Leica SL je nejvýkonnější a nejuniverzálnější digitální Leica, jakou si můžete pořídit. Fotí skvěle, je rychlá, je odolná, ale kromě toho všeho na ní můžete přes redukci nasadit jakýkoliv objektiv, jaký kdy Leica vyrobila. Co víc si přát od profesionálního přístroje tak věhlasného výrobce, jakým bez nejmenších pochybností Leica je už víc než sto let.

Hodnocení odborníka 90%

  • špičkový obrazový výkon
  • minimální šum na vysokých citlivostech
  • velice rychlý AF systém
  • rozsah ISO 100 až 50 000
  • odolnost proti prachu a stékající vodě
  • dotykový displej
  • připojení k chytrému telefonu pomocí WiFi
  • velký hledáček s mimořádným rozlišením 4,4 Mpx a zvětšením 0,8x
  • 4K (30p) video
  • Silná baterka
  • nemá výklopný blesk

Popis

Recenze Leica SL

Představovat značku Leica fotografům, to je jako nosit dříví do lesa, pokud se nemýlím, tak dnes neexistuje žádný jiný výrobce fotoaparátů s tak ohromnou tradicí. Ale když se podíváme do současnosti, rozhodně máme o čem mluvit. Digitální fotoaparáty převzaly nadvládu nad filmovými už před mnoha lety, takže i Leica musela zareagovat.

Když nepočítám první pokusy v podobě kompaktů, tak skutečně seriozní digitální přístroje s výměnnými objektivy představila Leica až v září roku 2006. Byl to zcela nový model Leica Digilux 3, snímač systému Four Thrids s rozlišením 7 Mpx a konstrukce těla vycházející z nápadně podobného přístroje Olympus E-300. Jednalo se o zrcadlovku, ale zcela neobvyklé konstrukce, zrcátko se totiž nevyklápělo směrem vzhůru, ale do strany.

Tento pokus bohužel nevyšel, zrcadlovky 4/3 systému  se už dávno nevyrábějí ani u ostatních značek . Ve stejný den ale Leica představila i model Leica M8, což byla první digitální Leica s výměnnými objektivy. Byl to vpravdě průkopnický model, protože tělo se na pohled moc nelišilo od filmových hledáčkových přístrojů a M-bajonet zaručoval použitelnost všech objektivů, které Leica pro M systém kdy vyrobila. Snímač s rozlišením 10 Mpx byl ale tenkrát ještě velikosti APS-H, což je něco mezi APS-C a fullframe. Takže to nebylo úplně ono.

V roce 2009 ale přišel model Leica M9, zde už se jednalo o fullframe, takže majitelé M-systému mohli začít jásat. K filmovému tělu stačilo dokoupit ještě digitální a bylo po starostech, všechny objektivy už byly naprosto plnohodnotně použitelné stejně, jako na filmových přístrojích. Digitální fotoaparáty Leica vybavené M-bajonetem se přirozeně vyrábí dodnes a jsou stále lepší. Podívejte se na poslední model Leica M10, je to prostě koncentrovaná radost.

M-systém má ale omezení ve své konstrukci. Díky extrémně malým rozměrům bajonetu a vlastně celého systému, jsou k dispozici pouze manuálně ostřené objektivy a to může být pro mnoho fotografů dost omezující. Leica si to dobře uvědomovala a neustále pracovala na vývoji zcela nového systému.

V roce 2014 představili zbrusu nový a po všech stránkách moderní přístroj Leica T, který byl vybaven APS-C snímačem a novými autofokusovými objektivy. No a o rok později, tedy v roce 2015 byl představen model Leica SL. Tedy profesionální přístroj s fullframe snímačem o rozlišení 24 Mpx a špičkovými autofokusovými objektivy. Na první pohled vás zaujme naprosto minimalistickým designem, možná dokonce až strohostí. Znám dokonce lidi, kteří o modelu SL řekli, že nikdy neviděli ošklivější foťák. Já ale patřím k té druhé skupině, která obdivuje jeho naprostou jednoduchost a čistotu linií. Pro mé oko je design modelu Leica SL prostě dokonalý.

Ovládání a design

Dotykový displej, joystick a tlačítka bez popisek

Dotykový displej dneska není u profi fotoaparátů žádnou zvláštností, v roce 2015, když Leica SL spatřila světlo světa, to ještě taková samozřejmost nebyla. Možná taky právě proto nejsou dotykové funkce nijak propracované. Používají se především pro prohlížení fotek, ale například na pohyb v menu musíte stále používat joystick. Stejně tak pro volbu AF bodu v režimu fotografování přes hledáček a to mi z dnešního pohledu přijde trochu škoda. Na druhou stranu to ale není žádná velká nevýhoda, protože zmíněný joystick funguje naprosto perfektně. Dostatečně vystupuje nad povrch těla přístroje a je pěkně na dosah palce.

Na první pohled vás kromě samotného designu zaujme také fakt, že těch pár tlačítek, která se na povrchu přístroje vyskytují, nemá žádné označení, žádný popis. Všechna se totiž dají uživatelsky nastavit. Nejpoužívanější je čtveřice tlačítek umístěných po stranách displeje. Každému z nich je přiřazena nějaká funkce (v továrním nastavení to bylo prohlížení snímků, vstup do menu, zvětšení obrazu na displeji a v hledáčku, a informace zobrazené na displeji), kterou aktivujete krátkým stisknutím daného tlačítka. Když tlačítko přidržíte, aktivujete další přiřazenou funkci, třeba nastavení ISO, vyvážení bílé, … Nabídka přiřaditelných funkcí je opravdu obrovská.

Menu je tradičně velmi přehledně členěno do čtyř základních oddílů a není nijak zvlášť obsáhlé. To mi připadá vynikající, protože se v něm velice rychle zorientujete a snadno si nastavíte všechno, co chcete.

Hledáček

Elektronický hledáček je myslím jednou z nejsilnějších zbraní modelu Leica SL. Výrobce uvádí, že se jedná o hledáček EyeRes, tedy velmi volně přeloženo hledáček přesahující možnosti lidského oka. A subjektivně mi to tak skutečně připadá. Rozlišení 4,4 Mpx je opravdu hodně, takže nemáte šanci vnímat nějaký rastr. Obraz je velký a jasný a jak tak pátrám v paměti, asi jsem lepší elektronický hledáček ještě neviděl.

Všechny objektivy přes adaptéry

Leica k tomuto modelu samozřejmě vydala několik objektivů, dnes je už nabídka docela široká. Už před časem jsem zkoušel LEICA SL 24-90 mm f/2,8-4 Asph. Vario-Elmarit a byl jsem z něj nadšen. Zaostřuje bleskově rychle a opticky je perfektní, ostrý jako břitva. Má ale jednu nevýhodu: je relativně velký. Stejné je to i s teleobjektivem LEICA SL 90-280 mm f/2,8-4 Asph. Apo-Vario-Elmarit, jeho rozměry a hmotnost také nejsou zrovna zanedbatelné. Je to ale pochopitelné, protože se v obou případech jedná o zoomy a pokud mají být opticky kvalitní (což bezpochyby jsou), na rozměrech se to musí projevit.

Leica ale myslela i na fotografy, kteří jsou optikou Leica už vybaveni a potřebovali by digitální tělo, na kterém by mohli použít jakýkoliv objektiv, který kdy Leica vyrobila. K modelu SL totiž existují adaptéry jak na M-bajonet, tak na R-bajonet, ale i na středoformátové objektivy Leica S a nebo dokonce na objektivy Leica Cine. Na těle Leica SL tak můžete použít všech cca 150 typů objektivů, které kdy měla Leica v nabídce. Navíc existují redukce od dalších výrobců na objektivy jiných značek.

Přesně na tuhle univerzálnost Leica míří. Je jedno, jaký objektiv máte, na modelu SL ho můžete stále používat. Velice příjemné je také to, že v menu přístroje najdete dlouhý seznam manuálních objektivů Leica a když si zvolíte ten správný, přístroj do EXIFu snímků automaticky zapisuje i použitou clonu i přes to, že mezi tělem a objektivem nedochází k žádné elektronické komunikaci. No prostě pecka! Já fotil parádním objektivem VOIGTLÄNDER 50 mm f/1,1 Nokton M-bajonet a ten Leica nezná. Takže údaje o cloně se do snímku sice zapisovaly, ale neodpovídají skutečnosti.

Z použití manuálních objektivů nemusíte mít žádné obavy, protože pro přesné ruční zaostření můžete použít jednak funkci Focus Peaking, která barevně zvýrazní kontrastní, tedy správně zaostřené hrany. Krásně tak můžete pozorovat i to, jak veliká je hloubka ostrosti… Další možností je zvětšit si v hledáčku (nebo na displeji) obraz a správnost zaostření vidíte ještě s daleko větší přesností. Jste-li zvyklí pracovat s extrémně malou hloubkou ostrosti, dokážete zaostřit skutečně tam, kam chcete, což s ostatními přístroji není zdaleka tak spolehlivé a snadné.

Video ve Full HD i ve 4K

Leica SL ale není jenom fotoaparát, dokáže natáčet videa jak ve Full HD, tak ve 4K a z předchozího odstavce je zřejmé, že tuto možnost mohou bez obav využívat i skuteční profesionálové. Ti mohou záznam ukládat přímo na externí rekordér, jak uvidíte v následujícím videu.

Autofokus, rychlost

Výrobce uvádí, že systém automatického ostření je nejrychlejší ve své třídě a nemám důvod tomu nevěřit i přes to, že jsem neporovnával přímo. Subjektivně je s AF objektivy ostření opravdu bleskové a nepozoruji rozdíl oproti zrcadlovkám, nebo konkurentům. Perfektně funguje i sledování označeného objektu, takže nemusíte mít obavy ani z akčních, nebo sportovních záběrů. To je umožněno jednak pokročilými řídícími algoritmy fotoaparátu a také nově vyvinutými zaostřovacími motory s technologií Dual Syncro Drive.

Funkce detekce očí umožňuje zachytit přesně zaostřené portréty a to i při použití extrémně malé hloubky ostrosti. Při fotografování tedy nemusíte věnovat tolik pozornosti technické stránce snímku, můžete se daleko více soustředit na obsahovou a kompoziční stránku fotografie, což je to nejdůležitější.

Kvalita obrazu

Pokud jsem u hledáčku psal, že je to jedna z nejsilnějších stránek modelu SL, tak tou další (a řekl bych, že ještě lepší) silnou stránkou je kvalita obrazu. Tu můžete posoudit na ukázkových snímcích, jsou převedeny z RAWu s minimálními úpravami a bez jakéhokoliv doostření. Můžete si všimnout, jak skvěle zvládá Leica SL složité světelné podmínky a scény s vysokým kontrastem. Za mě je to na jedničku.

Rozhodně teď nesmím opomenout také výsledky laboratorních testů zveřejněné na serveru DxoMark. Podle nich vychází model SL jako obrazově nejvýkonnější fotoaparát Leica. Jak můžete vidět v tabulkách, je dokonce lepší, než středoformátový model Leica S. Myslím, že další komentáře nejsou moc potřeba...

Šum při vysokých citlivostech

Alespoň krátce musím ale vyzdvihnout kvalitu fotek při nastavení vysokých citlivostí, je totiž vynikající. Přirozeně, že na vysokých ISO šum najdete, ale je ho velice málo a hlavně je monochromatický. Tedy v JPEGu. Pokud fotíte do RAWu (což doporučuji), je šum samozřejmě barevný, ale dá se velice snadno eliminovat. Všechny ukázkové snímky převedené z RAWu jsem při nastavování redukce šumu zpracoval stejně. Redukci barevného šumu jsem nastavil na 100%, jasový šum jen na 30%. Výsledek posuďte sami, za mě je opravdu vynikající. Dokonce bych řekl, že i nejvyšší hodnota ISO 50 000 je překvapivě dobře použitelná.

Konektivita a GPS

Že je možné propojit foťák s mobilem, který pak může sloužit jako dálkové ovládání, to dnes není nic výjimečného. Leica v tomhle ohledu samozřejmě nijak nezaostává.Specialitou ale je to, že na rozdíl od jiných značek, má Leica aplikace zvlášť pro každý model, to se mi moc líbí. Jsou zdarma ke stažení jak pro Android, tak pro Apple.

U profi přístrojů zatím nebývá úplně obvyklé, že jsou vybaveny GPS modulem. Leica SL jím vybavena je a funguje velice dobře - přesnost v řádech metrů mě příjemně překvapila.

Porovnání s konkurenty

Chvíli jsem přemýšlel, jaké přístroje vlastně modelu SL konkurují. Zrcadlovky to vlastně nejsou vůbec, protože je jejich konstrukce dost znevýhodňuje. Ze stejné stáje bychom za konkurenta mohli označit model Leica M10, ale to není tak úplně fér, protože na M10 nenasadíte autofokusové objektivy. Ale velice podobné parametry má Sony A7 II, podívejte se tedy na mé subjektivní porovnání.

V čem je lepší než konkurence

  • design a ovládání - ano, je to opravdu subjektivní, ale v tomto ohledu mi Leica SL maximálně vyhovuje.
  • o trochu větší rozměry - Leica SL se mi daleko lépe drží.
  • silnější baterka
  • dokonalý hledáček
  • je to Leica
  • 4K video
  • rychlejší sériové snímání 11 sn/s
  • kvalitou obrazu jsou na tom srovnatelně, ale DNG formát je otevřený, takže fotku v RAWu (DNG) otevřete v každém běžném RAW konvertoru, třeba v českém Zoneru
  • dotykový displej
  • GPS modul
  • odolnost proti povětrnostním vlivům
  • dokonalé dílenské zpracování
  • je to Leica
  • je to prostě Leica

V čem za konkurencí zaostává

  • displej by mohl být výklopný
  • konkurent má stabilizovaný snímač
  • pro bajonet Sony E vyrábí optiku i jiní výrobci a existují redukce na objektivy Canon s kompletním přenosem informací, tedy funguje autofokus a vše ostatní

Hlavní rysy

  • 24 Mpx plnoformátový snímač CMOS
  • EVF hledáček s mimořádným rozlišením 4,4Mpx
  • 2,95" dotykový LED
  • 4K a Full HD video
  • 11 snímků za vteřinu v režimu sériového fotografování (neomezené snímání do JPGu)
  • Podpora UHS II karet
  • Senzorické ultrasonické čištění snímače
  • Kompatibilní se všemi objektivy Leica (s adaptérem)
  • Vestavěný GPS modul
  • Wi-Fi konektivita
  • Vlhku a prachu odolné hliníkové tělo
  • Všechny ovládací voliče jsou definovatelné
  • Vyrobeno v Německu

Shrnutí

Značka Leica je mezi fotoaparáty to, co je mezi hodinkami značka Rolex, nebo mezi automobily Rolls-Royce. Vždycky najdete levnější variantu, ale ta nebude stejně nikdy porovnatelná. Kdo chce fotoaparát Leica, prostě si ho pořídí i přes to (a nebo možná také právě pro to), že za něj zaplatí víc. Odměnou mu je fakt, že vlastní něco naprosto výjimečného. Něco, co nemá jen tak někdo. Jenže ten výjimečný pocit je zde podpořen také naprosto dokonalým dílenským zpracováním a perfektní funkčností. Když si kupujete model Leica SL, kupujete si kromě výjimečnosti také skutečně profesionální přístroj, který vás nikdy nenechá ve štychu. Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

26. 3. 2024
Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

21. 3. 2024
Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8
Hodnocení 90%

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8

21. 3. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...