16. 10. 2017 | 9 minut čtení

Podobných exkurzí k výrobcům fotografické techniky jsem absolvoval už několik a vždycky to pro mě bylo velkým přínosem. Nejinak tomu bylo teď, když jsem měl možnost nahlédnout pod pokličku německému Novoflexu. Odjížděl jsem bohatší o poznání, že na světě ještě existují místa, kde své práci dokonale rozumí a dělají ji neuvěřitelně poctivě.

Co to je Novoflex?

Značku Novoflex asi budou znát především ti, kteří to s focením myslí opravdu vážně a je jedno, jestli se jedná o profíky, nebo fotografické nadšence.

Jiní si možná vzpomenou, že to je ta firma, co vyrábí stativy, stativové hlavy, makroposuvy a makroměchy, panoramatické hlavy a nebo také adaptéry pro nejrůznější objektivy. A možná také dodají, že je to sice všechno hezké, ale u konkrenčních značek pořídí levněji.

Ano, je to tak, levněji možná ano, ale rozhodně ne ve srovnatelné kvalitě. A za kvalitu se přece platí v každém oboru. Novoflex je výrobcem fotografického příslušenství té nejvyšší kvality. Ne nadarmo je celý název firmy NOVOFLEX Präzisionstechnik GmbH, tedy precizní technika Novoflex.

Novoflex se od ostatních známých výrobců liší především naprosto dokonalým zpracováním s vysokou přesností, velmi důmyslně promyšleným systémem a v neposlední řadě také malosériovou výrobou, díky které jsou schopni udržet tu nejvyšší kvalitu.

Exkurze výrobou

Úderem desáté - a to úplně přesně, jak je v Německu zvykem - se otevřely vstupní dveře do budovy Novoflexu. Uvítal nás obchodní ředitel Martin Grahl, který nás provedl celou výrobou a následně nám předvedl všechny důležité produkty Novoflex.

Podle Martinových informací společnost zaměstnává celkem cca 40 lidí, je to tedy skutečně malá rodinná firma, kde se všichni znají. Nejdříve jsme si prohlédli dílnu s několika CNC stroji, na kterých probíhá výroba všech součástek především z hliníku a mosazi. Viděli jsme hliníkovou a mosaznou kulatinu, která se nejdříve vyfrézuje na potřebné profily. Z těch se nařežou kratší kusy a pak se dále opracovávají na CNC strojích. Odpad vzniklý při seřizování strojů hromadí ve velké kovové bedně a následně jej roztaví a použijí znovu.

Díly, které nevyžadují další přesné zpracování (leštění a podobně) jsou ve dvou “mlýnech” zbaveny všech ostrých hran a dále putují na povrchovou úpravu. I když si tento proces v Novoflexu nezajišťují pro vysokou nákladnost sami, věnují mu maximální péči. Především u adaptérů na objektivy kladou velký důraz na absolutní matnost černého povrchu, aby uvnitř nedocházelo k žádným reflexům, na rozdíl od levných asijských kopií.

Jednotlivé díly skladují v klasických dřevěných policích, odkud si je odebírají další pracovníci, kteří se starají o kompletaci. Nesmím zapomenout také na dva lasery, které do perfektně opracovaných povrchů vypálí všechny potřebné nápisy, stupnice a označení.

Samotná montáž probíhá ručně a je kladen opět maximální důraz na přesnost. Tu ještě kontroluje další pracovník, takže je v podstatě vyloučeno, že by se k zákazníkovi dostal jakkoliv vadný kus. Zrovna při naší návštěvě jsme u kontrolora zahlédli makroposuvy v černo zlatých barvách, což je pro “novoflexovskou” modro-šedou docela netypické. Martin nám vysvětlil, že Novoflex vyrábí i pro další fotografické značky, a my jsme zrovna viděli várku pro společnost ALPA, která produkuje fotografické přístroje, jaké v běžných obchodech pro jejich exkluzivnost a také cenu většinou nenajdete.

Exkurzi jsme zakončili v konstrukční kanceláři, kde se rodí všechny skvělé nápady a zhmotňují se nejdříve do výrobních výkresů a následně do prototypů, které procházejí testováním, ještě než se dostanou do výroby. Zde se k nám na chvíli připojil generální ředitel, hlavní konstruktér a zároveň jeden z majitelů pan Reinhard Hiesinger a ukázal nám výhody čtyřnohého stativu QuadroPod, který Novoflex prodává už několik let. Bylo velice zajímavé, setkat se přímo s člověkem, v jehož hlavě se zrodila většina dnes prodávaného systému Novoflex.

Workshop

Během celé exkurze mi docházelo, proč jsou výrobky od Novoflexu tak výjimečné, ale to nejlepší mělo přijít právě na workshopu. Tam mi to totiž všechno zapadlo do sebe a pochopil jsem, jak jednoduchý a při tom neuvěřitelně funkční je celý systém.

Dá se říci, že základním stavebním kamenem celého systému je makroposuv NOVOFLEX CASTEL Q - makrosáňky kompatibilní s upínacími destičkami Arca Swiss. To je totiž systém upnutí fotoaparátu k stativové hlavě, který používá velké množství výrobců, je tedy velice univerzální. Díky kompatibilitě Arca Swiss tak můžete spojit třeba dva makroposuvy napříč, což se u jiných výrobců prodává jako speciální příslušenství pro precizní makrofotografie.

K makroposuvu můžete přidat ještě tzv. L-bracket, tedy upínací destičku ve tvaru písmene L (například NOVOFLEX QPL Slim Vertikal - L upínací destička) a po nasazení na panoramatický podstavec NOVOFLEX PANORAMA 6/8 II - panoramatický podstavec máte kompletní panoramatickou hlavu. A takhle bych mohl pokračovat dál a dál, celý systém je totiž logicky poskládaný, takže když si koupíte jen jednu jehoo část, můžete jej libovolně rozšiřovat podle toho, kterým fotografickým směrem se vydáte.

To samé se dá říci i o stativech. K dispozici máte několik “základen”, ke kterým si můžete vybírat různé druhy noh podle jejich délky, průměru, materiálu, nebo počtu sekcí, ze kterých jsou složeny. Můžete si také pořídit prodlužovací díly, které snadno našroubujete mezi základnu a nohy. Variabilnější systém jsem ještě neviděl, s jednou základnou můžete mít hned několik stativů v jednom.

Samostatnou kapitolou jsou pak stativové hlavy. Je jich spousta druhů a velikostí, ale téměř všechny jsou kulové. Ty nejlevnější a nejmenší slouží například jako držáky externích blesků, nebo přídavných světel a dalšího příslušenství. Velice populární a cenově dostupné jsou hlavy typu BALL, pro snadnou údržbu se dají velice lehko rozebrat na pouhých pět dílů, které dáte zase lehce dohromady.

Populární jsou hlavy MagicBall, vyznačují se velice netypickým tvarem, ale naprosto perfektní funkčností. Vyšší modely umožňují i nastavení tuhosti pohybu, takže po povolení zajišťovacího šroubu nedojde k samovolnému sklopení přístroje s objektivem. Právě pohyb koule v lůžku je zde nádherně plynulý a lehký, ale při utažení se pozice hlavy stává naprosto pevnou.

Nejvyšší řada má označení ClassicBall a kromě zajišťovacího šroubu má také ještě nastavení tuhosti pohybu (prstencem kolem hlavy) a navíc ještě možnost panorámování. Všechny tři ovládací prvky jsou od sebe vizuálně jasně odděleny, takže si je nemůžete poplést, ani kdybyste chtěli. Samotná hliníková koule je navíc leštěná, takže pohyb je ještě daleko plynulejší, než u hlavy MagicBall. Lůžko u řady Classic Ball a MagicBall je vyrobeno ze speciálního plastu, který se používá jako umělá chrupavka v endoprotézách. Tedy maximální odolnost a zároveň maximální plynulost pohybu.

Na workshop za námi dorazil i syn majitele a zároveň druhý generální ředitel Michael Hiesinger, který nám ukázal prototyp motorického makroposuvu. Ten bude určen pro profesionální skládanou makrofotografii. Myslím, že vědecká pracoviště, muzea a nebo profesionální fotografové malých produktů (hodinek, šperků a podobně) se rozhodně mají na co těšit.

Když jsme s kolegou Kubou Vajasem (najdete ho v oddělení stativů, kde jinde…) nasedli do auta a vyrazili k domovu, dost dlouho jsme mlčeli. Až po několika desítkách kilometrů jsme se mohli bavit o zážitku, který bylo potřeba nejdříve pořádně zpracovat. Oba jsme byli nadšeni a opravdu moc rádi, že jsme Novoflex mohli navštívit. Přijďte si výrobky Novoflex prohlédnout k nám do prodejny a porovnejte je s konkurencí. Až si je vyzkoušíte, pravděpodobně pochopíte (jako my a mnozí vaši předchůdci), proč je Novoflex o tolik lepší, než ostatní na oko podobné výrobky. Je to prostě jiná liga.

A jestli si chcete Novoflex vyzkoušet a ještě k tomu slyšet podrobný a nadšený výklad, těším se na vás 8. listopadu, kdy v rámci FotoFestu můžete navštívit mou přednášku Novoflex - precizní příslušenství pro ty nejnáročnější.

 

Napsal a vyfotil Luděk Bouška

Fotoobraz pod akrylovým sklem

poskytuje živé a jasné barvy, vysoký lesk, prostorový efekt díky akrylátovému sklu

350,-
CANON EW-53B Sluneční clona pro RF-S 10-18mm

Sluneční clona pro širokoúhlý objektiv Canon, Určeno pro RF-S 10-18 mm f/4,5-6,3 IS STM, Blokuje rozptýlené světlo pronikající do objektivu

490,-

Související články

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Objevte kreativitu s Lensbaby Omni Reflections

Objevte kreativitu s Lensbaby Omni Reflections

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...