15. 11. 2017 | 6 minut čtení

Jak to vypadá při fotografování "vesmírného" projektu? Jaká je spolupráce se společností Sony? V čem fotoaparáty Sony vynikají? A jaká je budoucnost fotografie? O tom všem se dozvíte v rozhovoru s Julienem Mauvem, ambasadorem společnosti Sony, kde se dozvíte nejenom o jeho fotoprojektu Pozdravy z Marsu.

Julien Mauve, ambasador společnosti Sony Europe Imaging, a jeho projekt Pozdravy z Marsu

  • Jak jste se dostal k fotografování?

Hlavně kvůli uměleckému vyjádření a aspektu komunikace a také díky mé touze po zdokonalení techniky. Vždycky se snažím rozvinout myšlenku prostřednictvím obrazu. To dělám už čtyři roky, po sériích o zhruba deseti fotografiích. O fotografování se zajímám již dlouhou dobu, ale profesionálně ho dělám od svého prvního projektu v roce 2012. Předtím to byl spíše koníček. Svou první výstavu jsem uskutečnil v tom samém roce. Je to příjemný způsob sebevyjádření a motivuje mě to, abych tímto směrem pokračoval dál.

  • Čím vás zaujaly mimozemské krajiny a průzkumy vesmíru?

Vesmír mě fascinoval, už když jsem byl malý, takže je to pro mě takový návrat do dětství. Četl jsem o tomto tématu knihy a encyklopedie, psal jsem o něm eseje ve škole, takže je to pro mě způsob, jak se vrátit zpátky do té doby a k tomu pocitu. Poté jsem napsal knihu, která je také založená na tématu objevování. Zkoumá také lidstvo – odkud jsme přišli, kdo jsme. To otevírá široké oblasti pro průzkum. Pro mě to bylo o znovunalezení toho velmi silného emočního aspektu skrz tvoření velmi osobních fotografií.
Pracuji pouze pro sebe, neberu profesionální zakázky nebo práci pro společnosti, takže je to pro mě něco osobního a díky tomu tvořím hodně citově založených projektů. Cílem je dělat věci, které odráží mou osobnost.

  • Hledáte při rozhodování, jaké fotografie vytvořit, něco konkrétního?

Pro mě je důležité sdělit myšlenku. Někdo to dělá skrze psaní, ale já nejsem spisovatel. Já to dělám pomocí obrázků. Smyslem je hledání zápletky a vyprávění příběhu.

  • Abyste dosáhl tohoto cíle, držíte se nějakého zvláštního postupu?

To záleží na projektu – některé jsou intuitivnější než ty ostatní. Ty intuitivní jsou spontánní – prostě skočíte do auta a jedete, spoléháte se na štěstí, takže to může být trochu hra kočky s myší. Ostatní projekty vyžadují podrobné uvážení. Projekt Pozdravy z Marsu jsem hodně plánoval - kde, kdy, jak, zajišťoval jsem pojištění, sháněl kostýmy a správné místo... Vyžadovalo to důkladnou přípravu. Snažím se tyhle druhy projektů střídat. A i když se postup tvorby může měnit, vždycky následuje i spousta přemýšlení potom: o zápletce té série a o příběhu, který chci vyprávět.

  • Co pro vás znamená být ambasadorem společnosti Sony?

Se značkou Sony jsem vyrůstal a opravdu si jí vážím. Zpočátku to bylo spíše o hudbě, ale velké změny proběhly i v oblasti fotografování. Fotoaparáty prošly vývojem, jsou lehčí a zlepšila se technologie snímání. Jsem opravdu hrdý na to, že reprezentuji společnost Sony. Hodně cestuji, a tak potřebuji lehké vybavení. Fotoaparát Alpha 7 je lehký a skladný. Také je pro mě důležitá velikost snímku. Kvalita obrazu je skvělá - v posledních letech přímo výjimečná. Co se spolupráce týče, nechávají mi velký prostor pro kreativitu. A pokud souhlasí s projektem, který jim představíte, poskytnou vám velkou podporu – finanční i psychickou– díky tomu jste schopni vytvářet inspirativní a originální projekty.

  • Jaké jsou výhody používání fotoaparátu Sony pro vaše projekty?

Jak už jsem zmiňoval, je to možnost cestovat nalehko. Fotoaparáty řady Alpha jsou lehké a skladné. Jsou skvělé také z hlediska velikosti souborů a formátu. Poskytují vysokou flexibilitu a umožňují mi pracovat s obrovskými snímky.

  • Jak změnil fotoaparát A7RII váš způsob fotografování?

Velkou roli hraje elektronický hledáček. Je velmi pohodlný a pohotový – vidíte, co na své fotografii zachytíte, a to je velmi užitečné.

  • A mělo to na vás vliv jako na fotografa?

Odpověď: Ne tolik, jako samotná podpora od společnosti Sony. Samozřejmě, vybavení je spolehlivé, snadno ovladatelné, odolné a pomáhá vám zdolat výzvy. Ale podpory společnosti Sony si opravdu vážím, pomáhá mi se rozvíjet – není to jenom o tom, jaké zařízení mi poskytnou, a proto si jí velmi cením.

  • Jak vidíte budoucnost fotografie? Jakým směrem si myslíte, že se bude vyvíjet?

Otevírají se nové technologické možnosti, jako jsou drony, virtuální realita nebo rozšířená realita, které je potřeba prozkoumat z hlediska fotografování. Takže si myslím, že fotografování zůstane stejné, ale otevírají se mu nové dveře.

Sony α7R II v bodech

  • první snímač Full-Frame CMOS na světě1 se zpětným osvětlením a 42,4 Mpx
  • obrazovým procesorem BIONZ X
  • široký rozsah ISO od ISO 50 do ISO 102 400
  • rychlé hybridní automatické ostření s fázovou detekcí, pokrývající 399 bodů ohniskové roviny
  • 5osá stabilizace obrazu pro snímky i videozáznamy

chci Sony α7R II

Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-
FUJIFILM Instax MINI 99 obal černý

Pouzdro pro Fujifilm Instax Mini 99, Zabraňuje poškození objektivu a těla, Chrání před prachem a poškrábáním

599,-

Související články

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...