Výstavy

Ara Güler, Oko Istanbulu

Termín: 24. 11. - 28. 1. 2018| Místo: Leica Gallery Prague
Ara Güler, Oko Istanbulu
28. 11. 2017 | 2 minuty čtení

Tureckému fotografovi Aru Gülerovi se přiléhavě přezdívá Oko Istanbulu nebo také "obrazový dějepisec". V jeho portfoliu totiž sice najdete portréty význačných umělců, hlavním životním projektem pro něj ale byl Istanbul se vším všudy. Jako fotograf zachytil změnu, jíž město ve 2. polovině 20. století prošlo, a vy si nyní můžete fotografie z tohoto istanbulského projektu až do 28. ledna prohlédnout v Leica Gallery Prague.

Ara Güler, obrazový dějepisec

V jeho portfoliu nalezneme fotografie významných hudebníků, malířů, fotografů či herců, srdcovým projektem pro něj ale byl ruch turecké metropole a její měnící se život. Na jeho fotografiích jsou proto vidět domy, obchody, ulice a mosty, stejně jako lodě či oblaka přitahující divákovo oko; neopomíjí ani nenápadný každodenní život istanbulských obyvatel. Protože Istanbul, tak jako některá další velkoměsta, prošlo ve 20. století dramatickou proměnou, stal se Ara Güler "obrazovým dějepiscem", jak se mu přezdívá. A že proměna města není vždy právě přátelská k lidem, kteří v něm žijí, o tom se můžete přesvědčit na výstavě - Güler na svých snímcích mapuje zánik architektury i tradičního způsobu života.

Ara Güler se narodil v istanbulské čtvrti Taksim v roce 1928 jako syn uznávaného arménského lékarníka. Po studiu ekonomie se rozhodl pro dráhu fotoreportéra. Zakrátko byl znám i za hranicemi Turecka a fotografoval reportáže a titulní stránky pro mnoho věhlasných časopisů. Istanbul měl pro něj ale pořád kouzlo jako nekonečná studnice obrazové inspirace.

Výstavu si můžete v Leica Gallery Prague prohlédnout do 28. ledna 2018.

Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-
CANON EW-53B Sluneční clona pro RF-S 10-18mm

Sluneční clona pro širokoúhlý objektiv Canon, Určeno pro RF-S 10-18 mm f/4,5-6,3 IS STM, Blokuje rozptýlené světlo pronikající do objektivu

490,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...