Tipy na jarní fotovýlet
19. 4. 2017 | 7 minut čtení

Prestože se zima snaží nás ještě trochu potrápit, bez nejmenší pochybnosti se denní doba každým dnem prodlužuje a ovzduší je stále nabitější a nabitější. Jestli jste s jarem oprášili foťák a těšíte se, až jej vezmete na vycházku, mohlo by se vám hodit pár tipů, čím si fotografování zpestřit nebo zpříjemnit. Nakonec, komu by se pár takových rad nehodilo. Pojďme se podívat, co všechno můžete na jaře fotografovat a hlavně s čím fotografovat – možná, že vaše snímky dopadnou ještě lépe než minulý rok!

Výlet do krajiny

Pokud se vypravujete za fotografováním do krajiny, což je za krásného jarního slunce nasnadě, bude se vám určitě hodit stativ a přechodové filtry. Vzhledem k zamýšlenému záběru je dobré myslet i na použitou optiku. Pokud fotíte záběr, do kterého chcete zahrnout i popředí, je nejvhodnější použít širokoúhlý objektiv. Při fotografování údolí z vyvýšeného místa je naopak lepší teleobjektiv, kterým můžete do záběru umístit pouze omezené množství motivů a fotografie není ve výsledku těžko čitelná.

Je dobré umět rozpoznat denní dobu vhodnou pro fotografování. Samozřejmě, že je nejlepší pravidla porušovat, ale pokud byste je náhodou chtěli dodržet, doporučujeme vyrážet fotit v tzv. zlatou hodinu po východu a před západem slunce. Kdy ona "zlatá doba" pro focení nastane můžete zjistit třeba tadyCelé kouzlo spočívá v tom, že slunce je nízko nad obzorem a jeho záře má výrazně teplejší až zlatavou barvu. Hlavně ráno lze v údolích zachytit valící se mlhu, nebo se jen soustředit na dlouhé stíny od nízkého slunce. Jedná se o velmi fotogenické motivy!

Makro-výlet za hmyzem a rostlinami

Další oblíbenou jarní kratochvílí je makrofotografie. V době, kdy se příroda probouzí a každý pupen se začíná vybarvovat, je dobré vyrazit si s makroobjektivem a dobrým stativem do přírody. Obecně je lepší používat delší ohniska, pokud chceme objekt odpíchnout od pozadí, a širší ohniska chceme-li záběr proostřit celý a zapojit fotografovaný předmět do širšího kontextu. Obzvlášť kombinace close-up předsádek se širokoúhlým objektivem produkuje nadmíru působivé snímky. I se základním objektivem pořídíte vynikající makrofotografie s použitím mezikroužků.

Portrét na výletě

Mnozí z vás berou na procházku rodinu, přátele a známé. Nebo budete fotografovat novou módní kolekci. Jemné jarní světlo se pro portrétování hodí skvěle, ale samozřejmě je lepší jej lehce poupravit. Při každém focení za slunečného dne se sluší poupravit kontrast! Ostré stíny pod obočím nebo bradou nejsou při portrétování v žádném případě žádoucí. Existuje nespočet technik, jak takovému jevu předejít. Nejjednodušší způsoby jsou hned dva: 

  • Výplňový blesk. Stačí fotografovat s nastavením pro optimální expozici pozadí a zábleskovou expozici nastavit na ideální nasvícení fotografovaného. Posunem těchto nastavení proti sobě se pak dá docílit velmi zajímavých efektů například hojně využívaného ztmavení pozadí i za plného denního světla. Pokud byste si nevěděli rady s konkrétním nastavením, podrobný popis pro vás chystáme v jednom z následujících článků o blesku v exteriéru.
  • Odrazná deska – méně nákladnou a také velmi účinnou technikou je pak použití odrazné desky, nebo rozptylky. Odrazná deska slouží k přesměrování slunečního světla na žádoucí místo v záběru. Výběr velikosti odrazky je snadný. Jednoduše pořiďte tak velkou desku, jak velká je plocha, kterou potřebujete osvítit. Většina kombinovaných desek obsahuje také rozptylku, což je na portrét a fashion v exteriéru snad nejužitečnější nástroj. Zatímco klasická odrazka může výrazně oslňovat, pod rozptylnou plochou se bude model cítit výrazně příjemněji – nebude tak mhouřit oči. Přitom budou stíny měkkčí a expoziční rozdíl se oproti pozadí výrazně nezvýší. Kompletní nabídku odrazných desek naleznete zde.
     

Výlet ve znamení sportu

V neposlední řadě se na jaře vyráží za sportem. Ať už jde o golfový turnaj nebo triatlon, vždy půjde o fotogenickou událost! Přístupů ke sportovním žánrům je mnoho. Konzervativně se zachycují dlouhými objektivy z dálky, mnoho fotografů je ale rádo ve středu dění se širokáčem. Navíc můžete použít mnoho zajímavých technik, kterými lze vaše fotografie ozvláštnit.

Jednou z těch, pro kterou vám bohatě stačí běžná výbava je tzv. panning. Pokud vás někdo učil, že fotografie musí být ostrá, u panningu na to budete muset částečně zapomenout. Jedná se o techniku vhodnou hlavně pro pohybující se objekty. Ve výsledku dojde k rozmazání pozadí oproti fotografovanému objektu. Jedná se o použití tak dlouhého času závěrky, aby fotografovaný objekt ještě zůstal ostrý, ale pozadí bylo pohybem rozmazané. Docílit jej lze velmi jednoduše a hodí se třeba pro fotografování automobilových závodů. Lze jej však použít i pro cokoliv jiného, fantazii se skutečně meze nekladou.


  1. Zvolte si objekt, který se pohybuje "podél" – ne přímo proti vám.
  2. Natrénujte si plynulé sledování objektu v hledáčku společně se zaostřením na něj.
  3. V režimu priority času postupně prodlužujte expoziční čas a naučte se stisknout spoušť ve chvíli, kdy fotografovaný objekt prosviští kolem vás.
  4. Hlavně nezapomeňte fotoaparátem pohybovat ve stejném směru a stejně rychle, i když je závěrka otevřená a hledáček zatemněný.
  5. S prodlužujícím se časem bude výsledný efekt výraznější. Neexistuje obecná poučka, vše závisí na rychlosti fotografovaného, délce ohniska a vzdálenosti fotografa. Optimální tedy je vyzkoušet si panning se svou sestavou na konkrétní situaci a pro příští podobné focení už jen vyvolat stejné nastavení.

Abychom se nerozepsali příliš do široka, další fotografické tipy vám přineseme v následujících článcích! Podělte se s námi třeba na Facebooku, jaké fotografické triky a techniky na jaře nejvíce používáte vy.

 

Nejrychlejší fotokniha

automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, ručně vázaná lay-flat vazba pro otevření bez záhybů, obálka s vaší fotografií

270,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

Tipy na jarní fotovýlet

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...