Fototipy

Jak se připravit na fotografování v zimě

Jak se připravit na fotografování v zimě
1. 2. 2017 | 6 minut čtení

Zima je opravdu fotogenické roční období. Mráz dokáže vyčarovat tak krásné situace, až se člověku–fotografovi tají dech. Ledová nádhera má však svoje úskalí – sníh a ledový vítr dokáží ochromit vaše schopnosti i vlastnosti vaší fototechniky. Proto by fotograf, který se chystá na lov fotografií do ledového království, neměl podcenit přípravu. Nevíte, jak na to, a raději o krásných snímcích jenom sníte? Dáme vám pár nenáročných tipů, jak pořádnou přípravou zkrotit mráz a ukořistit dobré zimní fotografie!

Jak se připravit aneb co si rozhodně vzít s sebou

Ne každý to ví. A kdo to zjistí až při dlouho plánovaném focení, není vůbec nadšený. Smutná pravda je, že v mrazu se baterie fotoaparátu vybíjí mnohem rychleji než obvykle. Svůj fotoaparát byste proto měli při pobytu v mrazu nosit na co nejteplejším místě. Vzít si s sebou náhradní baterie/akumulátor také není od věci. Náhradní zdroje skladujte třeba v kapse pod oblečením. Pokud se vám baterie přece jen vybije a náhradní s sebou nemáte, existuje elegantní a navíc ekologické řešení – solární nabíječka. Ta by měla být součástí každé cestovatelské brašny, dokáže (nejen) fotografy vytáhnout z pořádné šlamastyky!

Většina fotografů nedá bez fotobrašny nebo fotobatohu ani ránu. A to je dobře. Pro ty z vás, kteří nosí svého jednookého kamaráda jen tak v tašce, připomínáme, že jenom speciální fotografická zavazadla váš fotoaparát důkladně ochrání před nepříznivými a škodlivými vnějšími vlivy, jako jsou sníh, led, kroupy, nebo bláto! Už jste viděli skvostné novinky od Peak design?

Další nezbytností jsou pohodlné a hřejivé rukavice. Není úplně snadné najít takové, které splňují všechny požadavky "zimního" fotografa. Rozhodně by měly zahřát. Zároveň by měly být uzpůsobené k zacházení s fotoaparátem. Přece jen – ovladačů, tlačítek a drobných čudlíků je na každém přístroji spousta. O nutnosti přesného zacházení se spouští, nebo LCD monitorem nemluvě. Snadným řešením jsou fotorukavice s odnímatelnou špičkou, nebo speciálním dotykovým povrchem!

Nejlepším lékem na zimou roztřesené ruce je pevný stativ. Ale neměl by to být stativ obyčejný, ale stativ speciální s výměnnými koncovkami třeba z řady Vanguard VEO. Běžné konce snadno nahradíte hroty, které zabodnete do sněhu. Fotoaparát tak získá stabilní a jistou oporu. Dále by měl stativ vlastnit gumové madlo nebo kulovou hlavu – kovová rukojeť může klouzat, nebo namrzat, v "ideálním" případě oboje. O druhém nejlepším léku na roztřesené ruce si něco málo povíme na konci článku.

  • UV filtr by měl být nasazený na objektivu celoročně. Zbavíte se díky němu nežádoucího oparu, který se často objevuje v zimě a ve vyšších nadmořských výškách. UV filtr navíc poslouží jako manuální ochrana čočky proti sněhu, prachu a nárazům. Komu někdy nenarazil objektiv na kus skalky apod.? 
  • Mezi terénní nezbytnosti patří i pořádný popruh nebo poutko. Fotoaparát uchycený na rameni, krku či zápěstí je vždy bezpečnější, než při pouhém držení v ruce.
  • Pokud máte doma čelovku, berte ji s sebou. Jeden nikdy neví.
     

Tip: Ledová výprava do terénu vyžaduje vhodné načasování. Každý fotograf by si měl uvědomit, že chlad může v extrémních situacích způsobit podchlazení a omrzliny. (Téměř) žádná fotka na světě nestojí za to, abyste utrpěli nějakou újmu na zdraví, proto si vaši cestu naplánujte tak, abyste ji mohli zakončit někde v teple u čaje. Pokud se chystáte do divočejšího terénu, neodcházejte bez toho, aniž byste dali někomu vědět, kam se chystáte!

Co dělat s technikou před vstupem do tepla?

Každý nositel brýlí to zná – nepříjemné zamlžení skel po vstupu do teplé místnosti. S fotoaparátem se stane úplně to samé. Jak orosení zamezit? Přibalte si do fotobrašny uzavíratelný plastový sáček ve velikosti fotoaparátu i s objektivem. Před vstupem do tepla vložte fotoaparát do sáčku a uzavřete ho. Veškerá vlhkost se vysráží na povrchu sáčku – nikoliv uvnitř a na těle fotoaparátu/objektivu. Po 2 hodinách postupného oteplování můžete fotoaparát ze sáčku vyjmout!

Užitečné tipy na závěr

Co byste si měli ještě přibalit, aby byl váš pobyt v mraze co nejpříjemnější? Samozřejmostí by měla být termoska s čajem a energetická drobnost k jídlu. Pro skalní fanoušky fotografie bychom doporučovali stylové termohrnky THUMBS UP!. A teď přichází na řadu slíbený druhý nejlepší lék na zimou roztřesené ruce. Přemýšleli jste už od stativů, o čem může být řeč? Samozřejmě máme na mysli malou záchrannou placatku ostřejšího moku, který při čekání na fotku povzbudí, zahřeje a zažene chmury!

Fotokniha 15 x 15 v měkké vazbě - AKCE

Lay-flat vazba, Měkká vazba, Fotografický papír Fujifilm 230g/m2 - MAT

189,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal šedý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Jak se připravit na fotografování v zimě

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...