Výstavy

Sbírka fotografií v benešovském muzeu umění a designu

| Místo: Benešov u Prahy
Sbírka fotografií v benešovském muzeu umění a designu
30. 11. 2016 | 2 minuty čtení

Benešovská sbírka fotografie je od počátku orientována na celé spektrum technik, v jakých se tento sdělovací systém v praxi používá. Akviziční záměr vychází z realistického postoje, který například u fotografického snímku vytvořeného na diapozitiv pro účely ofsetového tisku odmítá jako sbírkový předmět zvětšeninu na cibachrom, coby nepřirozený prvek. Do sbírky je v takovém případě zařazen diapozitiv nebo ofsetový tisk. Své místo pak v akvizici mají i různé autorsky kontrolované kvalitní bromografie, hlubotisky, ofsetové tisky a dnes přirozeně i inkoustové nebo laserové tisky, neodborně nazývané digitální. Kromě fotografií zde můžete spatřit sbírky grafiky a designu.

Muzejní sbírka fotografií v Benešově

Muzejní sbírka fotografie patří k nejvýznamnějším akvizičním souborům našeho ústavu. K jejímu založení došlo až ve druhé polovině 90. let, kdy jsme získali množství darů od autorů zastoupených na výstavách Nestoři české fotografie a Osobnosti české fotografie. Pak se ale sbírka rychle rozvíjela a dnes čítá přes tisíc kusů. Akvizice je zaměřena především na českou a doplňkově na slovenskou tvorbu od 19. století po současnost. V 90. letech se na fotografii zaměřovalo jen malé procento českých muzeí umění. Nejvýznamnější a nejrozsáhlejší sbírky byly v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu a v brněnské Moravské galerii. Akviziční tradice ve fotografii existovala také v Severočeském muzeu v Liberci a ve specializované chebské Galerii 4 postupně v znikal fond, který byl podle zákona registrován po roce 2000. Mnohá vlastivědná muzea pak měla zajímavé sbírky fotografií, zejména 19. století, které však byly uchovávány jen jako archívní fondy. Počátkem 21. století se sběratelství fotografie jako umění značně rozšířilo. Vedle nově založeného Národního muzea fotografie v Jindřichově Hradci mají dnes zajímavé sbírky v Galerii hlavního města Prahy, v Muzeu umění Olomouc a jinde.

MANFROTTO 200 PL-PRO RC2-ARCA

Pro snadné uchycení fotoaparátu ke stativu, Dva gumové úchyty, Vyrobeno z hliníku

890,-
PEAK DESIGN Slide COYOTE - popruh

Lze nosit jako popruh přes rameno nebo řemínek na krk, Na kompaktní bezzrcadlovky (CSC, mirrorless) nebo DSLR, Nastavitelná délka pásku od 99 do 145 cm

1 990,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...