Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
27. 10. 2017 | 4 minuty čtení

Firma Panasonic patří k absolutní špičce výrobců fototechniky a elektronických zařízení. My jsme se podívali do jejich kuchyně, továrny Yamagata v Japonsku, která je jednou ze dvou výrobních míst přímo v domovině značky. Odtud výrobky proudí směrem k fotografům do celého světa. Pojďte s námi nakouknout pod pokličku!

Místo, kde vznikají technologie budoucnosti

Zajímalo vás někdy, jak se vyrábí objektivy, které na výbornou slouží svým majitelům celá léta? V továrně Yamagata ležící na sever od Tokia takové vyrábějí a továrna se pyšní i nejpokročilejšími technologiemi a automatizací, díky nimž jsou světovou špičkou nejen objektivy Panasonic, ale také objektivy značky Leica.

Celých pět dní od 16. do 21. října jsme mohli obdivovat precizní péči, kterou Panasonic svým výrobkům věnuje. To může dělat proto, že se veškerá výroba objektivů soustředí ve dvou továrnách přímo v Japonsku - celý proces tak mohou mít plně pod kontrolou a mít naprostou jistotu, že do světa putují pouze dokonalé kousky, které se stanou každodenními pomocníky fotografů. Další továrny se nacházejí ještě v Malajsii, kde se konstruují videokamery, a v Číně, odkud k cílovým zákazníkům směřují fotoaparáty Lumix.

Kromě objektivů značky Leica se tu rodí také plastové čočky pro projektory a moderní head-up displeje do aut. Plastové součásti se tu vyrábějí z 10 různých druhů plastu a jejich funkčnost a správnost konstrukce objektivu závisí na znalosti kombinací a správných poměrů při míšení. To inženýři firmy Panasonic dovedli k dokonalosti, proto se u těchto výrobků dočkáte vynikající optické kvality a "plasťáků" se vůbec nemusíte bát. Nezbytnou součástí výbavy fotografa jsou i paměťové karty, které ve zdejší továrně procházejí náročným zátěžovým testem - můžete si tak být jistí, že budou například skvěle fungovat a chránit vaše data i ve více, než stostupňovém rozmezí od -25 do +85 °C. 

Chloubou jsou ovšem asférické čočky. 25 let zdokonalování vedlo až k 0,3 mm tenkým čočkám, které si uchovávají své optické vlastnosti a zároveň umožňují zhotovovat menší objektivy. Vyrábějí se kombinací precizní ruční práce a automatizovaných technologií. Zruční dělníci ručně vyrábějí formy, které vydrží jenom určitý počet výrobních procesů - celkem se při výrobě spotřebuje na 400 takových forem za měsíc a objektivů pro fotoaparáty Panasonic se zkonstruuje okolo 1000 kusů měsíčně. Unikátní technologie nanotenkých membrán umožňuje tzv. "multicoating", několik navzájem se překrývajících vrstev, jež snižují světelné odrazy na minimum a potlačují tzv. "ghosting" a "flare" efekty. To vše probíhá v prostředí podléhajícím vysoké kontrole měření UA3P, díky níž lze eliminovat prachové částice i o velikosti 1/10000 mm, a pod přísným dohledem zkušených odborníků.

Better life, better world

Co Baťa pro Čechy, to Panasonic pro Japonce. Zakladatel firmy Kōnosuke Matsushita byl dokonce natolik významnou osobou, že v Ósace můžete navštívit muzeum a pomník vybudované na jeho počest. A když už budete v Ósace, nezapomeňte na Panasonic centrum, kde se můžete inspirovat při zařizování bydlení - najdete tu vzorové interiéry se všemi produkty, které firma Panasonic kromě fotoaparátů vyrábí od vysavače přes mikrovlnné trouby, až po celé domy. Za mottem Better life, better world se totiž skrývá idea skrze mozaiku nejrůznějších produktů zlepšit život lidí. A že nemáte cestu do Ósaky, ale jenom pár dní v Tokiu? Nezoufejte, Panasonic centrum můžete navštívit i v hlavním městě!

Za tři roky při LOH v Tokiu, jejichž hrdým partnerem firma Panasonic je, se nepochybně můžete těšit na další novinky a nejnovější technologie. Můžeme se tak těšit nejen na sportovní klání nejlepších z nejlepších, ale také na překvapení, která pro nás výzkumníci z Panasonicu přichystají. :)

Fotoobraz pod akrylovým sklem

poskytuje živé a jasné barvy, vysoký lesk, prostorový efekt díky akrylátovému sklu

350,-
NIKON Z 28-400 mm f/4-8 VR

Pro full frame senzor / 28-400 mm / clona f/4,0 – 8,0, Širokorozsahový s 14,2× optickým zoomem, Krokový motor automatického ostření STM

39 990,-
PEAK DESIGN Leash COYOTE - popruh

ultralehký a variabilní popruh, vhodný pro všechny fotoaparáty, velmi hladký, odolný a pevný úplet

1 290,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...