Fototipy

Jak fotit momentky dětí, přátel a zvířat

Jak fotit momentky dětí, přátel a zvířat
16. 11. 2017 | 5 minut čtení

Nezadržitelným tempem se blíží období předvánočních večírků a samozřejmě také vánočních svátků. Díky pokročilým kompaktním fotoaparátům má dnes skoro každý šanci udělat opravdu povedené fotografie. Pokud se naučíte základům fotografie, jako je kompozice, práce se světlem a hodnotami, jako clona, čas a ISO, získáváte tak slušný předpoklad pro to, jak své rodinné album či alba svých přátel obohatit o pěkné fotografie.

Chcete-li fotografovat děti, pak se pro vás základním parametrem stane rychlý fotoaparát s objektivem, který zvládne dobře ostřit. Abyste dosáhli hezkých dětských portrétů, vybírejte z objektivů, které mají co nejnižší clonové číslo (f). S objektivem s clonovým číslem začínajícím na f/1.8 uděláte efektnější fotografie než s objektivem začínajícím na cloně f/3.5. Takovýto objektiv vám totiž neumožní dostatečně kreativně pracovat s hloubkou ostrosti. To znamená, že objekt v popředí, a tedy krásná tvářička vašeho miminka či vnučky nebude dostatečně oddělena od pozadí. Objektivy s lepší světelností vám navíc umožní krásně čarovat s bokehem, tedy s rozostřeným pozadím.

Na velikosti záleží

Když už jsme u toho, jaké parametry by měl mít fotoaparát, který budete používat na focení dětí, věřte nám, že tím nejvýznamnějším se stává velikost fotoaparátu. S velikým a těžkým fotoaparátem se vám nebude chtít tahat na rodinné výlety, čímž riskujete, že vám uniknou opravdu krásné momenty. Čím menší fotoaparát máte, tím častěji jej budete mít u sebe a tím více zvyšujete své šance na pořízení dobrých fotek.
 
V zásadě stejná pravidla platí i pro focení zvířat. U obojího oceníte fotoaparát se schopností sledování objektu a u dětí pak se schopností detekce obličeje. Pokud jste milovníky zoologických zahrad, pak vám nebude stačit pevné portrétní ohnisko jako na focení dětí. Do zoologické zahrady či na focení svého rozlítaného psa si budete muset pořídit teleobjektiv nebo zoom s větším rozsahem, abyste se k fotografovaným objektům dokázali přiblížit dle potřeby a zároveň neriskovali, že spadnete do sloního výběhu či vyrušíte sojku při krmení mladých.

Nejlepší foťák je ten, který máte zrovna po ruce

Chcete-li být ceněni mezi svými přáteli, pamatujte si jediné - mějte fotoaparát vždy a všude s sebou. Vaši přátelé budou šťastní, že se nemusí starat o focení během výletu, nebo během oslav, a zároveň budou mít garanci toho, že se fotky povedou podstatně lépe než z jejich mobilu. Jestliže chcete dokumentovat oslavy či setkání u sklenky dobrého moku, pořiďte si objektiv s dobrou světelností a fotoaparát, který vám umožní pracovat s vyššími hodnotami ISO. ISO 6400 oceníte v hospůdce či ve sklípku jak nic. Za pěknou pětatřicítku s dvojkovou a nižší světelností budete děkovat ještě dlouho poté, co takové fotky z oslavy zpracujete.

Buďte ve střehu

Technická část focení miminek, dětí, přátel a zvířat je jedna věc, ale druhá, neméně důležitá, jsou emoce. Pakliže fotíte děti, rodinu, či přátele, řiďte se při focení sluchem. Tam, kde uslyšíte smích, najdete i dobré záběry. A nikdy nenuťte děti do póz, které jim nejsou příjemné. Dovolte jim být přirozené.

Na oslavách se zaměřujte na gesta. Lidé gesta opakují, pokud jste si všimli, že si vaše kamarádka pročísla vlasy levou rukou, pak věřte, že to za chvíli udělá znovu. Počkejte si na „TEN“ moment. Sledujte pohyby rukou, ty stejně jako oči totiž vyjadřují emoce a vytvářejí napětí. Zkoušejte pracovat s prostředím, využívejte průhledy a netradiční úhly pohledu.

A na závěr: nezapomeňte na jednu věc - nikdy nefoťte kámošky z podhledu, nemají to rády. Vlastně nezapomeňte na dvě věci… Pokud chcete, aby byly i nadále vašimi kámoškami, nepublikujte nikde fotky, kde mají dvě brady.

LEICA SL3
LEICA SL3

Rozlišení 60 Mpx, full frame senzor, Jedinečný design Leica UX, Přizpůsobitelné individuálním preferencím

171 990,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Jak fotit momentky dětí, přátel a zvířat

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...