Produktové novinkyRecenze

Jaké výhody vám přinese formát 4K

Jaké výhody vám přinese formát 4K
29. 3. 2017 | 4 minuty čtení

Digitální film a počítačová grafika zavádí nové standardy v podobě 4K rozlišení obrazu. Připomeneme si skok z SD na Full HD, který zaznamenal pětinásobný nárůst velikosti rozlišení. Z Full HD na 4K je to skok až o čtyřnásobek, takže z SD na 4K je to ohromující dvacetinásobek.

Formáty minulosti

Díky pokrokům v technice zvládnou dnešní kamery zaznamenat obraz dvakrát větší v poměru stran oproti standardům Full HD. K dnešnímu dni máme naskladněno až 40 fotoaparátů na eshopu, které zvládnou 4K formát.

Filmová technika využívá různý poměr stran, z tohoto důvodu existuje několik různých rozlišení s názvem 4K, okolo této hodnoty. Není tak tento standard přesně definován, jak tomu bylo u předchozích formátů.

Název formátu

Název tohoto formátu je odvozen od horizontální hodnoty rozlišení, které bývá obvykle okolo 4000 pixelů. Na rozdíl od předchozích formátů SD/HD/FullHD, které používaly pro označení počet vertikálních pixelů (360p, 720p, 1080p).

4K formát a sociální sítě

Server Youtube 4K video podporuje už od roku 2010 a za tu dobu jich nashromáždil miliony. Chlubí se tak údajně největší on-line knihovnou se 4K obsahem. Také Youtube nedávno spustil novou službu a to 4K stream. Lze streamovat jak klasická videa ve 4K tak i 360°.

Proč 4K?

Co nám ale tento formát přináší? Jde o mnohem obrazově detailnější a kvalitnější formát, který je ovšem také náročnější na výkon zobrazovacího zařízeni. Obrovské soubory jsou náročné i při post-produkci. Kromě vysokého rozlišení hraje roli i frekvence snímků a barevná hloubka. Dnešní fotoaparáty zvládnou od standardních 24 fps také 50, 60 či 120fps a to zvyšuje datový tok, tudíž velikost exportovaného souboru.

Pro video tvůrce a nadšence do videa je to obří přínos, který je potřeba pořádně vstřebat a naučit se s tím pracovat. Pokud natáčíte ve 4K a exportujete do FullHD, otevřou se vám nové možnosti při postprodukci. Jelikož je obraz dva krát větší v poměru stran, lze ho bez ztráty kvality vystabilizovat, změnit kompozici nebo dokonce rozhýbat. Vždy dostanete ze 4k více detailů a obraz bude mnohem ostřejší i po zmenšení na FullHD. Dalším plusem je to, že jednotlivé snímky můžete tisknout až do formátu A3. To znamená, že když nemáte fotoaparát s dostatečným počtem snímku za sekundu při sekvenčním snímání, a potřebujete vyfotit rychlý pohyb, a vychytat si nejlepší okamžik, 4K vám nabízí možnost vybrat si ze 30 snímků za sekundu (podle fps daného přístroje).

4K a budoucnost

Formát 4K se teprve vyvíjí, pro 100% využití (zobrazení) je potřeba 4K monitor. Právě v tom narážíme na problém nepřipravenosti některých počítačových aplikaci, které jsou vytvořeny v již zaběhlém FullHD, a při zobrazování na 4k monitoru dělá neplechy. To znamená, že to chce ještě čas na adaptaci. Rozhodnete-li se pořídit si 4K monitor, připravte se na to, že budete potřebovat novější operační systém, minimálně Windows 10 a novější. Starší systémy budou mít problémy se zobrazováním a i ty novější nejsou zatím dokonale. Každopádně je to velký skok a už se těším, až se stane standardem, ne jen ve video-tvorbě.

Prohlédněte si nabídku fotoaparátů se 4K rozlišením

SONY SDXC 512GB UHS-II R:277MB/s W:150MB/s

rozhraní: UHS-II, typ karty: SDXC, kapacita: 512 GB

7 690,-
TTARTISAN adaptér objektivu Leica M na tělo Hasselblad X

Kovová redukce, Pro objektiv Leica M, Pro těla fotoaparátů s bajonetem Hasselblad X

1 590,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Další Recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...