Produktové novinkyVidea

Panasonic LUMIX GH5s s nejcitlivějším snímačem je určen především náročným filmařům

9. 1. 2018 | 6 minut čtení

Panasonic DC-GH5S nadchne především náročné kameramany. Zvládá natáčet i ve velmi špatných světelných podmínkách, ale také tam, kde je scéna příliš kontrastní. Díky technologii Dual Native ISO dokáže zachytit ohromný rozsah jasů s dokonale prokreslenými stíny a bez přepalů ve světlech. Nový Lumix, určený především profesionálním filmařům, nabízí vůbec nejvyšší citlivost a nejlepší obrazovou kvalitu videa ze všech modelů řady LUMIX v historii.

Panasonic LUMIX DC-GH5S

O vynikající výkon i slabě osvětlených scén se stará nový snímač Digital Live MOS s rozlišením 10,2 MPix a technologií Dual Native ISO v kombinaci s obrazovým procesorem Venus Engine. Společně umožňují nastavit citlivost až ISO 51200 a jsou zárukou kvalitní kresby i v nejtmavších partiích obrazu. Při natáčení i fotografování lze nastavit různý poměr stran - 4:3, 17:9, 16:9 a 3:2. Snímač rovněž umožňuje fotografování ve formátu RAW se 14bitovou hloubkou, což výrazně rozšiřuje možnosti při zpracování snímků. 

  • Jako první digitální systémový kompakt na světě umožňuje LUMIX GH5 natáčení v rozlišení 4K rychlostí 60p / 50p . 
  • Patří mu i další světové prvenství – dokáže zmíněnou frekvencí 60p / 50p natáčet i ve formátu Cinema 4K (C4K, 4096x2160 bodů). 
  • Při natáčení podporuje profesionální filmařský standard 4:2:2 10-bit, což výrazně vylepšuje věrnost barevného podání. 
  • Mezi další podporované standardy patří 4:2:2 10-bit 400 Mb/s All-Intra v rozlišení Cinema 4K při frekvenci 24p a v rozlišení 4K při frekvencích 30p, 25p a 24p, případně 200 Mb/s All-Intra v rozlišení Full-HD. Délka záznamu videa není nijak omezena. 

Kvalita záznamu

LUMIX GH5S podporuje natáčení videozáznamů ve standardu 4K HDR (s posíleným dynamickým rozsahem) s režimem Hybrid Log Gamma (HLG). K dispozici je i režim 4K HEVC s nízkou vzorovací frekvencí pro HLG, což umožňuje přehrávání na AV zařízeních s podporou kompresního formátu HEVC (např. na nových televizích Panasonic s podporou 4K HDR). Díky technologii VFR (Variable Frame Rate) lze natáčet zrychlený nebo zpomalený záznam v rozlišení C4K/4K (60 fps, max. 2,5x pomalejší při frekvenci 24p) a Full-HD (až 240 fps, max. 10x pomalejší při 24p). Lumix GH5S má přímo předinstalovaný režim V-LogL. Kromě toho je LUMIX GH5S kompatibilní i se systémem Time Code IN/OUT. Pokud nastavíme synchronizaci časového kódu prostřednictvím XLR synchronizačního terminálu s použitím BNC kabelu, lze pak snadno stříhat videozáznam nelineárně, případně upravovat záznam natočený více přístroji. 

Zaostřování a rychlost

Technologie DFD (Depth From Defocus)  a mimořádně rychlé zpracování digitálního signálu umožňuje automatické ostření rychlostí cca 0,07 s  a rovněž mimořádně rychlé sériové snímání. Při něm GH5S zvládne 12 snímků za vteřinu při jednorázovém AF zaostření a 8 obr/s při průběžném přeostřování v RAW formátu ve 12bitové hloubce, resp. 11 / 7 snímků za vteřinu v hloubce 14-bit. K dispozici je celkem 225 ostřících zón, systém kontinuálního ostření, ostření na jediný bod a ostření do libovolného místa na displeji.

V režimu 4K PHOTO lze ukládat jednotlivá okénka videozáznamu jako samostatné snímky s frekvencí 60 obr/s (v rozlišení cca 8 MPix). 

Citlivost

Ve slabém světle zvládá LUMIX GH5S automaticky ostřit až do hodnoty -5 EV, na čemž má zásluhu především vysoká citlivost a velmi dobré vyladění snímače. Díky šikovné funkci Live View Boost lze na displeji sledovat kompozici prakticky v naprosté tmě, protože se citlivost snímače zvýší do extrémních hodnot, ovšem jen pro účely náhledu. V nočním režimu se menu na displeji zobrazí červeně, což je šetrnější k očím. Při ručním ostření lze obraz na displeji zvětšit nejen 10x jako u většiny modelů, ale rovnou 20x. To se hodí především při astrofotografii. 

Hlavním účelem Panasonic LUMIX GH5S je natáčet videozáznamy s vysokou citlivostí v maximální obrazové kvalitě, k čemuž slouží především nový snímač Digital Live MOS s rozlišením 10,2 MPix a technologií Dual Native ISO v kombinaci s obrazovým procesorem Venus Engine. Technologie Dual Native ISO dělí hodnoty ISO na dva segmenty – na citlivost nízkou (LOW, ISO 160-800) a vysokou (HIGH, ISO 800-51200). Podobný systém známe z profesionálních kamer Panasonic Varicam. 

U běžných snímačů se množství šumu plynule zvyšuje už od základní, tj. nejnižší hodnoty ISO, ovšem u technologie Dual Native ISO tvoří při vyšší citlivosti tuto základní hodnotu až ISO 800, což hladinu šumu výrazně snižuje. Výsledkem je mimo jiné mimořádně velká citlivost ISO 51200.

Odolnost a konstrukce

Panasonic GH5S má přední i zadní šasi vyrobené z hořčíkové slitiny a je odolný nejen proti vlhkosti , ale také proti prachu a mrazu až do -10 stupňů. Je vybaven dvěma sloty na paměťové karty SD, podporuje moderní rychlé a velkokapacitní typy UHS-II a Video Speed Class 60

Kromě toho je Panasonic GH5S vybaven velkým elektronickým hledáčkem s překvapivě vysokým poměrem zobrazení cca 1.52x/0.76x (ekvivalent 35 mm fotoaparátu), což znamená hladké překreslení pohybu rychlostí 120 obr/s. Displej v hledáčku využívá technologii OLED, má rozlišení 3,68 MPix a 100% pokrytí scény. Kromě dvou příkazových koleček usnadňuje ovládání i šikovný joystick

Panasonic LUMIX GH5S je vybaven technologiemi Bluetooth a Wi-Fi®, což znamená pohodlnější ovládání a možnost okamžitého a snadného sdílení snímků i videozáznamů. Díky podpoře Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) může GH5S udržovat konstantní spojení s telefonem nebo tabletem a přitom spotřebovává jen minimum energie. Při připojení přes Wi-Fi lze volit mezi frekvencí 5 GHz (IEEE802.11ac)  a konvenčnější 2,4 GHz (IEEE 802.11b/g/n). 
LUMIX GH5S lze doplnit bateriovým gripem DMW-BGGH5 (prodává se samostatně). Mezi další volitelné příslušenství patří rovněž samostatně prodávaný XLR mikrofonní adaptér DMW-XLR1, umožňující nahrávat čistý a kvalitní zvuk ve vysokém rozlišení  pomocí externích mikrofonů. 

Panasonic LUMIX DC-GH5S v e-shopu

Fotoobraz pod akrylovým sklem

poskytuje živé a jasné barvy, vysoký lesk, prostorový efekt díky akrylátovému sklu

350,-
Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal bílý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-

Související články

Tamron 28-75 mm F/2.8 Di III VXD G2 – nově pro Nikon Z

Tamron 28-75 mm F/2.8 Di III VXD G2 – nově pro Nikon Z

Nový Nikon Z 28-400 mm f/4-8 VR - objektiv pro všechny příležitosti

Nový Nikon Z 28-400 mm f/4-8 VR - objektiv pro všechny...

SIGMA 50 mm F1,2 DG DN - kompaktní a lehká novinka s krásným bokehem

SIGMA 50 mm F1,2 DG DN - kompaktní a lehká novinka s...

Další Videa

Fotoškola - tvoříme obsah pro klienta

Fotoškola - tvoříme obsah pro klienta

Tipy na focení - rozhovor s klientem

Tipy na focení - rozhovor s klientem

Fotoškola - technika, která vám bude vydělávat

Fotoškola - technika, která vám bude vydělávat

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...