Když se na Canon PowerShot G1X Mark III podíváte, uvidíte hezký malý kompakt. Jenže tenhle skutečně doslova kapesní foťák v sobě ukrývá výkon, jaký mohou nabídnout velice slušné zrcadlovky. A to z něj dělá neobyčejně zajímavý přístroj, který je v podstatě úplně nový a s předchůdci toho má pramálo společného.

Hodnocení odborníka 90%

  • velice malé rozměry a dobré držení
  • perfektní kvalita obrazu i na vyšších ISO
  • kovové tělo odolné proti povětrnostním vlivům
  • velmi dobře fungující autofokus
  • rychlost sériového snímání až 9 sn/s
  • snadné a rychlé ovládání
  • výklopný a otočný dotykový displej
  • velmi dobré Full HD video
  • nabíjení přes USB
  • relativně malá výdrž baterky

Popis

Jestli se někdy hodí použít přísloví “zdání klame”, je to právě v případě tohoto malého a docela nenápadného foťáčku. Hned mě ještě napadlo jiné známé sousloví, které se k novému G1 X Mark III perfektně hodí: “malej, ale šikovnej”...  :)

Označení Mark III znamená, že se jedná už o třetí generaci modelové řady G1 X, ale ona to vlastně tak úplně není pravda. Ten první G1 X mi na pohled připadal trochu humpolácký. Měl docela velký objektiv s rozsahem 28-112 mm, optický průhledový hledáček a relativně velký  (jeho rozměry byly cca 18,7x14 mm) 14 Mpx snímač, což je u kompaktů docela neobvyklé. Fotil hezky, v podstatě skoro stejně dobře jako zrcadlovky. Ale nebyl moc rychlý.

Druhý model, tedy Canon G1 X Mark II se stále ještě prodává a oproti předchůdci byl v několika ohledech lepší. Stejně velký snímač měl rozlišení jen 12 Mpx, což znamená v kombinaci s novějším procesorem znatelně vyšší výkon při nastavení vysokých citlivostí. Lepší byl i objektiv, rozsah zoomu se zvýšil na 24-120 mm a lepší byla i světelnost. Byl také odstraněn výrobně náročný optický hledáček, takže zbyl pouze zadní displej.

Nový model Canon G1 X Mark III je zbrusu nový ve všech ohledech. Začnu třeba snímačem: ten je ještě větší, formát APS-C se používá v zrcadlovkách. Rozlišení má 24 Mpx a je velice podobný tomu, který používá velice populární model Canon EOS 80D. Znamená to tedy, že si dokáže perfektně poradit jak s vysokými citlivostmi, tak s velkým rozsahem jasů, což je velmi podstatná informace. Díky tomu totiž kvalita obrazového výstupu strčí do kapsy nejednu zrcadlovku. Kdy už jsme u toho strčení do kapsy, tohle je jedna z hlavních vlastností modelu G1 X Mark III. Z celé trojice je totiž nejmenší a to se mi na něm moc líbilo. I při  malých rozměrech se ale perfektně držel a dobře ovládal. Za skvělou skladnost ale zaplatíte malou daň. Co nejmenší celkové rozměry se chtě nechtě musely projevit na objektivu. Ten má rozsah 24-72 mm  (po přepočtu) a světelnost f/2,8-5,6. Kdybyste chtěli lepší světelnost, nebo větší rozsah zoomu, museli byste oželet kapesní rozměry.

 

Canon G1 X

Canon G1 X Mark II

Canon G1 X Mark III

Formát snímače

1,5"

1,5"

APS-C

Rozlišení

14,3 Mpx

12,8 Mpx

24 Mpx

Typ snímače

CMOS

CMOS

CMOS

Poměr stran snímače

4:3

3:2

3:2

Stabilizátor snímače

Ano

Ano

Ne

Optický zoom

4 x

5 x

3 x

Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm)

28-112

24-120

24-72

Zaostřování

kontrastní

kontrastní

Dual Pixel CMOS AF

ISO

100-12 800

100-12 800

100-25 600

Typ hledáčku

Optický

Nemá

Elektronický

Rozlišení hledáčku

-

-

2360000

Velikost displeje

3 "

3 "

3 "

Rozlišení displeje

920000

1040000

1049000

Dotykový displej

-

Ano

Ano

Výklopný displej

Ano

Ano

Ano

Rozlišení videa

Full HD (1920×1080)

Full HD (1920×1080)

Full HD (1920×1080)

Snímková frekvence u videa

24 sn./s

30 sn./s

60 sn./s

Wi-Fi

-

Ano

Ano

Výdrž baterie

250 snímků

240 snímků

200 snímků

Rozměry v mm

117 x 81 x 65

116 x 74 x 66

115.0 x 77.9 x 51.4

Hmotnost

536 g

553 g

399 g

Autofokus

Systém automatického ostření převzal Mark III ze zrcadlovek, jedná se o Dual Pixel CMOS AF. Znamená to, že přístroj vyhodnocuje správnost zaostření přímo v rovině snímače porovnáním fázového posunu, což je daleko rychlejší, než klasické kontrastní ostření u předchozích modelů. V praxi si tedy můžete buď vybrat ze 49 zaostřovacích  bodů a nebo si můžete ostřicí bod dotykem umístit prakticky kdekoliv na displeji. Mimochodem displej může sloužit pro volbu ostřicího bodu i při focení přes hledáček, což je velice praktické. V menu si také můžete zvolit, jestli má být citlivý celý displej, nebo jen jeho část, na výběr je hned několik možností.

Snímač a procesor

Velice podstatnou změnou je samozřejmě snímač a také procesor (Digic VII), který data ze snímače zpracovává. Snímač má nyní rozlišení 24 Mpx a maximální citlivost ISO 25 600, to je o jeden EV lepší, než u předchůdce. Navíc ale dovede zachytit větší rozsah jasů, což oceníte především při focení velmi kontrastních scén a ještě k tom v RAWu.

Design, ergonomie, menu a ovládací prvky

Tady opravdu nehledejte žádnou podobnost s předchozími modely. Tím, že se nově objevil elektronický hledáček (na můj vkus by klidně mohl být větší, ale jeho rozlišení je myslím dostatečné), se zcela zásadně změnil i vzhled, který teď připomíná spíše malou zrcadlovku.

Zrcadlovku připomíná i rozmístění ovládacích prvků, které jsou všechny kovové, stejně jako samotné tělo přístroje - tohle moc chválím. Pochvalu si zaslouží i pojistka hlavního voliče proti nechtěnému pootočení, takže i při manipulaci s přístrojem třeba v těsném pouzdře nedojde ke změně nastavení.

Moc se mi líbil i otočný displej, který jsem při transportu foťáku v kapse bundy (ano, vejde se tam naprosto bez problémů) raději zaklopil displejem dovnitř, aby nedošlo k jeho poškození.

Jestliže tedy fotíte zrcadlovkou a chtěli byste nějaký menší záložní přístroj, je Mark III naprosto ideální. Ovládání vám totiž přijde velice podobné a kvalita fotek bude minimálně na stejné úrovni. Možná dokonce lepší.

Kvalita obrazu

Jak jsem už psal, kvalita fotek je to, co vás nejspíš nadchne. Nečekejte nic horšího, než na co jste zvyklí ze zrcadlovek, opravu. Velkou měrou se na tom podílí nový snímač s procesorem, o kterých už byla řeč. Ale nesmíme zapomínat na objektiv. Ten byl totiž navržen speciálně pro daný snímač a jeho vlasnosti jsou vynikající. Především ostrost a odolnost v protisvětle, jak se můžete přesvědčit na ukázkových snímcích. Ale abych jen nechválil: na kvalitě obrazu se hodně podílí i jeho SW zpracování. Při prohlížení RAWů jsem totiž objevil poměrně výraznou chromatickou aberaci, která na snímcích v JPEGu není. To je krásná ukázka toho, jak softwarová výbava přístroje dokáže eliminovat chyby optiky, která může díky tomu být podstatně menších rozměrů.

Šum při vysokých citlivostech

Mohu bez obav a s klidem na duší říci, že při redukci šumu nastavené na střední hodnotu, není šum ŽÁDNÝM problémem dokonce ani při nastavení nejvyšší citlivosti. Ukázka vánoční ozdoby v podobě Land Roveru vyfocená na ISO 16 000 je toho živým důkazem. Redukci šumu bych asi ještě trochu ubral, protože jsou docela vyžehlené detaily, ale jinak nemám žádné námitky.

Hlavní rysy

  • špičkový kompaktní fotoaparát s výkonem zrcadlovky v těle kompaktu
  • APS-C snímač CMOS s rozlišením 24,2 Mpx
  • objektiv s vysokou světelností f/2,8 až 5,6
  • 3x optický zoom (ekvivalent pro 35mm film: 24 až 72 mm)
  • procesor DIGIC 7
  • 49 AF bodů
  • první kompaktní fotoaparát s technologií Dual Pixel CMOS AF (zaostření za 0,09 s)
  • stabilizace s rozsahem až 4 EV

Shrnutí

Jestliže jsem na začátku psal o tom, že je Canon PowerShot G1 X Mark III na první pohled docela obyčejný malý kompakt, který snadno strčíte do kapsy a můžete ho mít tedy neustále u sebe, rozhodně jsem nepřeháněl. Ale nepřeháněl jsem ani v tom, že fotí jako slušná zrcadlovka a to je už hodně zajímavá kombinace, kterou může využít každý, kdo chce co nejvýkonnější a zároveň co možná nejmenší foťák ať už na cestování, nebo každodenní focení. Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

11. 4. 2024
Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

4. 4. 2024
Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

26. 3. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...