Fototipy

Jak se připravit na jarní focení?

Jak se připravit na jarní focení?
11. 4. 2017 | 6 minut čtení

Vzduch je každým dnem voňavější, noci se zkracují a každé ráno se vstává s lehčím srdcem. Zatímco roztávají poslední zbytky zimy, jaro se už natahuje do všech koutů našich krajin. A nás fotografy už začíná svrbět prst na spoušti. Světla přibývá, příroda se vybarvuje, modelkám ani modelům už není venku taková zima a začínají se konat venkovní sportovní akce. Od reportéra až po krajináře – každý si přijde na své! Stejně jako každé období má ale i jaro svá specifika, kterým se vyplatí věnovat pozornost a přizpůsobit jim své vybavení a postupy. Pojďme si povědět pár tipů, které se mohou na jaře každému fotografovi hodit.

Do čeho se sbalit?

Jaký objektiv si na focení vzít už určitě víte, ale v čem výbavu na lokaci přinést? Pokud vyrážíte do přírody na delší procházku prosluněným dnem, je dobré nechat fotobrašnu doma. I lehká výbava se v ní lehce pronese a to nemluvíme o dalších nezbytnostech, které s sebou chce fotograf na výletě mít. Je vhodnější pořídit si pohodlný batoh, do kterého si můžete přibalit jídlo, pití a oblečení na celý den. Batohů je na výběr nespočet a ne všechny jsou na procházku vhodné. Některé slouží jako bytelné přepravní kufry na úkor pohodlí a pohodlnosti přístupu k technice. Nejlepší batohy pro fotografy–krajináře jsou vyrobené z lehkých materiálů, mají dobře větraná záda a nechybí jim polstrování pro techniku.

Například outdoorový batoh LOWEPRO Flipside Trek 350 AW neváží ani jeden zbytečný gram navíc, dokonale chrání fotoaparát a dobře poslouží i jako běžné cestovní zavazadlo.

Jak se vybavit na focení krajiny a makra?

  • Můžete se vypravit za působivými záběry krajiny, nebo se podívat makro objektivem na miniaturní svět pod nohama. V obou případech se sice bez stativu obejdete, ale mnohem více hezkých fotek a snazší práci si užijete s ním. Umožní vám přesnější nastavení záběru a hlavně pečlivější práci s kompozicí. A čím více snahy vložíte do samotného focení, tím méně jí budete potřebovat u postprodukce. Nejpohodlnější je vzít s sebou lehké pevné nohy z karbonu, které se tak nepronesou jako masivnější hliníkoví kolegové. Kvalitou provedení je optimální například karbonový stativ Vanguard s kulovou hlavou.
  • Výběr hlavy je pak orientován spíše na přesnost, neboť se jedná v obou případech o technické žánry. Nejpohodlněji se vám bude pracovat s tříosou hlavou, je mnohem preciznější než kulová. A vůbec nejlepší a nejpřesnější je hlava převodová. Vřele doporučujeme zastavit se u nás na prodejně a vyzkoušet ten rozdíl na vlastní kůži!
  • Při focení makra je vhodné doplnit sestavu pro přesné doladění vzdálenosti od objektu o makroposun např. KIWI makrosáňky. Hýbat celým zařízením včetně stativu o potřebné milimetry bývá k zlosti. Na nerovném terénu obzvlášť. Toto jednoduché zařízení umožní pohnout v daném směru pouze s fotoaparátem a to nezávisle na stativu.
     

A co filtry?

Na filtr by se určitě nemělo zapomenout. Ochranný UV filtr už máte, že ano?

  • Při focení přírody je dobré pracovat s polarizačním filtrem, který vám umožní redukovat nežádoucí odlesky a snížit tak kontrast snímku. Případně vám pomůže v boji s (ne)průhledností vodní hladiny a je do určité míry použitelný ke ztmavení oblohy.
  • Nejen pro krajinářskou fotografii se pak hodí filtry přechodové. S jejich pomocí můžete ztmavit část záběru a srovnat tak expoziční rozdíl mezi samotnou krajinou a oblohou. Ještě zábavnější je využívat barevné přechodové filtry a dodat tak fotografiím náladu dle vašich představ. Vzhledem k tomu, jak málo s nimi fotografové pracují, jedná se o velmi jednoduchý způsob, jak odlišit svou tvorbu od ostatních.

Už mám všechno?

A co když bude pršet ?? Takový jarní deštík dovede potrápit foťáček. Nezapomeňte na ochranu vašeho fotoaparátuJe dobré pojistit se, že zábava z focení nebude něčím nečekaným (a nepříjemným) přerušena. Kdysi se člověk neobešel bez "kápézetky" a náhradních filmů, v dnešní době zase bez elektrické energie. Kromě foťáku míváme v batohu ještě telefon, tablet nebo třeba hudební přehrávač. Každé takové zařízení je závislé na bateriích. Naštěstí dnes už nemusí být jejich vybití žádný problém. Během dne je dost světla na to, abyste všechna tato zařízení pohodlně dobili ze solární nabíječky zavěšené na batohu. Obzvlášť na delších výletech je to velmi pohodlný způsob, jak si zajistit funkční fotoaparát, navigaci a svítilnu bez potřeby nošení zbytečné zátěže v podobě náhradních akumulátorů.

Toto není samozřejmě ani zdaleka vše, co lze k jarnímu focení doporučit. Můžete se tak těšit na další články s praktickými radami, tipy a triky! Samozřejmě vám rádi pomůžeme i na naší kamenné prodejně. Neváhejte se zastavit, nebo se na nás obrátit pro další radu!  Bez jaké výbavy se na jaře neobejdete vy? Podělte se s námi třeba na Facebooku.

Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Jak se připravit na jarní focení?

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...