fotografy, například majitele Sony Alpha A6300, která nabízí až 11 snímků za sekundu, bychom rozhodně doporučili minimálně třídu UHS-1. Profi fotografům a kameramanům vyžadující ty nejvyšší standardy, ať již pořizují fotografie s velkým rozlišením jako Alpha A7RM2 nebo natáčejí profi video s Alpha A7SM2 můžeme říct jen jedno – čím kvalitnější a rychlejší kartu si pořídíte, tím lépe se vám bude pracovat.

Třetím aspektem je pak spolehlivost a odolnost. SD karty Sony jsou všechny odolné jak proti prachu a vodě (když nedej bože utopíte fotoaparát, snímky na kartě vám zůstanou). Stejně tak zvládají extrémní teploty – ať již budete fotografovat na jižním pólu nebo na Dakar Rallye můžete si být jisti, že karty zůstanou funkční. Dále pak nabízí ochranu proti rentgenovému, UV i magnetickému záření – nevadí jim ani skenování rentgenem na letišti a už vůbec ne přímé slunce. Vaše data zůstanou zachována i za těch nejnáročnějších podmínek.

 Abychom to vše shrnuli – v případě, že přemýšlíte o koupi paměťové karty, přistupujte k výběru stejně jako u výběru fotoaparátu nebo kamery. Mít drahý přístroj a výběr karty podcenit, může mít za následek to, že si svůj fotoaparát či kameru neužijete dostatečně nebo nevyužijete všechny funkce, kvůli kterým si často připlácíte. Už vůbec se zde nemusíme bavit o případné ztrátě dat na kartě kvůli poškození rentgenem, vodou, vlhkostí apod. Ta je kvůli uloženým vzpomínkám často horší než ztráta či poškození kamery či fotoaparátu. Trend ve fotografické technice je vše zrychlovat a zvětšovat – myslete na to i při výběru vašeho paměťového média! Rychlejší a větší kartou nic neztratíte. Pomalejší kartou s menší kapacitou naopak ano.

Kompletní nabídka Sony paměťových karet

LEXAR SDXC 64GB UHS-II 1667x Pro

Ideální pro fotografii i video, Stabilní zavedená značka na trhu, Zvládne i sekvenční snímání a video do rozlišení 4K

1 190,-
LEXAR SDXC 256GB UHS-II 2000x Professional

Kapacita karty je 256 GB, UHS-II / V90 / U3 / Třída 10, Max rychlost čtení až 300 MB/s

7 190,-
LEXAR SDXC 128GB UHS-II 1667x Pro

Ideální pro fotografii i video, Stabilní zavedená značka na trhu, Zvládne i sekvenční snímání a video do rozlišení 4K

1 890,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...