Výstavy

Provokatéři české fotografie - tři generace fotografů aktu

Termín: 14. 6. - 8. 8. 2017| Místo: Czech Photo Centre
Provokatéři české fotografie - tři generace fotografů aktu
5. 7. 2017 | 3 minuty čtení

Česká fotografie aktu prošla od dob Františka Drtikola významnou proměnou - neukazuje pouze ladné křivky modelované světlem, reprezentuje také životní pocity a sofistikovaná myšlenková sdělení. Ilustruje změny atmosféry doby a je reakcí na realitu života plnou silných lidských emocí. Tři silné osobnosti fotografie aktu, Tasar Kuščynskyj, Jan Saudek a Antonín Tesař, nyní vystavují svá díla společně v Czech Photo Centru. K vidění budou od 14. června do 8. srpna 2017.

Provokatéři české fotografie


 

Taras Kuščynskyj (1932 - 1983)
Taras Kuščynskyj dokázal mistrně propojit ženskou krásu a erotiku s psychologickým portrétem ženy. Jeho akty jako součást volné přírody působily v letech komunistické totality jako zjevení. Bořily vžité kánony a klasickému žánru dávaly novou tvář. A samozřejmě dráždily. Byly symbolem lidské svobody. Jejich silné působení, zejména na mladou generaci, je vzdor oficiální nechuti dovedlo i do tvorby užité - časopiseckých ilustrací, plakátů, kalendářů, gramofonových přebalů.


Jan Saudek (*1935)
Jan Saudek, nejkontroverznější osobnost české fotografie, se dokonce dlouhá léta nemohl oficiálně živit jako umělec. Svou tvorbou provokoval nejen moc politickou, ale i představitele uměleckého svazu a samotné fotografy. Geniální tvůrce „divadla života“ byl u nás prvním, kdo předjímal nástup inscenované fotografie. Ostatně on sám si dodnes nemůže být jist, zda svůj vlastní život formoval podle snů, které inscenoval a fotografoval, anebo zda jsou jeho fotografie odrazem či dokonce způsobem života, který žije. Jeho dílo jako celek je vzrušující i šokující drama o údělu člověka, od narození až po umírání. Lidská komedie i tragédie, kde vášně hrají klíčovou roli.
http://www.saudek.com/cz/jan/uvod.html

Antonín Tesař (*1963)
Antonín Tesař, hluboce poznamenán vlastním životním údělem a silnou citovou zranitelností, putuje svými inscenacemi bizarních výjevů do sfér rozpolcenosti, hybridnosti až perverze dnešního světa. Koketuje s dekadentními představami o lásce a smrti. Pohrává si s estetikou hnusu. Dotýká se podvědomých podob úzkostí a šílenství, odkazuje k popkultuře s její demonstrativní devalvací tradiční etiky i estetiky, k masové adoraci sexu. Budí pochopení, ale i znechucení.
http://www.antonintesar.com/

Kompletní informace k výstavě naleznete na stránkách Czech Photo Centra.

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...