26. 7. 2017 | 6 minut čtení

Abyste se po nákupu nového fotoaparátu naučili svůj přístroj bez problémů používat, můžete navštívit naše kurzy Základy ovládání zrcadlovky či Základy ovládání systémového kompaktu. Vede je mimo jiné náš dlouholetý lektor Vojtěch Kubec, který vám i na kurzech věnovaných třeba zrcadlovkám Nikon či bezzrcadlovkám pomůže vašemu fotoaparátu porozumět. Díky Vojtovi se pro vás ovládání vašeho přístroje stane samozřejmostí a budete se moci soustředit pouze na fotografovaný objekt.

Vojtěch Kubec - fotograf a lektor Centra FotoŠkoda

  • Vojto, od kdy se věnuješ  fotografii a co je tvým hlavním zaměřením?

S fotografií se setkávám od útlého mládí, kdy mě můj otec - architekt, výtvarník a amatérský fotograf, naučil základům focení. V jedenácti letech jsem pak dostal první zrcadlovku, Practiku, s jedním základním objektivem, s tím jsem dokumentoval školy v přírodě. Později, na vysoké škole, kdy jsem si z brigád našetřil a koupil Nikon D80, jsem začal aktivně fotit, hlavně reportáž z koncertů a příležitostně krajinky.

  • Jak ses vlastně dostal k lektorování?

Zhruba ve stejné době, kdy jsem si vybíral první DSLR, jsem vyhledával brigády z prostředí fotografie. Záhy jsem začal spolupracovat jako promotér firmy Nikon a postupem času jsem začal pomáhat na kurzech a pak sám vést kurzy o tom, jak pracovat s digitálním fotoaparátem.

  • Proč si myslíš, že jsou pro lidi základní a navazující kurzy ovládání fotoaparátu důležité, co mohou dát začínajícímu fotografovi?

Jako všude v životě a profesi, pokud chceme v něčem něco dokázat, je potřeba mít potřebné a hlavně správně pochopené základy, pouze na těch se dá stavět. V těchto kurzech jde především o pochopení, jak fotoaparát funguje, co od něho můžeme očekávat a naopak co musíme udělat sami a co stroj, kterým fotoaparát bezpochyby je, za nás prostě udělat nemůže, protože nám zatím neumí číst myšlenky. 

  • V čem spočívají výhody individuálních kurzů, na které se k tobě může náš zákazník přihlásit?

Myslím si, že individuální kurzy obecně jsou důležitým stupněm v celém našem systému kurzů, který Centrum FotoŠkoda nabízí. Někdy je pro jednotlivce, který je tzv. na začátku cesty, těžké pochytit všechny informace na hromadných kurzech, kde i v max. počtu deseti lidí prostě nelze zodpovědět všechny otázky, zvláště na základní úrovni. Osvědčilo se nám provozování individuálních kurzů. Stačí pak hodinka či dvě s lektorem v kavárně nebo ve speciální učebně, kde je klid. Dají se probrat specifické problémy a budoucího fotografa tak lze lépe popostrčit správným směrem - ať už doporučeným vybavením, navazujícím kurzem, či vhodnou literaturou.

  • Dá se podle tebe fotografie vůbec „naučit“?

Samozřejmě, že se dá naučit, jak správně pracovat s fotoaparátem jako takovým, jak odčítat hodnoty v hledáčku a kdy zmáčknout spoušť. To, co považuji za stěžejní ve fotografické tvorbě jako takové, to znamená nějaký autorský rukopis, je však běh na dlouhou trať. Člověk se fotografem nenarodí, podobně jako se nikdo nerodí muzikantem. Postupně se jím ale stává. Léta dřiny nad hmatníkem baskytary jsou dobrým srovnáním, kdy jsem sám podobnou cestu našel právě v muzice a kapele. Výhoda fotografie je, že dnešní svět je založen převážně na vizuální komunikaci, a to je doslova stavebním kamenem fotografie. Pokud celý svět mluví jedním jazykem - obrazem, je pro nás mnohem snazší, než kdykoliv dříve, něco fotografií sdělit.

  • U nás jsi lektorem i kurzu Street fotografie, čím si tě získal tento žánr?

Street fotografie je bohatý žánr, kde se dá krásně ukázat, jak se dá bez velkých příprav, modelek, ateliérů a drahé fototechniky udělat působivá a aktuální fotka.

  • Co všechno se na tomto kurzu mohou návštěvníci dozvědět?

Kurz je určený pro mírně pokročilé či začátečníky, kteří zvládají základy ovládání času, clony a citlivosti a režimy ostření (což je obsahem krátkého kurzu Základy ovládání DSLR a CSC). První část je teoretická, říkáme si o základních stylech street fotografie, základy kompozičních pravidel s příklady a ukázky fotek známých českých i světových fotografů. Druhá část probíhá venku, takřka za každého počasí, fotíme na ulici a zkoušíme různé techniky focení. V závěru přijde malé překvapení v podobě performera, který se postará o světelnou show a účastníci si tak odnesou jistou dávku pěkných fotek.

  • Jaký by podle tebe měl být fotograf, který se chce věnovat street fotu?

Vždy připravený, měl by mít otevřenou mysl, dokonale zvládnutý fotoaparát (jedno jaký), aby věděl, co dělá a čeho chce na fotce docílit. Dobré je mít i vizi, na tu se často ani nedostane, ale lepší než jen bloudit po ulicích.


S Vojtou se můžete setkat na kurzech Základy ovládání zrcadlovky, Základy ovládání systémového kompaktu, Začínáme fotit bezzrcadlovkou, Začínáme fotit zrcadlovkou Nikon, Pokročilé ovládání zrcadlovky Nikon a Street photo. Věnuje se rovněž individuálním kurzům a konzultacím.

Autorka rozhovoru: Romana Marie Jokelová

LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-
SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-

Související články

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...