16. 9. 2017 | 2 minuty čtení

Veřejnost už zná vítěze letošního ročníku prestižní ceny Leica Oskar Barnack Award (LOBA) a s jejich vítěznými snímky se můžete seznámit i vy. Výstava obou vítězů a dalších 10 finalistů se koná v prostorách Neue Schule für Fotografie v Berlíně, takže až budete plánovat výlet do Berlína, přidejte si do to-do listu další položku!

Vítězové pocházejí z Norska a Ukrajiny

Letošním tématem soutěže jsou lidé a jejich vztah s okolím. O vítězích rozhodovala porota, které předsedala Karin Rehn-Kaufmannová, ředitelka 16 Leica Galerií po celém světě, a kde zasedali také Michelle Dunn Marsh (kurátorka mnoha výstav a knih), Christian Pohlert (vedoucí fotografického oddělení redakce novin Frankfurter Allgemeine Zeitung), Douglas So (ředitel F11 Foto Museum) a Scarlett Coten (fotografka na volné noze). Celkem se do letošního ročníku přihlásilo na 2700 fotografů ze 104 zemí světa. Z této tvrdé konkurence porota vybrala 12 finalistů, jejichž fotosérie si můžete od 14. 9. do 15. 10 2017 prohlédnout v prostorách Neue Schule für Fotografie v Berlíně.

Vernisáž výstavy a zároveň udělení cen proběhlo 13. 9. Vítězem Leica Oskar Barnack Award 2017 je Nor Terje Abursdal s fotosérií "Slash & Burn", která reflektuje život finské národnostní menšiny v Norsku. Cenu Leica Oskar Barnack Award Newcomer 2017 obdržel ukrajinský fotograf Sergej Melničenko za svou sérii "Behind the Scenes", která ukazuje odvrácenou stranu čínského šoubyznysu, konkrétně tanečnic z jednoho čínského klubu.

Ochutnávku v podobě zmenšených fotografií si můžete prohlédnout v LFI Magazine, který je vám k dispozici v našem Leica Boutique.

O soutěži Leica Oscar Barnack Award

Soutěž probíhá pravidelně již od roku 1979 a od roku 2008 v její porotě zasedá letošní předsedkyně Karin Rehn-Kaufmannová. Celá soutěž byla založená na počest Oskara Barnacka, vynálezce prvního kinofilmového fotoaparátu UR-Leica, předchůdce dnešních fotoaparátů, který vytvořil v roce 1914. 

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-
TTARTISAN adaptér objektivu Leica M na tělo Hasselblad X

Kovová redukce, Pro objektiv Leica M, Pro těla fotoaparátů s bajonetem Hasselblad X

1 590,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...