VýstavyFotoŠkoda FestVidea

Muzeum Karla Zemana na FotoŠkoda Festu

25. 10. 2016 | 4 minuty čtení

I tentokrát jsme pro vás na podzimní FotoŠkoda Fest přichystali něco opravdu speciálního. Díky zbrusu nové spolupráci s Muzeem Karla Zemana můžete navštívit hned pět zajímavých akcí – buď přímo v Muzeu, nebo v prostorách Galerie Langhans. Pokud byste se chtěli dozvědět více o tvorbě tohoto fenomenálního (a bez nadsázky) světově proslulého tvůrce, nebo se prostě jen podívat do zákulisí světa filmových triků, neváhejte a nechte si vyprávět třeba od výtvarníka a lektora Borise Masníka!

O Muzeu

Muzeum Karla Zemana představuje celoživotní dílo světově uznávaného filmového tvůrce Karla Zemana a jeho slavné filmové triky. Výstava mapuje Zemanovu tvorbu od prvních animací a loutkových filmů ve 40. letech minulého století až po díla z jeho posledního tvůrčího období. Podstatná část expozice je pak věnována jeho nejzásadnějším filmům – Cestě do pravěku, Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi. 

„Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách,“

řekl Karel Zeman.

Muzeum je unikátní svým hravým pojetím – nabízí vám možnost zapojit se a vyzkoušet si na vlastních fotoaparátech a videokamerách trikové postupy, které Karel Zeman ve svých filmech používal. Výstava je koncipována jako filmové scény a malé ateliéry, kterými budete procházet a můžete se v nich natáčet v akci. Více se dozvíte na www.muzeumkarlazemana.cz.

Baron Prášil

Roku 1961 natočil Karel Zeman zpracování knihy G. A. Burgera. Neuvěřitelná dobrodružství chlubivého barona ožívají ve filmu oslavujícím obrazotvornost a odvahu snílků a básníků. Vizuálně podmanivého stylu dosáhl Zeman následným barevným tónováním černobíle natočeného materiálu. Prášilovo humorné vyprávění kontrastuje s romantickým příběhem fantasty Toníka, který se stává baronovým sokem v lásce. Vedle Miloše Kopeckého v titulní roli se ve filmu objevuje tehdejší česká herecká elita. Film získal mnoho zahraničních cen, mimo jiné v Cannes či Locarnu.

Tip: Digitálně zrestaurovaný film Baron Prášil můžete vidět na FotoŠkoda Festu!

Boris Masník

Trikový výtvarník a supervizor filmových efektů se v roli konzultanta podílel na přípravě expozice Muzea Karla Zemana. Tým společnosti UPP připravuje pod jeho vedením digitalizaci Zemanovy tvorby, kterou Muzeum Karla Zemana vydává ve své speciální edici. Věnuje se návaznostem klasických filmových postupů na nové digitální technologie a samotným digitálním technologiím. Jeho práce byla oceněna na MFF 1999 v Karlových Varech cenou Alfréda Radoka. Je zároveň aktivním pedagogem na několika filmových vysokých a vyšších odborných školách. 

Program na FotoŠkoda Festu

registrace na fotoškoda fest

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Další FotoŠkoda Fest

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých...

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

Další Videa

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Tipy na focení - podnikáme kolem fotky a videa

Tipy na focení - podnikáme kolem fotky a videa

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...