23. 2. 2017 | 6 minut čtení

Mohlo by se zdát, že máme jaro skoro za dveřmi. Venku se otepluje, ptáci zpívají, sníh se drží už jenom ve vyšších nadmořských výškách. Podobné schéma se však každý rok opakuje, zima rozhodně neřekla své poslední slovo! Přinášíme proto další díl dobrých tipů, jak vytvořit v mrazivém, sněhobílém a vlhkém prostředí pomocí digitální zrcadlovky technicky kvalitní fotografie. Uvidíte, že se vám při cestě do hor budou naše rady opravdu hodit!

Jděte ven!

Že se vám to počasí venku moc nezdá? Jste na horách a raději byste zůstali s hrnkem kávy pěkně na chatě? Chyba! Nenechte se zdánlivě nepříjemným počasím zlákat k lenosti. Nebudete litovat, zima je svou proměnlivostí typická, podmínky se mohou proměnit z minuty na minutu. A to přináší, nejen díky dnešní vyspělé fototechnice, nekonečné množství světelných situací. Díky technickým tipům z minulého článku a užitečným radám, které přinášíme dnes, vás už žádná změna nezaskočí. Naopak – budete schopni vytěžit krásu zimního světa na maximum!

Ošidná sněhově bílá barva

Máte rádi výzvy? Pak musí být focení v zimě vaším velkým koníčkem. Naměřit správně expozici totiž není žádná legrace – zářivě bílá barva není pro expozimetr vašeho fotoaparátu to pravé ořechové. Proč? Veškeré měřící systémy jsou kalibrované na neutrální tonalitu tj. předpokládají, že průměrná scéna odrazí 18 % dopadajícíco světla. Bílá barva dominující obrazu bude expozici nežádoucím způsobem ovlivňovat. Výsledné fotografie tak mohou být poněkud šedé.

  • První pomocí v této nepříjemné situaci je tzv. kompenzace expozice. Posunutím hodnoty EV do kladných hodnot dosáhnete přeexpozice, která nepříjemný šedý nádech snímku eliminuje. Při lehce zatažené obloze stačí posun o + 1 stupeň EV, při velmi jasné obloze bude nutný posun až o + 2 stupně EV. Doporučujeme neposouvat o více stupňů, snímky pak rády ztrácí na detailech.
  • Druhou variantou je exponovat předmět neutrálních tónů, jako je například kus skály. Nebo šedý kus papíru, který můžete mít složený s sebou v brašně. Tento princip můžete aplikovat i v režimu priority clony (nebo času). Je to však poněkud hazardní kousek – pokud nepoužíváte zámek expozice, bude se naměřená hodnota při sebemenším pohybu měnit.
  • V případě nejistoty, jakou kompenzaci expozice použít, nastavte na vašem fotoaparátu tzv. bracketing. Fotoaparát vytvoří hned několik expozičně odstupňovaných snímků, nemusíte tak nic odhadovat. Případně využijte expoziční režim Sníh, pokud ho váš fotoaparát vlastní. Nedosáhnete však takové kontroly výsledku jako při kompenzaci expozice.
  • Učte se číst histogram. V případě podexponovaného snímku bude jeho křivka jasně zešikmená doleva, při přeexpozici bude zešikmená doprava. 

​Tip: Nezapomeňte si s sebou vzít externí blesk. Není efektivnějšího a užitečnějšího nástroje pro jemné dosvětlení předmětů v popředí a eliminaci nepříjemně ostrých stínů.

Problematika ostření

Lehce přimáčknout spoušť a je to? To bychom se nebavili o zimě, aby v tom nebyl zase další háček. Díky sníženému kontrastu, který způsobuje mlha, zamračená obloha nebo padající sníh, může být váš autofokus poněkud zmaten. Nikde ani stopa po zaostřitelné oblasti, objektiv nervózně přeostřuje a nevyhnete se ani – v horších světelných podmínkách zcela nežádoucímu – chvění. Co s tím?

  1. Přepněte na manuální fokus.
  2. Zaostřete na požadovanou oblast a přimáčkněte spoušť.
  3. Na stavovém řádku hledáčku zjistíte, jestli je zaostření správné.
  4. Foťte, nebo ostřete dál.

Po exponování nezapomeňte přepnout zpátky na autofokus. Nikdo nechce zmeškat dobrý snímek kvůli zapomenutému manuálnímu fokusu!

Jak zvolit rychlost závěrky

Pokud sněží, fouká silný vítr, nebo se přinejhorším děje všechno najednou, je třeba svědomitě posoudit jakou zvolit rychlost závěrky. Vyšší rychlost zmrazí veškerý pohyb, nižší rychlost bude mít za následek pohyb rozmazaný. Nejlepším příkladem je právě padající sníh. Chcete mít na snímku efekt statických teček, nebo naopak hustých čárek evokujících pohyb? A co je v zimní fotografii "rychle" a co "pomalu"? Trocha padajícícho sněhu v relativním bezvětří nevyžaduje ke zmrazení tak krátký čas jako hustý sněhopad během ledové bouře. V prvním případě bude stačit 1/125 s, ve druhém spíš 1/350 s.

Tip: Zkoušejte všechny možné kombinace času závěrky a clony. Jenom tak zjistíte, co umí sníh (i déšť) udělat s atmosférou fotografie.

Rada na závěr – jak na divoká zvířata

Nedá se nic dělat, ale je to tak. Zima je pro divoká zvířata naprosto kritickým ročním obdobím. Schopnost šetřit energii je pro přežití v divočině rozhodující. Z tohoto důvodu je zásadní, aby se fotograf vyvaroval stres-působícímu chování, jež může zvířata ohrozit. Naučte se rozpoznat, kdy jste moc blízko, a dáváte svým chováním v sázku život zvířete. Stačí udělat pár pomalých kroků zpátky.

Jak se podobné situaci vyhnout? Jak pořídit dobré snímky lesní zvěře a ne pouze utíkající siluety? Vybavte se kvalitním a světelným teleobjektivem! Můžete použít i širší ohnisko. Dosáhnete tak zajímavého kontextu zvířete a jeho přirozeného prostředí. Pokud vám "zvíře v souvislostech" nestačí, chcete se přece jen dostat blíž, a nasadíte teleobjektiv, nezapomeňte ostřit na oči! Zachyťte ten vzácný okamžik jiskry života – učiní vaši fotografii výjimečnou.

SONY SDXC 512GB UHS-II R:277MB/s W:150MB/s

rozhraní: UHS-II, typ karty: SDXC, kapacita: 512 GB

7 690,-
SIGMA 15 mm f/1,4 DG DN Diagonal Fisheye Art pro Sony E

První diagonální rybí oko se světelností f/1,4 pro full frame, S úhlem pohledu 180°, Odolný proti prachu a stříkající vodě

54 990,-
FUJIFILM Instax MINI 99

Tiskne fotografie o rozměru 5,08 × 7,62 cm, 5 režimů s automatickou expozicí, 6 barevných efektů

4 999,-

Související články

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...