Výstavy

Výstava X-Photographers očima Kryštofa Korče

Termín: 7. 12. - 14. 1. 2018
19. 12. 2017 | 5 minut čtení

Nemůžu si pomoci, ale vždy když slyším výraz X-Photographers, představím si superhrdinský komiks. Když mi přišla pozvánka na brunch v Czech Photo Centre, neváhal jsem ani minutu, musel jsem se na tu partičku superhrdinů zajít podívat.

Ucelený soubor různých témat a perspektiv

Nejdříve bych ale rád řekl něco o samotném projektu. Z úvodních vět se vám může zdát, že si z něj dělám legraci. Ale stejně jako nadsázka je v tom přirovnání i spousta obdivu. Podobné aktivity, které pomáhají autorům se zviditelnit, jsou v jakémkoli výtvarném oboru nezbytnou součástí zdravé kultury. U fotografie se na mecenáštví, galerijní činnost a propagaci autorů rádo zapomíná. Projekt X-photographers pod záštitou FujiFilmu je na světě již léta, postupně se pod jeho značku zařazuje čím dál tím více fotografů. Z internetových galerií a sociálních sítí teď konečně i v České republice přerostly tyto aktivity do veřejného prostoru. A nemohly se vyloupnout na lepším místě než právě v místě pro fotografii doslova stvořeném. Do Czech Photo Centre můžete zajít na oběd nebo třeba večer na kafe, ale mimo to i na přednášky, workshopy nebo si prohlédnout aktuální výstavu, nemluvě o Černého velkorysé instalaci před samotnou institucí. Zkrátka, skvělé místo a v něm umístěný projekt, kterému nemohu nefandit. 

FujiFilm má díky široké paletě svých fotografů z čeho vybírat a kurátorka Aneta Změlíková odvedla skvělou práci. Nechci nikoho přechválit, ale vím, že když chystám výstavu, chci ji mít co nejucelenější a práce co možná nejlépe zapadající jednu k druhé. Zde se ale jedná o reprezentativní expozici o devíti žánrech od krajiny až po glamour, každé téma je navíc zastoupeno třemi autory. Kdyby za mnou někdo s takovým zadáním přišel, netuším, jestli bych si na něj vůbec troufl, Aneta Změlíková si ale troufla a dala si opravdu záležet. Celkový dojem vůbec není chaotický, jak by mohlo hrozit, ba právě naopak. Než jsem se na výstavě objevil, uvažoval jsem, jaká úskalí by na mě mohla při pořádání takové akce čekat. V hlavě se mi tehdy kupila spousta nebezpečí: každé technice a námětu sluší jiný tisk, formát, instalace, nehledě k případným vrtkavým nárokům samotných autorů. Po příjezdu se ale moje obavy rychle rozptýlily.

Zřejmě i díky výběru těch správných autorů je celá výstava příjemně kompaktní. Fotografie mají podobný formát a jsou snad všechny tištěné stejnou technikou, jejich umístění je citlivě vymyšleno co do barevnosti i námětu a celý zážitek působí na takové množství různorodých fotek doslova bezešvě. Další skvělá věc je, že se podařilo pro každé téma vybrat jednoho českého a dva zahraniční fotografy. Ne, že bych v dnešním světě věřil na srovnávání “nás a cizinců”, takový výraz je sám o sobě v globální kultuře legrační, ale je dobré vidět více rozdílných pohledů a zjistit, že právě ono my a oni neexistuje, navíc na každém fotografickém žánru zase a znovu. Highligtem výstavy pro mě osobně byly fotografie vycházející hvězdy streetového žánru Davida Gaberleho ze světových metropolí, a otužilecká reportáž Radka Kalhouse, jehož neotřelý styl jsem si oblíbil už s první sérií fotek, které jsem od něj viděl. 

Kdybych chválil i chlebíčky, asi by to už bylo podezřelé, ale musím se přiznat, že podobným aktivitám více než fandím a věřte mi, že jestli do Czech Photo Centre také zajdete výstavu podpořit, odejdete s širšími obzory a příjemným zážitkem. Nehledě na to, že na této expozici si na své přijde opravdu každý.
A pokud byste snad bloudili v čase nebo prostoru, výstavu najdete na adrese Seydlerova 4, Praha 5. Otevírací doba: ÚT-PÁ 11:00-18:00 a SO-NE 10:00-18:00.

Autor článku: Kryštof Korč

DJI RS 4 Pro

Profesionální stabilizátor pro videotvůrce, S vertikálním snímáním 2. generace, Plynulé a pohodlné vyvažování

22 790,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...