Fotogalerie (6)

Kdybych v začátcích víc investoval do vzdělání, naučím se to mnohem rychleji a snáz

Kdybych v začátcích víc investoval do vzdělání, naučím se to mnohem rychleji a snáz Zobrazit fotografie v galerii (6)

Pokud si u nás zakoupíte fotoaparát, v rámci servisní knížky od nás zdarma získáte možnost návštěvy fotografického kurzu Základy ovládání zrcadlovky či Základy ovládání systémového kompaktu. Tyto vzdělávací kurzy vede náš dlouholetý lektor Jakub Valdivia. Díky nim dostanete ideální základ, na kterém lze dobře a snadno fotograficky stavět.

Jakub Valdivia - fotograf a součást lektorské základny

  • Jakube, od kdy se věnuješ fotografii a co je tvým hlavním zaměřením?

Často mi lidé tuto otázku pokládají a pokaždé marně přemýšlím, který okamžik byl ten zásadní, od kterého by se dalo počítat, že jsem se začal věnovat fotografii. Pokud to vezmeme od bodu, kdy jsem si pořídil svoji první zrcadlovku a začal se tomu více věnovat, tak to bude kolem osmi let. Aktuálně je mým hlavním zaměřením předávat zkušenosti, které jsem za tu dobu získal, ostatním.

  • Jak ses vlastně dostal k lektorování?

Zcela jednoduše, měl jsem štěstí a v době, kdy Centrum Fotoškoda začalo rozšiřovat své portfolio nabízených fotokurzů, jsem byl osloven, jestli nechci vést vybrané kurzy. Nabídky jako tahle se prostě neodmítají, a tak jsem začal.

  • Co tě na tom baví?

Nejdůležitější je, aby to bavilo účastníka kurzu a splnilo to jeho veškerá očekávání. Zpětná vazba je většinou okamžitá, čehož si vážím. Podle toho, co účastníky zajímá nejvíc, mohu v budoucnu zapracovat na obsahu tak, aby byli maximálně spokojeni. Také mám velmi dobrý pocit z toho, že se lidé vrací, navštěvují kurzy ostatních lektorů a poznávají, že u nás v Centru Fotoškoda nemusí jen nakoupit fotoaparát, ale že zde jsou lidé, kteří jim poradí a vysvětlí jim vše, co potřebuji, ať už se to týká výběru techniky či tisku fotografií.

  • Proč si myslíš, že jsou pro lidi tyto základní kurzy důležité, co mohou dát začínajícímu fotografovi?

Ušetří mu hodně času, což je komodita, kterou nám už nikdo nikdy nevrátí. Čtení manuálu či samostudium určitě do jisté míry pomůže, sám jsem tuto cestu absolvoval, ale nestačilo mi to. Díky tomu dnes vím, že kdybych ve svých začátcích více investoval do svého vzdělávání, tak se to naučím podstatně rychleji a snáz.

  • Je rozdíl ve skupinovém a individuálním kurzu znatelný?

Ve skupinovém kurzu se musíme držet určité osnovy a občas se stane, že i přes doporučenou úroveň znalostí se ve skupině najde někdo, kdo by potřeboval spíše individuální přístup. Čas utíká velmi rychle, lidem se musí předat komplexní teoretické znalosti a následně je převádět do praxe. Rozumím plně tomu, že ne všem zájemcům o kurzy to může vyhovovat. Najde-li se člověk, který má například velmi specifické požadavky, nebo mu z nejrůznějších důvodů (stud apod.) vyhovuje, aby se lektor věnoval pouze jemu, může využít služby individuálního kurzu s některými z našich lektorů. 

  • Dá se podle tebe fotografie vůbec „naučit“?

Jasně, že dá! Alespoň po té technické stránce. Když se vše dobře a jednoduše vysvětlí, začne to do sebe zapadat a dávat smysl. Navíc v době digitální fotografie je možné pořizovat ohromné množství snímků a tak i jednoduše cvičit, v tomto případě fotografování. Talent vložit do fotografie tu pravou jiskru po obsahové stránce a předat prostřednictvím ní to, co chtěl autor říci, už je věc individuální.

  • U nás jsi lektorem i několika dalších kurzů: Produktová fotografie, Fotografujeme jídlo a Jak na externí blesky. Komu je vůbec kurz „blejskání“ určen?

Kurz “Jak na externí blesky” je určen každému, kdo o externím blesku teprve uvažuje nebo už blesk vlastní a neví si s jeho používáním a nastavením rady. Na kurzu si podrobně vysvětlujeme vše od nejzákladnějších funkcí a nastavení až po pokročilé funkce, jako je stroboskopický záblesk nebo dálkové odpalování blesků.

  • Fotografie jídla kdysi zaplavily Instagram a ta vlna v zásadě nepolevuje, jaké jsou současné trendy ve focení jídla?

Jedna z prvních věcí, které řešíme na kurzu, je styl fotografií a světlo, které je pro jídlo zásadní. Jako fotografové nejčastěji řešíme a využíváme dvě varianty. První scéna je navození domácí atmosféry a využití rustikálních materiálů za pomoci denního světla. Druhá scéna se vyznačuje maximální čistotou a jednoduchostí a je nasvícená umělým světlem. Oba styly jsou aktuální a fotografy hojně využívané. Mohou se libovolně prolínat.

  • Když se řekne produktovka, lidé si obvykle vybaví bílé pozadí a složité svícení, dá se to dělat i jinak? Jednoduše, rychle, snadno, fresh?

Často na kurzu produktové fotografie vyvracím mylný dojem, že se jedná o složité svícení a technické postupy. Chce to vidět na vlastní oči, jakým způsobem se se světlem dá pracovat. Ušetří to spoustu času, kdy doma nemusíte bádat nad typem a počtem světel a tím, jak je rozmístit. 
Barva pozadí nehraje zas tak velkou roli. Důležitý je záměr. Po kurzu produktové fotografie si fotograf dokáže poradit v jakékoliv situaci, má jasno, jakou techniku k tomu bude potřebovat a jak docílí požadovaného výsledku.


S Jakubem se v Centru FotoŠkoda můžete setkat na kurzech Základy ovládání zrcadlovky, Základy ovládání systémového kompaktu, Produktová fotografie a Jak na externí blesky! Působí rovněž jako lektor individuálních kurzů.
 

Autor rozhovoru: Romana Marie Jokelová

 

Galerie

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!

Podobné články

S Terezou Linhartovou o focení a byznysu - část druhá
S Terezou Linhartovou o focení a byznysu - část druhá

16. 8. - Ve druhé části rozhovoru se dozvíte, co je podle Terezy základem dobrého byznysu a spokojenosti klienta, odkud čerpá...

Focení žen je tím nejtěžším, ale zároveň i nejkrásnějším tématem
Focení žen je tím nejtěžším, ale zároveň i nejkrásnějším...

11. 8. - Kateřina Janišová je fotografkou oplývající velikým osobním kouzlem, které dokonale nadchne každého, s kým...

Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • poukázka na fotoslužby

Kompletní informace »

Čekejte prosím...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace