26. 10. 2016 | 6 minut čtení

Tereza Linhartová je mladou fotografkou spolupracující se společností Fujifilm. Její tvorba je zaměřena na portrétování žen. Se svými modelkami pracuje s citem, něhou a opravdovou péčí, jako by byly těmi nejkrásnějšími bytostmi na celé planetě. Přestože je Tereze pouhých 22 let, vede již několik roků fotografické kurzy a besedy. Předávání zkušeností dalším fotografům je pro ni posláním, stejně jako fotografie samotná.

„Fotografka, se kterou se potkáte na FotoŠkoda FESTu“
- rozhovor s Terezou Linhartovou

NAHLÉDNUTÍ DO PORTFOLIA Terezy Linhartové

  • Ahoj Terezko, děkuji ti za rozhovor. Kdy ses začala věnovat fotografii a co tě k ní přivedlo?

Tohle vlastně nemohu popsat konkrétně, protože to všechno bylo tak nějak přirozené. Začalo to tím, že si prarodiče koupili tehdy poněkud dražší kompakt a já jim ho párkrát „zabavila“. Mé nadšení z cvakání všeho okolo sebe asi ve čtrnácti letech bylo zjevné. Jen tak z čistého nebe jsem od nich dostala peníze a mohla jsem si vybrat fotoaparát, jaký jsem chtěla. Za to, že mi k tomu dali příležitost, jim budu navždy vděčná. No, a hned pár měsíců na to jsem si koupila zrcadlovku, kterou jsem měla až donedávna.

  • Proč ses rozhodla právě pro fotografování žen?

Ženy fotím velmi ráda, ale muže rozhodně nediskriminuji. Často jsou součásti focení  s dětmi, manželkami nebo partnerkami. Ženy však fotím častěji, ačkoliv jsem se pro ně nijak nerozhodla. Myslím si, že to vyplynulo samo. Žena ženě lépe porozumí. Ženy jsou pro mě citlivější, rády si povídají, svěřují se se svými životními příběhy, jsou mnohem otevřenější, což mi dává možnost je lépe poznat a pochopit. Zkrátka jim mohu snadno přizpůsobit službu na míru a zachytit jejich osobnost.

  • Co je podle tebe zásadní při práci s ženami?

Zásadní je pro mě jedna jediná věc, abych já sama byla silná a zdravá. Zní to divně? Pro mě ne. Když ráno vstanu a jsem zdravá, beru to jako vstupenku do dalšího dne. Jsem za to vděčná. To potom znamená, že se o klienta mohu postarat a věnovat mu stoprocentní péči. Vůbec nezáleží na tom, jaký je klient, nýbrž na tom, jaká jsem já. Moje spolupráce se ženami je založena na důvěře, povídání si o nich samotných, o jejich životech, starostech a problémech. Lépe potom vycítím jejich bloky, které jim brání být sebevědomé, šťastné a mít se rády. Pokud mám naopak klienty, kteří našli své štěstí, je to pro mě vždy motivující a inspirativní setkání.

  • Myslíš si, že jsou „modelky“ ve větší pohodě, když fotí s fotografkou (na rozdíl od fotografování s fotografem)?

Tohle je otázka spíše na klienty. Úplně bych to nerozdělovala dle pohlaví, ale spíše podle toho, jakou péči klient získá. Můžete přijít do neznámého ateliéru, kde během hodinky, dvou budete vyfocen a fotografie vám přijdou na mail. Pak nezáleží na pohlaví, klient se vždy bude cítit hrozně. Tací fotografové podle mě ruinují fotografický průmysl. Pak jsou samozřejmě fotografové, kteří se opravdu snaží, aby focení bylo pro klienta zážitkem v pozitivním slova smyslu. Obecně je pro mé klienty focení něco velmi osobního, až intimního, a proto vyhledávají spíše stejná pohlaví.

  • Co všechno fotografovaným dáváš, co myslíš, že si krom hmotného, z focení s tebou odnesou?

Začínám vždy konzultací, kde se opravdu snažím navázat důvěru a přátelský vztah, který trvá i po focení. Při líčení se ženy dozví, co jim sluší, jak se starat o pleť a co lichotí jejich postavě. Klienti pro mě mají různá pojmenovaní od „fotografky – terapeutky“ až po „životního kouče“, což asi mluví za vše. S každým klientem pracuji jinak, ale často je to o jeho duševních stránkách a kvalitách. Já si vždy odnáším přátelství a motivaci a to samé se snažím i dávat.

  • V čem podle tebe může FotoŠkoda Fest pomoci fotografům?

FotoŠkoda Fest je příležitost poznat nové lidi, umělce, fotografy a něco se naučit. Setkávají se zde lidé s podobnými zájmy, ale i problémy, otázkami a zároveň jsou zde lidé, kteří mají na tyto otázky odpovědi. Zkušenosti, know how a rady jsou nejen na besedách a workshopech, ale i mezi posluchači a vlastně všemi, kdo sem zavítá.

  • Kdybys měla jmenovat tři fotografy, jejichž tvorbu by podle tebe měl „každý“ fotograf a nadšenec fotografie znát, která jména by to byla?

V každém zaměření je to jiné, jsou zde samozřejmě světové ikony, ale podle mě je důležité, aby každý fotograf našel svůj zdroj inspirace. Někoho, kdo mu bude mentorem. Díky internetu se dnes můžeme nechat inspirovat fotografy na druhé straně světa a najít tak svůj vzor tam, kde bychom jej nečekali. Pro mě je to portrétní fotografka/mentorka Nikki Closser a Sue Bryce.

  • Jaký je podle tebe aktuální význam fotografie jako média?

Fotografie jako digitální médium je dnes značně komercializovaná věc. Je všude okolo nás, ovlivňuje nás při nákupu potravin, elektroniky a dalších produktů. Její umělecká stránka však zůstává mnoha lidem skryta. Jelikož jsem portrétní fotografka, tak vnímám fotografii (vždy tištěnou) jako médium, které nám uchová vzpomínku na lidi, momenty a situace v našich životech. Nic tak dobře nevyvolá vzpomínky jako fotografie. Když se na ni podíváte, tak přesně rozpoznáte místo, to, jak jste se cítili, když fotografie vznikla... Je to mocný nástroj, který dovede vyvolat vzpomínky veselé, ale i smutné a citlivé. V tom spočívá její kouzlo.  

www.terezalinhartova.com
Text: Romana Marie Jokelová
www.rmjokelova.cz

FUJIFILM X-S20
FUJIFILM X-S20 tělo

Rozlišení 26,1 Mpx / APS-C X-Trans BSI CMOS 4, Obrazový procesor X-Processor 5, Video až 6,2K/30 fps, 4K/60 fps, 4:2:2 10-bit

32 990,-
FUJIFILM X-H2
FUJIFILM X-H2 tělo

40 Mpx X-Trans5 BSI APS-C snímač, 15 snímků za vteřinu v režimu mechanické závěrky, 8K/30P 10-bit 4:2:2 Apple ProRes, ProResHQ, ProRes LT

51 990,-
FUJIFILM Instax Pal černý

Kapesní digitální fotoaparát, Ohnisko 16,25 mm (ekv. 35mm), USB-C port a Bluetooth

2 999,-

Související články

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

FESTivalová soutěž na Instagramu

FESTivalová soutěž na Instagramu

Další Rozhovory

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...