19. 1. 2017 | 8 minut čtení

Vyfotit pořádnou fotku je dřina. V kapsách sice nosíme mobilní telefony vybavené desítkami megapixelů, fotky umíme poslat přátelům rychlostí světla, jenže pořídit dobrý záběr, to chce něco víc než technické vybavení. Dobré oko, trpělivost a dostatek znalostí od fochu. S první dvojicí předpokladů nepomůžeme, tajné tipy a triky usnadňující focení v horách vás ale naučit můžeme. Do tajů zimních záběrů nás zasvětí náš ambasador a profesionální sportovní fotograf Jakub Douda.

Základy zimní statické fotografie

Fotografie krajiny, jako jsou záběry hor, lyžařských areálů, vesniček, rozeklaných údolí nebo prudkých sjezdů, jsou jistě tím nejčastějším, co se na horách snažíme zvěčnit. Pokud nechcete, aby vaše fotografie vypadaly jako miliony dalších, měli byste se před každým záběrem zamyslet. Cílem není nasekat co nejvíce snímků a pak někdy (rozuměj nikdy) fotky promazat a vybrat. Vždy se snažte, aby záběry byly něčím zvláštní, ojedinělé a bylo proč je nahrávat na sociální sítě.

S čím fotit?

Přestože několikamilimetrové čočky na mobilech už dospěly do fáze, kdy dokáží zachytit neuvěřitelné věci, nespokojte se s nimi. Jestli to s fotografií myslíte vážně, potřebujete opravdový foťák. Tím nebrojíme proti záběrům na mobily. Nějaký foťák je vždy lepší než žádný foťák. Mobilní telefon u sebe máme pořád. Proto právě z něj často pochází ty nejlepší záběry. Nezatracujme ho tedy, ale zároveň si dopřejme ten komfort vyrazit občas na kopec s pořádným tělem (ať už zrcadlovkou, nebo tzv. bezzrcadly) a párem objektivů. Nebudete litovat, uvidíte.

Baterky, rukavice a další výbava

Jedním z největších problémů při fotografování na lyžích je zima. Nejen že je vám, ale trpí i veškeré vybavení jako baterky a objektivy. Rozhodně doporučuji nepodcenit teplé ruce. S mrazem zalezlém za nehty se nefotí nijak valně. Ideálem jsou dvoje rukavice: jedny tenčí, třeba vlněné, a druhé teplé. Mám vyzkoušeno, že když zkombinuji merino prstové rukavice s tzv. klepetáči (teplé rukavice s jedním nebo dvěma volnými prsty šité speciálně k použití s cepínem), vydržím v teple i několik hodin.

Druhým oříškem jsou baterie. V chladu se vybíjejí mnohem rychleji a není výjimkou, že zcela nabitý akumulátor je prázdný už po třiceti minutách focení. Vozím vždy dva nebo tři a mám je uloženy v blízkosti těla, třeba v podpaží. Řádově se tím prodlužuje jejich výdrž. Můžete také experimentovat s alumatkou, topnými polštářky nebo solárními nabíječkami.

GOAL ZERO NOMAD 20

Solární panel GOAL ZERO NOMAD 13

Solární panel je v horách ideálním pomocníkem. Největší a nejvýkonnější z nabídky solárních panelů Goal Zero je ideální pro dobíjení notebooků, foťáků, kamer i dalšího vybavení.  
 

Jestliže budete používat víc objektivů, může být díky sněhu a větru docela problém s jejich výměnou. Kapky vody na zrcátku fotoaparátu se venku neodstraňují právě snadno. Vozím igelitový pytel na odpadky a objektivy měním uvnitř. Jedině tak mám jistotu, že k ničemu takovému nedojde. Když jsme u objektivů, dejte si pozor na změny teplot. Pokud vylezete z chaty do minus deseti a hned začnete přehazovat skla, všude vám zkondenzuje voda a máte zaděláno na problém. Řešením není ani otírat čočku objektivu. Vždy pár minut počkejte, než se teploty vyrovnají.

Volba objektivu a co nepodcenit

Jdete-li do hor a nepředpokládáte, že se dostanete k focení akčních záběrů, zapomeňte na zoom objektivy. Pevná skla lépe kreslí, jsou lehčí a při dnešních rozlišeních si výřez můžete udělat pěkně v klidu, doma. Doporučil bych dvojici skel 24 a 50 mm. Víc nepotřebujete.

NIKON 50/1,8 G AF-SNIKON 50/1,8 G AF-S

Náš tip na fotografování krajiny. Kombinace ohniskové vzdálenosti, světelnosti a kvalitní optiky předurčuje objektiv ke stálému místu v brašně každého fotografa.  

Co se samotných záběrů týká, je jasné, že v horách budete bojovat s přepaly. Nastavte si na fotoaparátu jejich identifikaci (příliš světlá místa, v nichž už fotoaparát nedokáže rozlišit žádná data, se rozblikají) a fotky obecně podexponovávejte. Jakmile kresbu ztratíte, nepomůže vám ani sebelepší softwarové vybavení.

Pokud máte stativ, foťte na manuální režim. Jinak nastavte prioritu času a respektujte pravidlo, že čas by nikdy neměl být nižší než ohnisková vzdálenost objektivu. Zvažte použití filtrů. V batohu by neměl chybět polarizák, přechodový filtr (i když ten na sněhu použijete jen občas), případně sada ND filtrů k experimentování.

Kdy fotit?

Dobrý fotograf vám odpoví, že stejně jako v případě oblečení, neexistuje špatné počasí. Jen špatný fotograf. To ale platí víc u sportovní fotografie než statické. V mlze s viditelností do dvou metrů nevyfotí špičkové panorama ani Ladislav Kamarád. Hlídejte si takzvané zlaté hodiny. Foťte nejpozději dvě hodiny po východu a nejdříve dvě hodiny před západem slunce. Jednoduchá pomůcka: foťte, když nejezdí vleky. Dobrá aplikace, která vám ukáže, v kolik hodin vychází a zapadá slunce, je SunCalc.net.

Jestliže fotíte proti slunci a máte nějaký objekt v popředí, pomozte si bleskem. Ideální je umístit ho někam mimo fotoaparát. Pro takové případy stačí i menší externí blesk. Lze použít i akumulátorové generátory, ale ty nejsou v horách právě praktickým doplňkem.

Jak na postprodukci?

Úprava fotky v počítači je dnes nedílnou součástí fotografování. Nemusíte být zrovna profesionální fotograf, abyste poznali, že je snímek podexponovaný nebo že nesedí vyvážení bílé. Dnes nic z tohoto není důvodem k panice. Vše jde na snímku upravit následně. Hodně při tom pomůže, pokud jste fotku uložili ve formátu RAW. U krajin si hlídejte již zmíněné přepaly, kontrast mezi oblohou a zbytkem snímku nebo barevný nádech. Jste-li zkušenější, experimentujte se skládáním snímků. Zvlášť při fotografování třeba těsně před západem slunce vám tato technika umožní prokreslit popředí a zároveň zachovat dramatickou oblohu.

Tajný tip: Toužíte si na dovolené zvěčnit magickou horskou oblohu, krajinu po západu slunce nebo cokoliv jiného, kde budete potřebovat fotit na dlouhý čas. Pořiďte si neoprénový návlek na objektiv pod který půjde zasunout vyhřivaní (například hřejivé polštářky do rukavic). Vyhnete se potížím se zamlžením nebo namrzáním čoček. Tělo aparátu se při dlouhých expozicích zahřívá, vznikají rozdíly teplot a problém je na světe.

Článek vznikl ve spolupráci s redakcí časopisu Skimagazín.

Fotografické kurzy

Myslíte to s fotografováním vážně? Začínáte s focením a rádi byste se učili od profíků? Jste zkušení fotografové co vědí, že zlepšovat se dá stále a pořád? Prohlédněte si nabídku fotokurzů firmy FotoŠkoda.

Nechte se vést třeba právě autorem tohoto rádce Jakubem Doudou.

 

Kuba je profesionální fotograf se specializací na sportovní fotografii. Nejčastěji fotí bikery, in-line bruslaře, skateboardisty a právě lyžaře. S jeho prací se můžete setkat v reklamě, v produkci společnosti RedBull, agentury Loosers nebo v magazínech a novinách. Ze špičkových lyžařů fotil třeba Martina Koukala.

 

Profesionální výbava: fotoaparát Nikon D800, Objektivy 14–24 mm f/2.8, 24–70 mm f/2.8, 70–200 mm f/2.8, 24 mm f/1.8, 50 mm f/1.8.

Dobrá zpráva na závěr. Za týden se můžete těšit na pokračování zimního speciálu, kde se budeme více věnovat základům zimní sportovní fotografie a to opět pod taktovkou Jakuba Doudy!

Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
LENSBABY Sweet 22 pro Nikon Z

Pancake objektiv s pevným zaostřením a pevnou clonou pro full frame, Vysoký ohniskový kontrast s snovým rozmazáním, 33 mm ekvivalent na senzorech APS-C

3 990,-
JJC spoušť rádiová JM-MII (DC2) pro Nikon D5600/7500/610/750,Z6/7

eliminuje chvění fotoaparátu při fotografování s dlouhou expozicí, dosah až 30 metrů, 16 dostupných kanálů

990,-

Související články

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8
Hodnocení 90%

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...