8. 11. 2017 | 9 minut čtení

Facebookový profil s logem na úvodní fototografii, v biu na stránkách rozmazaná fotka, rozhovor jsme dělali na dálku. Na FotoŠkoda Fest si zajdu už jen proto, abych věděl jak Lousy Auber vlastně vypadá. Samozřejmě s nadsázkou - i když jsme se neviděli a mluvil jsem s ním zpoza psacího stolu po telefonu, měl jsem pocit, že sedím se známým na baru. Jestli bude stejně nenuceně srdečný i na své přednášce, jen další důvod si na ni zajít.

Lousy Auber - fotograf a jedna z hvězd FotoŠkoda Festu

Lousyho Aubera můžete potkat na jeho přednášce Vizuální svět fotografie a filmu, tak neváhejte a rezervujte si místo, dokud jsou! :)

  • Hned na začátky se tě musím zeptat - kdo je vlastně Lousy Auber? Dneska je spíš v módě dávat své jméno a obličej do popředí než naopak.

Brácho, to se celé vyvinulo naprosto přirozeně. Od začátku jsem svoje fotky na internet ani nedával. Stejně jako ta přezdívka, ta je mnohem starší než moje focení. Vznikla pro mě jako obyčejného uživatele internetu, kam jsem ani ze začátku nechtěl dávat fotky. Vlastně z klasických konspiračních strachů, jako že Facebook sledují policajti. Inkognito ale určitě nejsem, když se potkáme na ulici, tak ti řeknu, kdo jsem. Přijde mi to celé vlastně jako sranda, tak jsem si řekl, proč tu anonymitu nepodpořit. Mám dokonce jeden projekt, kdy si na každý film cvaknu jedno selfie, ale nebudu to dávat ven, alespoň zatím.

  • Myslíš, že to takhle funguje líp? Že ti anonymita přinese víc klientů nebo tě udělá zajímavějším?

Ani nevím, na internet dávám to, co mě baví, a mimo to dělám standardní fotografickou práci. Možná mi to rozdělení i škodí, ale nedovedu si představit, že bych to dělal jinak. Vlastně to, co dělám, je to jediné, co bych dělat mohl. Nedovedu si moc představit, že bych na net pověsil nějaké hrozně pěkné fotky sebe nebo zakázek, které dělám. Nepřijde mi to v pohodě, spíš mi to přijde směšné.

  • A jaká je ta fotografie, která tě živí? Nebo jsou to videoklipy? Ve tvém skromném biu jsem se dočetl, že i natáčíš.

Ani ne, ona ta práce v kultuře jako klipy a fotky umělců nějaké peníze vydělá, ale na uživení to určitě není. Mám pár dobrých klientů a dělám práci, která s tou mojí fotografií na stránkách nemá nic společného. Stránky a třeba i klipy mi spíš dělají PR, na jehož základě mi chodí jiná práce.

  • Málem to zní, že tě ty ostatní zakázky nebaví, co je to tedy za focení?

Tak to v žádném případě není, baví mě vydělávat peníze. Fotografii mám rád právě proto, že mě dokáže uživit, a zároveň mě baví z technického i kreativního hlediska. O té profesionální stránce se ale nechci moc rozpovídávat. Je to zkrátka agenturní práce, většinou třeba na reklamě.

  • Tak jo, přece jen seš tajemnej. Jak ses k fotce dostal? Asi to chtělo nějaký čas, vypěstovat si styl, kterým dneska fotíš.

Nejdřív jsem začal dělat video, koupil jsem si nějakou základní dobrou DSLR, pak jsem ale zjistil, že střih mi moc nejde, dokonce ani fotit na digitál mě nebavilo. Pak jsem se dostal k analogu a dodnes jej všem doporučuji. Ke svému focení jsem se dostal vlastně skrz snapshoty s malými filmovými kompakty. Ta estetika mě prostě hned chytla.

  • Je to vidět, skoro bych řekl, že se s tím moc nepářeš. Vychází z předchozí inspirace?

Určitě se mi už předtím taková estetika líbila. Třeba takový Terry Richardson. Možná jsem i trochu lenivý. Je to skoro klišé, ale myslím si, že když fotíš snapshoty, do popředí jde ten obsah fotky nebo prostředí a nějaká estetika samotná jde stranou. Ze začátku mi lidi říkali, že moje fotky vypadají, jako by je vyfotila moje babička, ale mně se právě tohle líbí. Ze začátku mě moc bavilo i to, když se člověk snaží prodrat do backstage, a když se mu to povede, teprve vytáhne ze zadní kapsy malý foťák a párkrát cvakne. A pak jen doufáš, že to vyšlo.

  • Připomíná mi to Gildenovy fotky z Vice. Nebo odjinud třeba J. Tellera. Je tam nějaká inspirace?

Když jsem žil v Dánsku, pracoval jsem pro Vice a mám k té estetice blízko. Ještě než jsem začal fotit, se mi ten styl líbil. Když jsem se pak víc ponořil do fotky a začal ji studovat, líbili se mi autoři jako Martin Parr nebo Bruce Gilden, u toho mě hrozně bavila ta práce s širokáčem a bleskem. Ty vlivy tam samozřejmě jsou. Ani bych neřekl že dělám něco originálního, jen žiju svůj život a baví mě ho fotit. Snažím se spíš jen dokumentovat. 

  • A jak dlouho už fotíš? Vlastně se i divím, že se ti ten styl nezajedl.

Abych se ti přiznal, už uvažuju o nějaké změně. První složka archivu s filmem je z roku 2012. Od té doby už mě to moc bavilo a archiv pokračuje dodnes. 

  • Pět let focení na film muselo stát balík, to musíš opravdu zbožňovat.

Brácho, já to prostě na digitálu tak hezky udělat neumím. Kdybych to tak dobře na digitálu uměl, tak to dělám digitálem. 

  • Teď bych tě měl obvinit z lenosti.

To mi říká spousta lidí, ale myslím, že něco v tom je, prostě se mi to tak líbí nejvíc. 

  • Dělám si legraci, on i ten proces je důležitý, včetně techniky, celé to utváří nějaký feel, který pak při focení máš. A čím že to vlastně celé roky fotíš?

Mám pár dobrých analogových foťáků a používám pořád stejný film Kodak Portra 160. Takže jestli jsem něco vyfotil v roce 2013, anebo pořídím snímek v roce 2020, budu pořád používat stejný film a foťák, ty fotky tak budou vypadat pořád stejně. 

  • Tak snad ti Portru nepřestanou vyrábět. Je vlastně moc fajn držet si styl materiálem, na který fotíš. Jak si vybíráš projekty, které zpracováváš? Na stránkách máš série, které působí jako dost systematická práce.

Teď už tak nefotím, ale kdysi jsem si prostě pořídil foťák a fotil všechno a hodně. Všechno vzniká přirozeně. Selfíčka vznikaly tak, že mě nechtěli pustit do backstage, tak jsem tam jen poslal foťák s tím, aby se na něj vyfotili sami. Povedlo se to a výsledek byl super, tak jsem to začal dělat častěji. Ani ti nedokážu říct, jestli je za tím nějaká systematická práce, některá série je prostě nastřádaná z té spousty fotek, co jsem udělal, ale třeba rapové portréty jsou dělané se záměrem. U mě je úplně odlišné to, co fotím, a to, co sdílím. Třeba stará a nová škola rapu vnikla tak, že mě baví sbírat portréty jako známky, a tak jsem si řekl, proč neudělat katalog něčeho, co je mi blízké. Teď jsem se ale trochu překoncertoval a přefestivaloval, tak vymýšlím, co dělat dál. 

  • Těším se na novinky. A na co se můžeme těšit na FotoŠkoda Festu?

Pořád jsem hlavně vyjevený, že se na mě lidi přijdou, minule tam bylo snad padesát lidí a poslouchali, o čem vyprávím. Zase se na to moc těším. Baví mě se s těmi lidmi potkat a povídat si o fotografii. Bude to nejvíc o tom, jaké vztahy si vytváříš s lidmi díky fotografii.

A mimo jiné jsem se nemohl zdržet těch pár přihlouplých otázek, na které se zatím ptám všech. Tak doufám, že vás také tak baví. Oproti článku jsou navíc odpovědi autenticky v autorově rodné řeči - ve fotografiích :)

  • Na co myslíš při čištění zubů? na penaze a fousy​

  • Jaká je tvoje oblíbená denní doba? ranna cigareta

  • Kde jsi nejraději sám? na brčku

  • Kvůli čemu/s kým se nejčastěji směješ? najviac ma bavi, ked ludia nemaju sebareflexiu

  • Jaká je tvoje nejoblíbenější neřest? langoše

  • Jaké to je stát před učebnou plnou posluchačů? ako ked si chceš rychlo zbalit tašku a ist hned domov

Autor rozhovoru: Kryštof Korč

AI ART obrazy

Každý vytvořený obrázek je originální, Žádné dovednosti v umění nebo grafickém designu nejsou potřeba, Naše AI může generovat obrázky v různých stylech

160,-
LOWEPRO Trekker LT SLX 120 - šedá

Kapacita: 1 bezzrcadlovka s objektivem + 1-2 objektivy, 10'' tablet, Několik kapes na drobnosti a příslušenství, Možno nosit jako sling na zádech nebo na boku

1 890,-

Související články

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

FESTivalová soutěž na Instagramu

FESTivalová soutěž na Instagramu

Další Rozhovory

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...