Produktové novinky

S gripy se lépe fotí

S gripy se lépe fotí
27. 9. 2016 | 5 minut čtení

Proč si ke své zrcadlovce pořídit grip? Co třeba proto, že poskytují lepší a bezpečnější držení v náročnějších podmínkách, disponují duplicitními ovládacími prvky pro pohodlnější fotografování na výšku či skýtají delší výdrž a větší počet fotografií? Nebo prostě proto, že s ním budete víc COOL.

Pokud jste se s bateriovým či hand gripem ještě nesetkali, nejspíš nebudete vědět co to je a k čemu byste jej použili. V podstatě se jedná o příslušenství pro jednooké zrcadlovky a systémové bezzrcadlovky, kterým poskytuje lepší a bezpečnější držení fotoaparátu, delší výdrž a větší počet pořízených fotografií. S klidným srdcem lze říci, že usnadňuje dosažení skvělých výsledků v nestandardních situacích.

Lepší ergonomie

Grip se svou větší plochou úchopu, zlepšuje uživatelský komfort držení malých zrcadlovek a bezzrrcadlovek, což oceníte zejména při dlouhodobém fotografování či v nepříznivém počasí, kdy další prostor pro prsty zabrání nechtěnému pádu přístroje nebo při „portrétování“ na výšku, kdy si díky spoušti pro vertikální snímání „nepřekrucujete“ zápěstí. Grip se připevňují prostřednictvím stativového šroubu ke spodní hraně fotoaparátu.

Větší výdrž & univerzalita

Do vnitřních prostor bateriového gripu se zpravidla vkládají dva akumulátory, které násobí výdrž fotoaparátu i počet fotografií, jež lze pořídit. Kromě Li-Ion akumulátoru je možné použít i klasické AA baterie.

Multifunkční řešení

Kromě spouště pro vertikální fotografování disponuje otočným voličem pro nastavení expozičních hodnot, tlačítkem blokace AF a v neposlední řadě i křížovým ovladačem pro výběr zaostřovacího bodu.

Rozdělení gripů dle funkcí

Handgripy

Ergonomicky tvarované postranní rukojeti. Jejich předností je především pohodlné a bezpečné držení fotoaparátu, kromě toho neskýtají jinou funkci. Nejčastěji jsou vyráběny pro kompakty, dálkoměrné fotoaparáty a bezzrcadlovky. Do této kategorie lze zařadit i opěrku palce suplující funkci natahovací páčku analogové zrcadlovky. Opěrka se umisťuje do sáněk blesku. A také ergonomicky tvarovaný nalepovací grip vyrobený z elastomeru.

Fujifilm MHG-XPRO2 SONY AG-R2 Thumbs Up!

Fujifilm MHG-XPRO2 usnadňuje držení a manipulaci s digitálním fotoaparátem Fujifilm X-Pro2. Rukojeť nabízí nejen pohodlí pro vaše ruce, ale také robustní a stabilnější držení fotoaparátu při fotografování s delšími expozičními časy. Má kovovou základní desku a velký gumový kryt madla. Aretační šroub se upevní k fotoaparátu bez nutnosti použití nářadí, a protože je zapuštěný, nikterak nevyčnívá ze spodní části rukojeti. Rukojeť tak plní i vizuálně estetickou roli, díky čemuž budí mezi pozorovateli respekt. Design rukojeti bere v úvahu celkovou stabilitu fotoaparátu s nasazenými objektivy série X. Stativový šroub je umístěn na optické ose objektivu.

Sony AG-R2 – pohodlný grip navržený pro fotoaparáty Cyber-shot™ řady RX. Ergonomicky tvarovaný grip disponuje několika přednostmi, které rozhodně nejsou zanedbatelné. První z nich je lepší držení fotoaparátu, které díky větší jistotě v ruce zamezuje pádu a vede k ostřejším snímkům. Povrch gripu je z elastomeru a dobře odolává mechanickému poškození.

Thumbs Up! CSEP-1S je opěrka palce vybavená osvědčeným ergonomickým EP profilem s 22° zkosením, které poskytuje efektivnější, bezpečnější a pohodlnější držení fotoaparátu. Opěrka se umisťuje do sáněk blesku. Thumbs Up CSEP-1S je vybaven bezpečností pojistkou, která zamezuje nežádoucímu vysunutí opěrky ze sáněk blesku a zároveň dovoluje použití externího hledáčku.

Bateriové/multifunkční gripy

Určené pro D/SLR zrcadlovky a systémové bezzrcadlovky, kterým poskytuje lepší a bezpečnější držení fotoaparátu, delší výdrž a větší počet pořízených fotografií. Kromě spouště pro vertikální fotografování často disponují otočným voličem pro nastavení expozičních hodnot, tlačítkem blokace AF i křížovým ovladačem pro výběr zaostřovacího bodu.

canon bg-e16

Aputure BP-D5100

Nikon MB-D15

Canon BG-E16 –  umožňuje použití dvou kusů akumulátorů LP-E6 nebo šesti baterií velikosti AA. Grip je vybaven tlačítkem spouště, tlačítkem nastavení, AE / FE lock a AF pro komfortní fotografování ve svislé poloze fotoaparátu. 

Aputure BP-D5100 – zajímavostí je, že i když některé fotoaparáty nedovolují přímé ovládání spouště prostřednictvím gripu, jsou výrobci co si umí poradit. Příkladem může být Aputure BP-D5100 určený pro Nikon D5100. Grip má vyvedený propojovací kabel, který se zasouvá do konektoru pro kabelovou spoušť.

Nikon MB-D15 – multifunkční Battery Pack prodlužující provoz fotoaparátu při použití baterií. Battery Pack se vyznačuje ergonomickým designem usnadňujícím uchopení fotoaparátu při fotografování na výšku a je napájen pomocí osmi standardních tužkových baterií AA nebo pomocí baterií EN-EL15 Nikon i jiných značek. Nabízí alternativní tlačítko spouště, multifunkční volič, tlačítko aktivace automatického zaostřování, hlavní a pomocný příkazový volič pro držení fotoaparátu na výšku. Volitelné držáky baterií v příslušenství produktu.

LACIE RUGGED SSD 500GB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 500 GB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

4 990,-
FUJIFILM Instax SQUARE film Slide

Pro fotoaparáty Fujifilm Instax Square, 10 ks barevných fotografií, Velikost tisku 2×3“ / 5,08×7,62 cm

279,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal šedý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-

Související články

Tamron 28-75 mm F/2.8 Di III VXD G2 – nově pro Nikon Z

Tamron 28-75 mm F/2.8 Di III VXD G2 – nově pro Nikon Z

Nový Nikon Z 28-400 mm f/4-8 VR - objektiv pro všechny příležitosti

Nový Nikon Z 28-400 mm f/4-8 VR - objektiv pro všechny...

SIGMA 50 mm F1,2 DG DN - kompaktní a lehká novinka s krásným bokehem

SIGMA 50 mm F1,2 DG DN - kompaktní a lehká novinka s...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...