Výstavy

Backstage of Prague Fashion Week

Termín: 30. 3. - 10. 5. 2017
28. 3. 2017 | 4 minuty čtení

Výstava Marka Musila - Backstage of Praque Fashion Week. Tématem, jak ostatně název naznačuje, je módní fotografie ze zákulisí prestižních módních přehlídek. Tento černobílý pohled je ve své podstatě dokumentem, realisticky popisující přípravy modelek, modelů, oděvů a všeho okolo. Cílem bylo celý proces co nejvěrněji přenést k očím diváků, kterým je dění za oponou skryto. Velkoformátové fotografie pro výstavu v Leica Gallery Prague byly zpracovány ve spolupráci s Centrem FotoŠkoda.

Co je to Catwalk?

Pojem notoricky známý ve světě módní fotografie může být běžnému diváku zahalen tajemstvím. Catwalk můžeme chápat jako - módní molo, dokonalost a krásu.

Reflektory pečlivě nasvícené molo, po kterém sebevědomě kráčí modelky, v tu chvíli působící jako bytosti z jiného světa. Úspěšní návrháři sklízející potlesk, šéfredaktoři módních magazínů, známé osobnosti v prvních řadách a fascinovaná veřejnost všude okolo. Pro část lidí je svět módy jen zbytečným pozlátkem běžného života, pro jiné se stal životním stylem.

Co se děje za oponou?

Málokdo si skutečně dokáže představit, co všechno se odehrává v okamžiku, kdy modelka zmizí za oponou. V místě, odkud modelky vycházejí, aby s okázalostí, módnímu světu vlastní, předvedly nejnovější kolekce uznávaných návrhářů. V zákulisí, kde se dlouho před samotnou přehlídkou schází ti, nad výsledky jejichž práce se spoustě lidem tají dech. Ti nejlepší návrháři, modelky, vizážisti a kadeřníci, díky kterým výsledný efekt na mole dosahuje dokonalosti a velkoleposti.

Jak to celé vzniklo?

Markův projekt vznikl spontánně v roce 2011, když šel jako módní fotograf pozdravit do zákulisí přátele a kolegy z módní branže. Z pár neplánovaných cvaknutí spouště se stal několikaletý projekt, kdy v roli tichého pozorovatele zachycoval hektickou atmosféru příprav.

Ze sedmi let rostoucího souboru vyextrahoval fotky ze zákulisí prestižních přehlídek Mercedes-Benz Prague Fashion Week a za podpory firmy Fotoškoda, kde Marek černobilé fotografie vytiskl, je představuje návštěvníkům Leica Gallery Prague.

Tento černobilý pohled nechce být skandální, ani přehrávat. Jen se tiše dívá, neruší a dokumentuje, s nenuceným přesahem umělecké výpovědi.

Marek Musil (1974)

Současný český vizuální umělec. Jako módní a reklamní fotograf si vytvořil velmi osobitý styl, který svou působivostí inspiroval mnohé reklamní agentury. Neúnavné hledání autenticky silného výrazu v profesionální práci ho přirozeně vedlo k umělecké fotografii.

Rebel s moravskou krví v těle a světonázorem renderovaný pobyty v celé Evropě, severní Africe, na Blízkém východě, v Izraeli, i v tolik milovaném New Yorku - vlastně celých Spojených státech. Dnes žije v Praze a fotí pro většinu předních módních a lifestylových magazínů i reklamních agentur tuzemské provenience. Přesto stále zůstává na zemi, rockerem s fantazií a sny, který si pomalu ale jistě naplňuje svoje touhy o autenticitě zachyceného momentu i jeho intenzitě.

Výběr z výstav

2012 - Prague Airport - autorská výstava Touch of Fashion

2014 - Brno Galerie Pekařská - autorská výstava Pod vodou

2014 - Košice Kunsthalle - autorská výstava Touch of Fashion

2016 - Nikon Gallery Prague - autorská výstava Dust and Light the Burning Man Collection

centrum fotoškoda

Velkoformátové fotografie pro výstavu v Leica Gallery Prague byly zpracovány ve spolupráci s Centrem FotoŠkoda           

Leica Prague Gallery

 

Marek Musil

Instagram

Facebook

Webové stránky

DJI Action 2 Power Combo 128G

Inovativní magnetický design, Skvělá interní paměť 128 GB (původní DJI Action 2 měla pouze 32 GB), Lehké, ale zároveň elegantní kovové tělo

6 990,-
HOYA filtr ND 64x PROND EX 67 mm

Perfektně se hodí pro focení snových krajinářských fotek (rozmazané vodopády, mořské pobřeží, mraky), ND 64x - snížení procházejícího světla o 6 EV, Technologie ACCU-ND pro zachování konzistentních barev

1 500,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal bílý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...