Fototipy

Pět životem a praxí odzkoušených tipů pro zajímavější fotky

Pět životem a praxí odzkoušených tipů pro zajímavější fotky
27. 9. 2017 | 3 minuty čtení

Zdá se, že být originální je dnes prakticky nemožné. Internet je přesycený všelijakými fotografiemi. Krásnými, zajímavými, netypickými, obyčejnými, nepovedenými, tmavými, světlými… Není však nutné skládat foťáky do brašen a svou cestu za zajímavou fotkou končit dřív, než na ni člověk pořádně vyrazí.

Jak vytvořit fotky, které zaujmou?

Existuje několik způsobů, jak zajistit, aby se vaše fotky neztratily v záplavě ostatních. Aby na internetu či ve světě sociálních sítí žily o něco delší dobu než ostatní. Aby se o nich mluvilo.

Věřte svému úhlu pohledu

Začít byste měli ještě ve chvíli, než se vůbec pustíte do focení. Mohlo by se sice zdát, že byla všechna témata již zachycena a zpracována, ale není tomu doslova tak. Když si uděláte opravdu podrobnou rešerši, zjistíte, že se na jedno téma každý fotograf díval trochu jinou optikou, a tak se vám vždy nabízí možnost, pojmout dané téma z jiného úhlu pohledu. Nově, či autenticky. 

Experimentujte

Pokud jste si prošli základy fotografie, jste si jistí v kramflecích, znáte "fotografická pravidla", jako je kompozice, zlatý řez atd., zkrátka umíte fotku ovládnout technicky, pak si můžete dovolit experimentovat právě s těmito fotografickými základy. Říká se „nefoť na střed“, ale co když se právě tohle stane charakteristikou vašich fotek? Co když v tom budete opravdovými mistry?

Inspirujte se

Sledujte uznávané fotografy, jejich přístupy k fotografii a vývoj. Choďte na výstavy, studujte fotografické knihy. Učte se od těch nejlepších, ale nikdy je nekopírujte, vždy buďte sami sebou.

Udělejte si čas

Abyste se ve fotografii posouvali neustále dopředu, je potřeba na ni mít dostatek času. Fotografie totiž není jen o momentu, kdy mačkáte spoušť. Je o již zmíněné přípravě, kvalitním postprocesu a také o práci na svých propagačních kanálech. 

Jen tak mimochodem, dobrou fotku dělá schopnost ji dobře vybrat a perfektně zpracovat. Ale co s hotovou fotkou? Její cesta by přece neměla končit tím, že zůstane schovaná v nějaké složce ve vašem počítači.

Prezentujte se

A naše poslední rada? Toužíte-li být vidět, pak dělejte maximum pro to, abyste byli objeveni. Nebojte se oslovit toho, s kým chcete spolupracovat. Nezáleží na tom, zda je to modelka, značka či nějaké médium. Prodejte se. Buďte upřímní, otevření a pokorní a ono to půjde.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Pět životem a praxí odzkoušených tipů pro zajímavější fotky

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...