21. 9. 2016 | 5 minut čtení

Domníváme se, že není nutné představovat vám Dana Vojtěcha, ambasadora značek Nikon a Fomei a „dvorního“ fotografa Red Bull. S Danem spolupracujeme již několik let, tudíž jsme hned věděli, koho se ptát na velkoformátový tisk. Dan je jedním z fotografů, který nám zachovává přízeň a který je s našimi službami více než spokojený. Proto jsme pro vás připravili krátký rozhovor s fotoreportem z příprav tisku jeho známých fotografií s akrobatickým letcem Martinem Šonkou.

  • Dane, myslíš si, že je v současné době, kdy je nabídka více než široká, náročné najít dobrého a spolehlivého tiskaře a minilab?

Určitě to není lehký úkol, speciálně v menších městech. Spousty lidí si nechají dělat fotky např. v drogerii za super nízkou cenu. Jenže kvalita není vždy perfektní a snímky dlouho nevydrží. Lepší je vybrat si někoho ověřeného, kdo se zaměřuje hlavně na fotoslužby. Když hledáte, určitě brzy objevíte toho, s kým budete spokojeni.

  • Co od dobrého tiskaře a kvalitní fotolaboratoře očekáváš?

Většinou potřebuji vše velmi rychle. Rychlost je u mě často zásadním kritériem. Další, pro mě důležitou věcí, je spokojenost, které dosáhnu, dostanu-li pokaždé stejně kvalitní výstup.

  • Jaké služby v Centru FotoŠkoda využíváš či jsi využil?

Nejčastěji využívám služeb minilabu, kde si dělám fotografie do 30x45 cm, případně vyvolávám filmy. Jednou za čas si nechám vytisknout něco i na plotru. Aktuálně to byly např. dvě fotografie o vel. 90x150 cm.

  • Když tiskneš velkoformátové fotografie, na co a proč je tak tiskneš?

Výběr papíru si nechám doporučit tiskařem. Většinou si řeknu jen povrchovou úpravu. Tisky nechám nalepit na hliníkovou desku a poté zalaminovat. Takové tisky se pak dají snadno převážet a nejsou tolik náchylné k poškození.

  • Jak připravuješ data pro tisk?

Jako první udělám finální ořez podle formátu papíru. Celou fotografii ještě pečlivě prohlédnu, jestli není potřeba vyretušovat nějaké detaily. Na velkoformátovém tisku je vše oproti monitoru velmi detailní a snadno něco unikne. Data mám v Adobe RGB a 300 DPI. Následné zvětšení na požadovanou velikost nechávám na tiskaři.

  • Když ti tiskař v Centru FotoŠkoda bude chtít dát nějaké rady k tisku či ti doporučí úpravu fotografie, necháš si poradit?

Na tisk nejsem žádný specialista a nijak se mu aktivně nevěnuji, proto si vždy nechám rád poradit a vše vysvětlit. Vždy se to zatím vyplatilo.

  • Když vybíráš fotografie na výstavu, jak náročný je to proces a co všechno obnáší?

Výběr fotografií a následné rozmístění je úkol velmi náročný a zabere poměrně hodně času. Nejdříve si to chce důkladně zmapovat prostor, kde mají být snímky umístěné. Vybrat správnou velikost a rozmístění. Nejdůležitější je pak, aby dohromady vše tvořilo harmonický celek.

  • Konzultuješ s někým výběr a skladbu fotografií pro výstavu?

Je dobré si na začátku někoho vybrat a vše konzultovat. Ideálně někoho, kdo vás a vaší tvorbu zná. Někdy je velmi těžké zachovat odstup a názor dalšího člověka může pomoct.

  • Je pro tebe důležitá osobní asistence u tisku fotografií pro výstavu, pokud ano, proč?

Důležité to je. Když si nechám vytisknout jednu fotografii a něco se nepovede nebo nebudu spokojený, nic moc se nestane a napravíme to. Když by byl ale nějaký problém s vytištěním celé výstavy, bylo by to horší. Proto to chce vše pečlivě osobně probrat, aby byl výsledek opravdu perfektní.

  • Proč by podle tebe fotografové měli nechávat své fotografie vyvolávat?

Protože dívat se na dobré fotografie jen na monitoru je opravdu škoda. Ten rozdíl, když se díváte na obrazovku počítače nebo na úžasný velkoformátový tisk, je nepopsatelný. Funguje to i bez elektřiny, nemusíte u toho být pár centimetrů daleko a při trochu správném zacházení vydrží na věky.

Alu-Dibond visící v ateliéru Dana Vojtěcha :-)

Na pevném a odlehčeném podkladu působí fotografie moderně a elegantně. Hliníková deska Alu-Dibond Dilite má nejpřilnavější (nejméně porézní) povrch. Právě z tohoto důvodu je tento způsob adjustace fotografií používán v těch nejprestižnějších galeriích. Fotografie je chráněna UV laminací, která zajistí stálost barev. Vyhotovujeme až do formátu 150 × 200 cm.

objednat si fotoobrazy

Autorka rozhovoru: Romana Marie Jokelová www.rmjokelova.cz

LOWEPRO Trekker LT SLX 120 - šedá

Kapacita: 1 bezzrcadlovka s objektivem + 1-2 objektivy, 10'' tablet, Několik kapes na drobnosti a příslušenství, Možno nosit jako sling na zádech nebo na boku

1 890,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Další Rozhovory

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...