FotoslužbyFotokurzyRozhovory

Jak se dnes tiskne - 2. díl | Fotografie a FotoObrazy

22. 8. 2016 | 7 minut čtení

Je to věda, není to věda? Je to rychlovka, není to rychlovka? Kladla jsem si mnoho otázek, než jsem vyjela do třetího patra a otevřela dveře do Fotoslužeb, kde se přede mnou otevřelo studio plné různých desek a rolí papíru. Přede mnou stály dva tiskařské stroje, jeden na velkoformát a jeden na menší tisky. Postupně jsem začala být uváděna do chodu a procesu tisku fotografií. Zaměstnanci Fotoslužeb jsem dala SD kartu s fotkou a čekala, co se bude dít.

Možnost asistence u vlastního tisku pro mě byla skvělou zkušeností

Fotku otevřeli ve Photoshopu a postupně se mě ptali na to, jaké korekce jim povolím provést. Zhodnotili celkový stav fotografie a doporučili mi přidat zrno a vytáhnout kontrasty. Měla jsem za to, že má fotka vypadá opravdu dobře, ale po těchto relativně drobných změnách vypadala o něco lépe. Dokonce si všimli naprosto – pro mě – mikroskopického smítka, které vyretušovali. Možnost asistence u vlastního tisku pro mě byla skvělou zkušeností.

Vyzpovídala jsem proto Jirku a Lucku o tom, jak probíhá výběr materiálu, o jejich vhodnosti, o způsob výroby tištěné fotografie a o výhodách asistence u tisku. Tisk fotografií a fotoobrazů

  • Na první pohled je rozdíl mezi lesklou, polomatnou a matnou fotkou znát, ale ne každé fotce “sluší” lesk či mat. Myslíte si, že je to záležitostí ryze osobní preference anebo se dá říci, pro jaké fotky je vhodná ta či ona povrchová úprava?

Určitě, pokud se fotografie vyrábí k prohlížení či do alba, záleží zde na osobní preferenci, co kterému zákazníkovi více vyhovuje. Zde se zákazník rozhoduje, zda dá přednost jasnějším, brilantnějším fotografiím, oproti matnému povrchu, který ale zas není tak náchylný na otisky prstů. Jsou-li fotografie určeny k zarámování, pak doporučujeme matný povrch, který nepřilne ke sklu a nezanechává na něm mapy.

  • Fotografie z FotoBoxu vyvoláváte na fotopapír KODAK, jaké další fotopapíry si u vás může klient vybrat?

Kromě klasické papíru z minilabu, kterým je zmíněný Kodak, tiskneme na Canon, Tecco, Fomei nebo Hahnemühle.

  • Na jaký z nich u vás lidé nejčastěji tisknou/vyvolávají?

Co se tisku týká, nejoblíbenějším papírem je Canon Saten 240g. Oblíbený je také Pearl 300 od firmy Fomei, který jsme do nabídky zařadili před více než šesti měsíci a který se stal velmi rychle hitem.

  • Fotografie vyvoláváte na minilabu Noritsu QSS 3704 HD, v čem je tento stroj jiný oproti ostatním a jaká jsou kritéria výběru tiskového stroje, aby splňoval vámi stanovené standardy?

Jedná se o minilab s možností vyvolání fotografií až do formátu 30 x 90cm, fotografie zpracováváme na klasický fotografický papír chemickým procesem. Noritsu QSS 3704 HD je nejmodernější zařízení, které je na trhu k dispozici. Naším standardem je tedy nejvyšší kvalita.

  • Jaký je “klasický” postup vyvolání fotografií?

Zkráceně tento proces probíhá tak, že se fotocitlivý papír osvítí laserem, projde vyvoláním v barevné vývojce. Poté se obraz ustálí a následuje stabilizační lázeň a závěrečné sušení.

  • Nechávají si u vás lidé fotografie i upravovat (korekce jevu červených očí, kontrasty, ořezy, atp.)?

Úpravy fotografií u nás probíhají naprosto standardně, to znamená, že pokud fotografie potřebuje zásah laboranta, upraví fotografii tak, aby ve výsledku vypadala co nejlépe. Naprosto běžné jsou úpravy denzity, barevnosti, kontrastu a doostření. Pokud zákazník požaduje retuš červených očí či výřez, tyto úkony jsou na vyžádání.

  • Co si můžeme představit pod pojmem kašírovaný FotoObraz?

Pod tímto pojmem se může skrývat fotografie, která je nalepená na nějakou pevnou podložku, jako je hliníková deska, kapa nebo akrylátové sklo.

  • Lidé si u vás mohou nechat vyrobit i FotoObraz, jaké plátno používáte a proč?

Do skupiny fotoobrazů spadá šest produktů a jeden z nich je i fotografie na malířském plátně. Standardní plátno Mosel má dobré barevné podání a jemnost. Tento produkt je hodně oblíbený a patří k nejžádanějším produktům. Takto zhotovený fotoobraz můžeme opatřit také špičkovým rámem od firmy Nielsen, většinou si ale zákazník nechává tento produkt bez rámu.

  • Kašírovaný FotoObraz je složen z několika vrstev, jak se vyrábí a jak dlouho trvá výroba jednoho obrazu?

Fotoobraz standardně vyrábíme do pěti pracovních dnů. Co se složení týká, může být obraz skládán z různých vrstev. Základem je ale vždy fotografie. Na tu se může nanést laminace, která chrání tisk před jemným mechanickým poškozením a UV zářením. Poté se, jak bylo uvedeno výše, kašíruje na hliníkovou desku, akryl nebo na kapu. Kapa se pak ještě rámuje do hliníkového nebo dřevěného rámu Nielsen.

  • Hliníková deska, akrylátové sklo, foto v rámu – jakou variantu si má člověk vybrat a jak mu může při tisku pomoci to, když má možnost asistovat u tisku svých fotografií?

Záleží na tom, co zákazník preferuje. Hliníková deska je vhodná, když chce mít zákazník fotografii vystavenou bez rámu. Tuto variantu volí především fotografové, kteří chystají výstavu. Akrylátové sklo dodává fotografii určitou hloubku a lesk. Nedoporučil bych ho například proti oknu. Jinak působí velice exkluzívním dojmem. U nás ho zákazníci preferují především na svatební a rodinnou fotografii a firmy si pod něj často zpracovávají firemní grafiku do reprezentačních prostor. A foto v rámu je jasná volba pro zákazníka, který chce mít fotografii orámovanou.

Pokud chce zákazník dohled nad výslednou úpravou fotografie, je asistence to nejvhodnější řešení. U velkoformátového tisku může zákazník požádat o zhotovení test printu, kde vidí, jak jeho fotografie bude vypadat a jaké bude mít rozlišení. Při nízkém rozlišení je test print více než vhodný.

Autorka rozhovoru a fotografka: R. M. Jokelová - www.rmjokelova.cz

Chcete být také u toho? Zaregistrujte se na náš workshop, kde vám ukážeme zázemí našeho ProfiStudia a vytiskneme zdarma fotografii!

REGISTRACE

Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-
RICOH GR III HDF

Digitální fotoaparát s vestavěným difuzním filtrem, 24,2 Mpx APS-C CMOS snímač, Stabilizace obrazu se 3 osami proti záchvěvům

29 390,-
MANFROTTO Advanced Messenger M III

fotobrašna pro tělo fotoaparátu a 2-3 objektivy nebo dron DJI Mavic Pro, velká kapsa na zip s odnímatelnými přihrádkami, kapsy na příslušenství i telefon nebo doklady

2 890,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Další Fotokurzy

Zaostřeno na analog - jarní analogová fotodílna v Boskovicích

Zaostřeno na analog - jarní analogová fotodílna v...

Zapomeňte na rohlíčky, nacpěte se skvělým fotoobsahem

Zapomeňte na rohlíčky, nacpěte se skvělým fotoobsahem

Pronajměte si temnou komoru jen pro sebe!

Pronajměte si temnou komoru jen pro sebe!

Další Rozhovory

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...