Výstavy

World Press Photo 2016

Termín: 9. 9. - 2. 10. 2016| Místo: Karolinum Praha, denně 10-19 hod.
World Press Photo 2016
30. 8. 2016 | 4 minuty čtení

Každým rokem je o soutěž World Press Photo ze strany profesionálních novinářů obrovský zájem. V roce 2016 se do soutěže přihlásilo celkem 5 775 fotografů ze 128 zemí světa. Společně předložili porotě 82 951 snímků. Mezinárodní porota ocenila v osmi kategoriích celkem 41 autorů z 21 zemí světa. V letošním ročníku opět neuspěl žádný český autor. Výstava byla slavnostně otevřena 16. dubna v amsterodamském kostele Nieuwe Kerk a do konce roku ji mohou vidět návštěvníci ve více jak stovce měst 45 zemí světa.

Nejvýznamnější a nejprestižnější výstava novinářské fotografie na světě

Absolutním vítězem se stal australský fotograf na „volné noze“ Warren Richardson. Zvítězil snímkem, který pořídil v srpnu loňského roku na srbsko-maďarské hranici. „Strávil jsem pět dnů společně asi s 200 uprchlíky na hranici. Pohybovali se pod stromy podél plotu a s policií hráli hru na kočku a myš. Tento konkrétní snímek jsme pořídil kolem třetí v noci, kdy jsem byl k smrti unaven, nemohl jsem použít blesk, protože bych na uprchlíky upozornil policii,“ o vzniku snímku říká samotný autor. „Je to neuvěřitelný obraz uprchlické krize v roce 2015, neuvěřitelně vizuálně silný obraz. Ukazuje jasně, že překročení hranic není konce cesty, ale konec jedné etapy za lepší budoucností,“ dodává člen poraty Vaughn Wallace, obrazový redaktor Al Jazeera pro Ameriku.


Autor: © Warren Richardson, Austrálie

Výstava reflektující nejvýznamnější světové události roku 2015

Výstava novinářských fotografií World Press Photo se opět vrací do Prahy. Celkem 153 vítězných fotografií oceněných mezinárodní porotou vedenou Francisem Kohnem obrazovým ředitelem agentury AFP budou moc návštěvníci shlédnout ve výstavních prostorách pražského Karolina . I v letošním roce soubor WPP doplní dvanáct fotografií vítěze Ceny Prahy, kterou stejně jako v minulém roce vybral 1. místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka. Tentokrát zvítězila českému publiku velice známá fotografie Ondřeje Banka ze sjezdu mistrovství světa v alpském lyžování  v Beaver Creeku. Její autor rakouský fotograf Christian Walgram si během vernisáže cenu převezme osobně.

Historie a zajímavosti o výstavě WPP

Mezinárodní výstava World Press Photo přesně mapuje nejzásadnější světové události pomocí objektivů fotoreportérů již od roku 1955, kdy byla soutěž a následně i výstava založena. Vítězné fotografie se staly známé po celém světě a v mnohých případech dokonce symbolizují události, které "pozměnily" svět. Jejich autoři se během let stali nejuznávanějšími světovými novináři. Čeští vítězové z minulých ročníků Stanislav Tereba, Pavel Štecha, Tomki Němec, Antonín Kratochvíl a Jan Šibík.

Soutěžní kategorie: Aktualita, Reportáž, Aktuální dění, Sportovní akce, Sport obecně, Každodenní život, Přirozený portrét, Umělecký portrét, Příroda.

Adresa a termín konání výstavy: 9. 9.–2. 10. 2016, výstavní prostory Karolinum (Křížová chodba), Ovocný trh 3, Praha 1.

Partnerem je Centrum FotoŠkoda.        
Publikace k zakoupení: WPP 2016

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-
Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...