Produktové novinkyAktuality z fotosvěta

Podpořte vznik knihy fotografa Davida Gaberleho!

Podpořte vznik knihy fotografa Davida Gaberleho!
21. 2. 2017 | 3 minuty čtení

David Gaberle je mladý street fotograf z Prahy. V roce 2015 procestoval světová velkoměsta, byl zařazen mezi prestižní Fujifilm X-photographers a stal se ambasadorem fotoaparátu Fujifilm X-Pro2. Momentálně David pracuje na vydání své první knihy nazvané Metropolight. Projekt podpořil významný český reportážní fotograf Antonín Kratochvíl. Vznik knihy můžete ovlivnit díky crowdfundingové kampani na webu Kickstarter i Vy!

Metropolight

I fell in love with this work. It's about light, shadows, urban landscapes. This is the photography I really love – of people in the landscape, who are not dominant. The colours are beautiful, gripping, and the book's going to inspire a lot of young photographers,

řekl o knize fotograf Antonín Kratochvíl.

 

Rozhovor s Davidem Gaberlem

  • Jakým způsobem a kdy se ti fotka dostala do života?

Před čtyřmi lety jsem přerušil studium, protože jsem to přetáhl s učením a nemohl se normálně soustředit. Měl jsem problém i v hodně rušných prostorech, kde na mě bylo příliš smyslových vjemů a já je neuměl vyfiltrovat. Na radu kamarádky jsem si s sebou začal nosit foťák. Omezil jsem vlastní pozornost na to, co je v hledáčku. Pomohlo mi to docela rychle se vrátit do normálu a zároveň mě začala fotka zajímat jako terapeutický nástroj. Dodnes je pro mě focení prostředkem k vyrovnání se s prostředím, ve kterém se nacházím.

  • Předminulý rok jsi se věnoval street dokumentu. Procestoval jsi světová velkoměsta a fotil život v ulicích, co ti tento rok cestování dal a co vnesl do tvé tvorby?

Zatím to vypadá, že to byla rozumná investice. Naučil jsem se lépe pracovat se světlem v ulicích, pochopil rozdíly a podobnosti mezi využitím velkoměsta v různých částech světa a doufám, že se mi podařilo i posunout svoji citlivost k okolí. Zvlášť prohloubení vnímání městského prostředí se snad odráží i v kvalitě fotek, které dělám. Navíc se mi díky souboru fotek z cest podařilo najít vydavatelství pro mou první knihu, která půjde ven letos na podzim.

  • Většina lidí si pod street fotografií představí černobílou fotku zachycující primárně portréty lidí, obvykle těch bez domova. Toto však není tvůj případ. Jak bys street fotografii popsal ty, jak jí vnímáš ty?

Já to pojímám asi dost obecně – za sebe bych do toho žánru zařídil cokoli, kde se odráží pochopení vztahu člověka k městu a prostoru, v kterém se fotograf nachází. Za sebe se snažím samozřejmě propracovat k fotkám, které mě nějakým způsobem stimulují. To se samozřejmě s časem mění, tak jako se snad měním i já. Fotografie často vypovídá více o autorovi než o subjektu, který fotí – v mém případě se asi snažím rozkódovat, co o sobě vlastně říkám. Je to takový osobní výzkum.

Celý rozhovor pro FotoŠkoda Fest naleznete zde.

www.davidgaberle.com

Podpořte projekt

TAMRON 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2 pro Nikon Z

Objektiv pro full-frame snímač s bajonetem Nikon Z, Všestranný rozsah zoomu, Nejlepší kvalita obrazu ve třídě standardních objektivů se zoomem

23 990,-
DJI RS 4

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

14 390,-

Související články

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

Další Aktuality z fotosvěta

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...