Výstavy

Ing. Jiří Baier a Ing. Vladimír Pravda - "Krása hub"

Termín: 12. 9. - 17. 9. 2016| Místo: Minigalerie
9. 9. 2016 | 5 minut čtení

Mykolog, fotograf a publicista pan Ing. Jiří Baier vystavuje tradičně na podzim v naší Minigalerii fotografie svých houbařských úlovků. Letos je výstava obohacena ještě o fotografie pana Ing. Vladimíra Pravdy.

Ing. Jiří BAIER

(mykolog, fotograf, publicista, osvětový pracovník, ochránce přírody)

Celý život zasvětil tento muž mykologii. Vlastní profesí inženýr chemie se již od nejútlejšího věku seznamoval se světem říše hub. Nejprve jako úplný amatér, posléze navštěvoval odborné přednášky nadšených popularizátorů jako byli Dr. Pulec, Ing. Kunc, RNDr. Hlaváček a celá řada dalších. Tito všichni se snažili pomáhat mladým začínajícím zájemcům o mykologii. V této době zjistil, že mu chybí schopnost kvalitně zachytit houby na fotodokumentaci.

Nelenil a pod vedením zkušených fotografů jako byl Ing. Kunc, začal navštěvovat fotografický klub. Seznámil se tam i s takovými veličinami, jako byl Josef Sudek. Po řadě pokusů a omylů se konečně dostavily i první úspěchy. Zejména po seznámení s Milanem Škodou, jehož bohaté zkušenosti Ing. Baiera vynesly na úroveň, na níž se nyní nachází. Samozřejmě je neodmyslitelné soustavné sledování novinek ve fotografické branži.

Velice důležitá je i činnost v České mykologické společnosti, kde dlouhá léta zastával funkci místopředsedy. Založil tam laboratoř pro určování dřevokazných hub, plísní a hmyzu. Chemickou profesi využívá při výzkumu a aplikování vhodných pesticidů k záchraně napadených objektů a památek. Toto vše na úrovni soudního znalce v oboru chemie – chemická odvětví různá (chemická konzervace dřevěných konstrukcí a ostatních ligno-celulózových materiálů), v oboru potravinářství - potravinářská odvětví různá (houby jedovaté a dřevokazné), dále v odvětví stavebnictví – stavební odvětví různá (houby dřevokazné, hmyz a plísně). Z hub divoce rostoucích se přednostně věnuje skupině gasteromycetů.

Je autorem a spoluautorem celé řady mykologických atlasů, kuchařek, pravidelným dopisovatelem řady specializovaných časopisů. Jeho nejznámějšími publikacemi jsou Houby v kuchyních světa, Houby v lese a v kuchyni, Škůdci dřeva, Ochrana dřeva, Pěstujeme houby, Zaměnitelné houby, velké fotoatlasy hub společně s Dr. Ladislavem Hagarou a PhDr. RNDr. Vladimírem Antonínem, CSc. (Houby, Velký atlas hub). Výše jmenované publikace vyšly i v mnoha jazykových verzích v zahraničí.

Ing. Vladimír PRAVDA

(amatérský mykolog, fotograf, osvětový pracovník)

„Narodil jsem se v Turnově v roce 1950, do patnácti let jsem žil v Semilech, ale život mě po studiích přivedl do jižních Čech. Tady jsem začal ve svých dvacetišesti letech fotografovat. Doslova mě očarovala krása přírody i její rozmanitost a fotografie byla pro mne ideální cestou, jak ji zachytit. Moje první fotografické pokusy se věnovaly především dceři a synovi a vzápětí i tematice hub v jejich přirozeném prostředí. To bylo v osmdesátých letech minulého století, kdy jsem se seznámil s Ing. Jiřím Baierem. V tomto oboru to byl můj velký vzor a od něho jsem se teprve naučil houby fotografovat. Snímky hub nalezly uplatnění i v (dosud) devíti nástěnných kalendářích, mnoha časopisech a několika knižních publikacích.

S příchodem nové digitální technologie jsem kromě hub začal postupně fotografovat i ostatní přírodní objekty. Od světa hmyzu a rostlin, kde se mi otevřel úžasný svět makrofotografie, přes krajinu, až po snímky našeho nejbližšího vesmírného souseda Měsíce. Houby však byly a zůstaly mým hlavním fotografickým žánrem doposud.

Fascinuje mě, co dnešní fotografická technika dokáže zobrazit. Jsem vždy příjemně napnutý a zvědavý při zpracovávání svých digitálních záběrů.

Zatím jsem své snímky mohl vystavovat od roku 2011 na pěti fotografických výstavách. Dvě byly v Táboře, jedna v Soběslavi, jedna ve Veselí nad Lužnicí a moje poslední výstava (68 fotografií) byla v loňském roce v Sezimově Ústí.

Tentokrát jsem pro vás vybral několik fotografií hub (makromycetů) z posledních dvou let a budu rád, když se společně se mnou budete dívat na rozmanité záběry houbiček z naší přírody i vy. Kromě snímků hub je zde i jedna fotografie jejich častého hmyzího obyvatele – chvostoskoka.“


 

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...