Aktuality z fotosvěta

Příběhy současného Banátu - fotografická dílna s Jindřichem Štreitem vol II

Termín: 20. 5. - 28. 5. 2017
22. 2. 2017 | 4 minuty čtení

České vesnice v rumunském Banátu žijí po staletí tradičním způsobem v odlehlých kopcích nedaleko řeky Dunaje. V posledních dvaceti letech se náhle mění dlouhodobě fungující zvyky, pravidla a životní hodnoty. Mladá generace odchází, vesnice se vylidňují a pomalu mizí. S každým dalším rokem se tato změna urychluje. V pořadí druhá fotografická dílna v této oblasti s fotografem Jindřichem Štreitem si nebere za cíl idealisticky a naivně zaznamenat zastavení v čase, které se v této oblasti Banátu může zdát zvenčí romanticky krásné. Snaží se naopak popsat a zachytit současný život v této oblasti rumunských hor, často plný paradoxů, moderních vymožeností různého druhu, které současná doba nezadržitelně přináší.

Zážitková fotografická dílna v Rumunsku s Jindřichem Štreitem

Dílnu vnímáme jako společnou příležitost vytvořit ucelený obraz výjimečné komunity v nejdále položené banátské vesnici Šumice. Díky její odlehlosti a izolovanosti nebyla tato vesnice zasažena turismem tak, jak je tomu u většiny ostatních českých vesnic v rumunském Banátu.

Vřelé a blízké vztahy s konkrétními rodinami, které jsme zde v minulosti s Jindřichem Štreitem navázali, umožní studentům zažít neobvyklou blízkost, zásadní pro fotografickou práci během dílny.
Naším cílem dílny tak nejsou jen a pouze silné fotografie, ale stejným dílem i cenná životní zkušenost, kterou si každý student z této dílny odnese.    
 

  •  Bydlení a jídlo přímo v rodinách. Zapojení se do každodenního života místních obyvatel.

  • Dílna je otevřena nejen digitální, ale i analogové technice bez omezení. K dispozici bude vyvolání černobílých filmů přímo na místě a jejich kvalitní skenování, předtisková příprava a tisk pod vedením Ondřeje Žižky.

  • Studenti budou během dílny postupně střádat každodenní vizuální, textové a poslechové záznamy, které nakonec vytvoří ucelený soubor z osobních poznámek a kvalitních fotografií, které bude možné denně za odborné asistence na místě vytisknout. Toto závěrečné kompaktní album bude složené z jednotlivých částí dílny (medailonů vybraných místních rodin, fotografické reflexe okolní krajiny, nalezených typických zátiší, hledání vlastního místa v této lokalitě pomocí autoportrétů, aj.). Každý student si z dílny odnese svůj hotový ucelený soubor s fotografiemi, texty a dalšími postřehy.

  • Součástí dílny budou také inspirativní přednášky, každodenní společné projekce s konzultací nad vlastními fotografiemi s Jindřichem Štreitem, Gabrielou Kolčavovou a Romanem Francem.

POČET STUDENTŮ: 10

CENA: 24 900,- Kč
Cena zahrnuje:
kurzovné, veškerou dopravu a ubytování s plnou penzí, vyvolávání i digitalizaci černobílých negativů na místě, možnost kvalitního skenování, digitální úpravy fotografií, předtiskové přípravy a samotný tisk fotografií do deníku pod vedením Ondřeje Žižky.

V ceně dílny je zahrnutý také kvalitní fotografický papír pro digitální tisk a všechny další materiály potřebné k přípravě knižního alba, včetně chemikálií pro negativní vyvolávání ve fotokomoře.

TERMÍN: 20. 5.– 28. 5. 2017
Odjezd společnou dopravou z Brna 20. 5. v 6:00. Příjezd zpět do ČR  28. 5. kolem 17:00.

Přihlásit se na fotografickou dílnu

VOIGTLÄNDER 50 mm f/1,0 Nokton Asph. pro Sony E

Extrémně rychlý základní objektiv, Kompaktní rozměry & retro styl, Konstrukce s ručním ostřením

39 490,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal šedý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...